IGrafx Designer: koncert grafiky

Při prvním spuštění jsem program mimovolně přirovnal ke Corel Draw. Stejně jako on obsahuje dvě hlavní aplikace, z nichž první je vektorový kreslicí program Designer a druhý bitmapový editor Image.
Štěpán Mrázek: Při prvním spuštění jsem program mimovolně přirovnal ke Corel Draw. Stejně jako on obsahuje dvě hlavní aplikace, z nichž první je vektorový kreslicí program Designer a druhý bitmapový editor Image. Obě aplikace spolu s dalšími podpůrnými utilitami naleznete na prvním instalačním CD, zatímco druhé obsahuje kliparty (bitmapy, textury a kreslené obrázky). Program nese logo „MS Office 97 Compatible“ a umožňuje přístup ke svým funkcím přímo z programů MS Office.

Hvězda v popředí

Designer ke kreslení využívá běžných objektů, jako je přímka, křivka, obdélník apod., kterým můžete přiřadit barvu či výplň. Objekty lze mezi sebou zarovnávat, centrovat, různě překrývat, posouvat, otáčet … Další často používanou funkcí je práce s textem. Lze jej vložit jako volný, ponořit do objektu, případně nechat kopírovat křivku.

Program umožňuje kombinovat vektorové objekty s rastrovými, na něž je možné aplikovat efekty používané v bitmapových editorech.

Pro přesné kreslení jsou v programu obsaženy úchopové body (koncový, středový, polovina atd.). Ti, kdo jsou zvyklí používat vodítka, rozhodně nebudou zklamáni. K publikaci svých výtvorů na webu můžete využít JavaPlayer nebo plug-in QuickVector. Rozdíl je v tom, že Java aplett vám umožní měnit měřítko, tisknout, posouvat obraz, kdežto plug-in QuickVector provede pouze zobrazení.

Druhý vzadu

Image umožňuje nejen editaci bitmap, ale i tvorbu nových obrazů pomocí kreslicích nástrojů. Pro úpravu fotografií obsahuje běžné nástroje, jako je například korekce jasu a kontrastu, nastavení jednotlivých složek barevného modelu, různé efekty a mnohé další. Samotné kreslení provádíte pomocí mnoha druhů štětců, per atd. Lze jim přiřadit barvu, tvar, velikost a další atributy. Místo barvy je možné nanášet texturu či bitmapové obrazy s různými tématy.

Pro tvorbu koláží jsou připraveny běžné typy masek a způsoby práce s nimi. Výsledné objekty lze otáčet a posouvat, případně můžete nastavit jejich průhlednost.

CD plné obrázků a prohlížeč navíc

Na přiloženém CD naleznete několik tisíc obrázků: klasické fotografie všech možných témat, podklady pro pozadí webových stránek, textury i kreslené obrazy. K jejich prohlížení slouží program iGrafx Share Viewer. Podporuje kolem 40 různých formátů, bohužel je poměrně pomalý při načítání souborů.

K vytvoření přehledně rozděleného katalogu multimediálních souborů je určen program iGrafx Share Media. Podporuje různé grafické soubory včetně animací (.avi a .mpg) a zvukové soubory .wav.

grafický program
IGrafx Designer
Zdroj: Abakus Distribution
Telefon: (02) 21 86 39 99
Cena: 26 600 Kč vč. DPH
Parametry: Windows 9x/NT, procesor typu Pentium, 16 MB RAM s Win 9x, 24 MB s Win NT, 130–450 MB na HDD, jednotka CD-ROM, typická instalace 230 MB

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Váš názor Další článek: Jak vyčistit výkres v AutoCADu jedním krokem?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,