IDC: Dominance Microsoftu v operačních systémech se výrazně oslabí

IDC odhaduje, že v roce 2007 bude podíl stolních Windows na operačních systémech jen 58 procent. Linuxáci ale brzděte, válcovat jej bude něco zcela jiného. I když ten Linux si také přijde na své, jen trochu jinak.

Minulý týden na konferenci IDC Directions oznámil Avneesh Saxena, vice-president pro Asia-Pacific computing systems research u IDC, odhady IDC pro rok 2007 v oblasti operačních systémů pro klienty i pro servery. V oblasti klientských řešení by se měl dle IDC podíl Microsoftu ztenčit na 58 procent. Lví podíl na tom přitom nemá nějaká konkurence jiného operačního systému na stolních počítačích jako spíše konkurence nových inteligentních zařízení. Operační systém dle metodiky IDC je systém schopný spouštět další jiné aplikace a to už začíná splňovat čím dál více zařízení. Chytré telefony se začínají výrazně prosazovat, podobně se tlačí i inteligentní spotřební elektronika, kde operační systém řeší často náročnější úkoly.

Právě tyto oblasti by měly Microsoft ohrožovat nejvíce. Podle IDC bude největším konkurentem Microsoftu Symbian, který se díky mobilním telefonům dostane do pozice velmi rozšířeného operačního systému. Microsoft má rovněž své želízko v ohni v podobě Microsoft Windows Smartphone Edition, tento systém by ale neměl dle odhadů IDC Symbian překonat. Linux se čím dál více prosazuje v oblastech, kde ani nevíte, že je tam Linux. Linux je dnes například de facto standardem ve stolních DVD/DivX přehrávačích a díky tomu se začíná prosazovat i v chytřejších zařízeních, jako například rekordérech. Právě nasazení Linuxu ve spotřební elektronice by mělo v budoucnosti převážit nad jinými typy Linuxu ve spotřebitelské oblasti.

V rámci serverů se rovněž bude dělit na více velkých částí, odrůdy Unixu mají mít 36 procent, Windows 35 procent a Linux 15 procent. Hlavním problémem, který přitom budou servery řešit bude rozsáhlá komunikace s velkým počtem jednotlivých klientů v podobě počítačů, mobilů, spotřební elektroniky a dalších variant různých zařízení.

V každém případě se u IDC jedná jen o odhady a v roce 2007 si můžete klidně na svém kapesním superpočítači tento článek dohledat a pěkně se zasmát, přesto obsahuje několik zajímavých myšlenek. Microsoft se velmi snaží se prosazovat v oblasti spotřební elektroniky, ale Linux má tu milou výhodu, že je zadarmo, výrobci tak nejsou zatíženi licenčními poplatky a díky tomu mohou nabízet zařízení za velmi nízké ceny. Koncovému uživateli je přitom zcela jedno, jaký operační systémem je tam někde uvnitř, důležité jsou možnosti zařízení a jednoduchost ovládání. V mobilních telefonech zatím spěje souboj Symbianu s Microsoftem do podobné pozice, jako je nyní PalmOS proti Microsoftu v kapesních počítačích. PalmOS je rozšířenější, Microsoft ale boduje skvělou provázaností s navazující infrastrukturou, čímž je oblíbenější ve firemním nasazení. Podobně i mobilní telefony se systémem Microsoftu jsou součástí velkého řetězu, ne jen nějakým samotným koncovým zařízením s ikonkou Windows. Proto i mobilní telefony se systémem od Microsoftu budou zřejmě velmi oblíbené a rozšířené ve firemním prostředí, na Symbianu zůstane ta většinová masovka nebo úzce vybraný highend se specifickými řešeními.

Diskuze (111) Další článek: Střední hrozba: červ Beagle W

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,