IDF: Kapesní servery od Intelu

Intel představil svou vizi inteligentního přenosného serveru s velkou kapacitou a bezdrátovým připojením.
Kapesní počítače jsou sice malé, ale pro plnohodnotnou práci malé. Notebooky na druhou stranu zase někdy zbytečně velké. Bezdrátové technologie jsou bezva, ale nejsou zadarmo a současně není úplně stoprocentní jistota, že budou v požadované kvalitě tam, kde je budete zrovna potřebovat.

Disková kapacita se každý rok zdvojnásobuje, současným tempem bude v roce 2011 na trhu terabajtová paměťová karta.

Pokud byste chtěli uložit 80 let života, 16 hodin denně, budete mít zhruba následující požadavky. Rok udává, kdy bude tato kapacita dostupná na paměťové kartě:

Audio 16 kb/s 3 Tbytes 2012
Video 512 kbps 97 Tbytes 2017
Například videokamery budou moci ukládat do své vlastní paměti vše, co za dobu své životnosti uvidí.

Intel si stanovil nové cíle:

  • Nosit všechna data sebou bez velkých těžkých zařízení (obrazovky a klávesnice)
  • Pomocí existujícího vybavení se dostat ke svým datům (kiosky, počítače)
  • Automatizace přístupu a sdílení pomocí bezdrátu s krátkým dosahem

Navrhovaným řešením je Personal Server, kvádřík velikosti krabičky od cigaret, který obsahuje paměť, bezdrátové rozhraní (zatím Bluetooth), vestavěný webový a souborový server (je tam Linux a Apache). Při návrhu byly jako nedůležitější vlastnosti brány rychlost, výdrž a bezpečnost.

Jako v Minority Report – váš osobní server může monitorovat kudy procházíte a následně předávat tyto informace ke zpracování.

Základní vlastnosti prototypu.

Server se k počítači či terminálu nepřipojuje podle hesla, ta lze odchytit a budete se připojovat k nedůvěryhodnému počítači. Přihlašování bude spíše pomocí identifikace různých obrázků, kdy se ty vaše budou míchat s jinými. Navíc se počítá s různou úrovní bezpečnosti podle důvěryhodnosti klientů. Domácímu počítači povolíte plný přístup, obrazovka v obchodě či v metru bude mít menší oprávnění.

Když nebude k dispozici klávesnice či dotyková obrazovka, půjde použít malé náramkové hodinky s vestavěným displejem a bezdrátovou sítí. Ovládání je nejen tlačítky, ale i třeba pomocí naklánění.

Ideálním řešením bude nejen kapesní server v samostatném zařízení, ale také v mobilním telefonu.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Krabička je opravdu malá, pro orientaci stačí uvést, že použitá paměťová karta je normální Compact Flash, byť s kapacitou 1 GB. K osobnímu serveru můžete mít i chytré digitálky které přes Bluetooth mohou pracovat jako jednoduché rozhraní pro výběr dat.

V současné době je koncept ověřen prototypem, ten jsme ostatně viděli na živo v akci, do reálného nasazení je ale daleko. Pokud se vůbec tento koncept ujme, lze jej čekat do zhruba pěti let.

Diskuze (11) Další článek: IDF: Intel pracuje na sjednocení bezdrátových technologií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,