Google Asistent | IKEA | Reproduktory

IKEA bude mít svůj chytrý reproduktor. Jmenuje se Symfonisk a rozumí si s Alexou i Google Asistentem

Švédská nábytkářská firma IKEA a americký výrobce audio techniky Sonos připravují řadu chytrých reproduktorů Symfonisk, jejichž premiéra se má odehrát v úterý 9. dubna. Už dnes si ale můžeme díky tiskové zprávě udělat celkem jasnou představu o tom, jak chystaná novinka bude vypadat.

IKEA totiž poskytla dva snímky, na kterých ukazuje reproduktor Symfonisk Wi-Fi Bookshelf Speaker ve finální verzi coby kvádr, jehož čelní stranu pokrývá černo-šedá tkanina. Na čele přístroje budou malá mechanická tlačítka pro nastavení hlasitosti, pozastavení/spouštění přehrávání a malá indikační LED.

Reproduktor jako součást nábytku

Design je spíše konzervativní a výrobce ukazuje, jak nenásilně může zapadnout do domácnosti – například postavením vedle knížek v knihovně nebo v roli poličky. Materiál skříně vypadá přinejmenším na fotkách jako plast.

IKEA odhalila design chytrého reproduktoru Symfonisk dva týdny před premiérou
IKEA odhalila design chytrého reproduktoru Symfonisk dva týdny před premiérou

Již od začátku švédský výrobce avizuje, že reproduktory, které se Sonosem chystá, budou „součástí nábytku“. Jeden z obrázků naznačuje, že by mohly sloužit třeba jako nástěnná police. Konečný vzhled vypadá poměrně podobně jako původní prototyp představený v loňském roce.

IKEA sice úspěšně vzbudila zájem, ale zatím nevystřílela vše, co může oznámit při oficiální premiéře. Neznáme například cenu, ani kvalitu zvukového výstupu, která by dle dříve publikovaného reklamního spotu měla být poměrně vysoká.

Příliš mnoho neznámých

Z postupného uvolňování informací můžeme soudit, že pro Švédy jsou reproduktory Symfonisk důležitým produktem. Není jasné, zda tento vzhled bude jediný, který bude IKEA nabízet, nebo jestli ve spolupráci se Sonosem chystá ještě další verze.

Stejně tak nejsou aktuálně žádné informace o cenové hladině. Sonos patří spíše k dražším značkám, nicméně v souvislosti s chystanými novinkami již dříve zaznělo, že nové reproduktory budou prodávány „za přijatelnou cenu“. Spekuluje se o hladině kolem 120 dolarů (asi 2700 Kč).

Podle dosavadních informací mají být reproduktory součástí chytré domácnosti IKEA Tradfri a poskytnou hlasové asistenty Amazon Alexa a Google Assistant. Další podrobnosti se dozvíme během oficiálního představení 9. dubna. Na praktické zkušenosti si však i poté budeme muset nějaký ten pátek počkat – zahájení prodejů je plánováno až na srpen tohoto roku.

Diskuze (8) Další článek: Podívejte se na nový Microsoft Edge. Testovací verze prohlížeče unikla na internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,