IDF 2004: Nejrychlejší malý disk od Seagate

Již před nějakým časem se objevila zpráva o nové řadě pevných disků Seagate velikosti 2,5“ s určením, o kterém běžný uživatel moc netuší. Nejde o notebooky, ale o blade a 1U servery. Právě tam se 10 000 otáček za minutu a další vlastnosti uplatní.

Společnost Seagate hned v první den akce zvané Intel Developer Forum představila první pevné disky na světě, které mají kombinaci rozměru 2,5“ a 10 000 ot/min.

Rodina se jmenuje Savvio a je zařazena do kategorie tzv. Enterprise. Díky tomu se Savvio ocitla ve skupině pevných disků, kde se střední doba mezi dvěma poruchami (neboli MTBF) specifikuje po náročnějších testech. Pro Enterprise to znamená test 24 hodin denně 7 dní v týdnu při 100procentním zatížení. Savvio i přesto dosáhl na hodnotu 1,4 milionu hodin MTBF.

Podle společnosti Seagate jsou 2,5“ disky Savvio v porovnání s 3,5“ disky se shodnými otáčkami o 70 procent menší, lehčí, přístupová doba je o 15 procent kratší (výrobce uvádí 4,1 ms), spotřebují o 40 procent méně energie (při přejíždění hlaviček jen do 8 W).

Řada obnáší kapacity 36,7 a 73,4 GB. Obě budou používat tři různá rozhraní – Ultra320 SCSI, SAS (Serial Attached SCSI) a FC (Fibre Channel). Savvio bude v prodeji na konci 2. čtvrtletí 2004, přičemž verze s rozhraním SAS má na trh přijít až koncem 3. čtvrtletí 2004.

Kam tak malé disky?

Seagate se v květnu 2003 domluvil s HP, Intelem, Microsoftem a dalšími společnostmi na společném přechodu určitých platforem z dosavadních 3,5“ na 2,5“ pevné disky. Podle Johna Monroa (vice prezident výzkumné sekce Gartner) v roce 2007 porazí 2,5“ disky ve víceuživatelských systémech své 3,5“ kolegy.

Díky menším rozměrům se velmi dobře využití v blade serverech, kde jsou 3,5“ disky i nyní jako slon v porcelánu. Při tvorbě RAID pole i v rámci 1U skříně není takový problém vytvořit i variantu s RAID 5 s větším počtem disků. Není tedy ve výsledku takový problém umístit větší diskovou kapacitu do stejného prostoru. Rovněž nižší spotřeba s sebou nese výhody ve formě menší produkce tepla. Díky tomu není nutné tolik chladit a v serverovnách se nemusí k dimenzovat klimatizace na tak vysoký výkon. Další výhodou je server hosting, kde bývá omezení právě v poskytovaných rozměrech a celkovém příkonu.

Diskuze (7) Další článek: Dvouvrstvé DVD+R vypalovačky v druhém čtvrtletí

Témata článku: , , , , , , , , , , ,