ICQ se honí za konkurencí: Jaká je verze 6.0?

I přes zjevnou nekvalitu projevující se především častými výpadky je v Česku používání sítě ICQ velmi oblíbené. Někteří dávají důvěru alternativním klientům, jiní se však drží originální aplikace ICQ. Ta tento týden dosáhla své šesté verze a po dlouhém ustrnutí se o kousek přiblížila konkurenci. Staré nešvary však zůstávají.

Jakkoli to může znít jako příslovečné házení hrachu na zeď, nelze se snad v žádném článku o internetových kecálcích (instant messagingu) nezmínit o české paradoxní oblíbenosti protokolu ICQ ve vztahu k nedostatkům a zejména častým výpadkům této sítě. Tak předně: Oficiální klient se svými funkcemi (nemožnost sdílení aplikací a plochy, nespolehlivé zasílání souborů apod.) vyrovná například konkurenčnímu Windows Live Messengeru jen na úrovni komunikačních schopností.

AOL se podařilo ICQ dotáhnout alespoň tak vysoko, aby zvládalo vše, co je potřeba pro bezproblémové a pohodlné zasílání zpráv. Modernizace klienta však není vše. Na straně sítě dochází k neustálým výpadkům, kdy nejsou dostupné přihlašovací servery a část uživatelů tudíž ICQ nemůže využívat. V těch horších případech jsou takovéto výpadky následovány stovkami stížností na ztracené či poškozené seznamy kontaktů. Jen pro srovnání uvedu, že v posledních třech měsících nedošlo na velmi podobné i podobně zaměřené síti MSN k jedinému výpadku. Naopak na straně ICQ se jich odehrálo hned několik a to mnohahodinových. Nyní už ale zpět k ICQ 6.0.

Co bylo dřív, slepice nebo vejce?

Touto podivnou otázkou končí instalace nové verze ICQ klienta. Její důvod je mi neznámý. Předchází jí více-méně standardní instalace, která je však předzvěstí toho, že uživatelé, kteří nepříliš rádi křiklavé omalovánky a nadměrně hlasité zvuky nebudou z nového ICQ (alespoň ve standardním nastavení) nadšeni.

Počáteční krok instalace je provázen poměrně vkusnou animací stylizované ICQ kytičky, avšak zároveň uširvoucím zvukem. Zvuk je ostatně zřejmě tím prvním, co uživatel v novém ICQ vypne (nebo ve Windows Vista alespoň ztiší) či nastaví na jiné schéma. Zvuky událostí jsou totiž natolik hlasité, že pohodlně (doslova) přeřvou ostatní používané aplikace. Mluvím-li o zvucích, je třeba poznamenat, že když je člověk ztiší, jsou povedené. Zvuky prošly modernizací, takže i otravná siréna při přihlašování zní moderněji a plastičtěji, stejně jako wormsí „o-ou“ při příchozí zprávě. Ale zpět k instalaci.

ICQ 6.0 nás vítá

Pozornost je vhodné věnovat oknu volby možností instalace. Přestože ICQ obtěžuje za provozu reklamou, snaží se vydělávat ještě podstrčením ICQ Search jako výchozího vyhledávacího stroje i domovské stránky prohlížeče a instalací ICQ toolbaru. Tyto volby jsou ve standardní instalaci automaticky aktivní, aniž by program tuto skutečnost chtěl potvrzovat. Doporučuji tedy zvolit instalaci uživatelskou, kde můžeme všechen nechtěný invazivní software vypnout.

Nechcete-li měnit nastavení výchozí stránky prohlížeče, dejte si pozor. Takto se chovají snad jen viry.

Po nakopírování souborů se s vámi instalační program rozloučí otázkou uvedenou v titulku této kapitolky. Pokud zvolíte některou z odpovědí, instalátor ji pravděpodobně někam odešle po internetu.

Vybral jsem vejce. Má někdo jiný názor?

Uživatelské prostředí

Uživatelské prostředí ICQ 6.0 je standardně laděno do zelené barvy. Okna mají moderní tvary a jsou ozdobena stejně moderními motivy. Velmi zamrzí nemožnost nastavení průhlednosti, která by zřejmě alespoň částečně skryla nehezký rámeček a lépe by okno začlenila do plochy. Po spuštění programu se zobrazuje neoblíbená velkoformátová reklama v samostatném okně. S reklamními prvky se pak setkáme v hlavním okně i v oknech pro psaní zpráv.

Hlavní okno je rozděleno do tří hlavních oblastí, kde v nejhořejší najdeme hlavní menu programu, avatar uživatele a nastavení stavu připojení k síti. Prostřední částí je seznam kotaktů, který tvoří standardně jednořádková zobrazení kontaktů, které se doplní o další detaily při výběru myší. Seznam kontaktů je, jak vidíte na obrázku níže, ve výchozím nastavení řazen neprakticky podle abecedy bez ohledu na stavy. Možnost změny naštěstí existuje. Je skryta v menu dostupném po kliknutí pravým tlačítkem na některý z kontaktů. Úplně na spodu hlavního okna nepřehlédneme již zmíněnou reklamu.

 

Okno pro zasílání zpráv není nepodobné tomu, které známe z Windows Live Messengeru. Nad sebou najdeme oblasti historie komunikace a psaní zpráv. Napravo od nich jsou okénka s avatary obou diskutujících, na nichž nechybí malé šipky pro konfiguraci zobrazení a kontaktů. Hovoříte-li zároveň s více kotakty, neotvírají se okna nová, nýbrž to současné získává záložky. ICQ musíme pochválit za rychlost reakcí uživatelského rozhraní. Jsou totiž, na rozdíl od Live Messengeru, okamžité.

ICQ 6 umí seskupovat zprávy zaslané separátně

Možnosti nastavení nejsou obsáhlé. Vypnout lze vyskakovací uvítací obrazovku po spuštění (reklamu), nastavit automatické přechody do stavu „Pryč“, změnit skin, jazyk a zvukový doprovod programu, provést jednoduché nastavení oznamování událostí a nastavit chování v případě přijetí souborů či tzv. tZers, což je obdoba Microsoftích mrknutí, winks.

V oblasti bezpečnosti můžeme zvolit typ kontaktů, od nichž chceme přijímat zprávy, nastavit zveřejňování kontaktů vlastních a definovat základní možnosti filtrování spamu. Výbornou možností je ukládání historie komunikace, kde lze nastavit pro ukládání i jednotlivé její součásti.

Nastavení toho nenabídne moc. Kdo je zvyklý na možnosti vyladění Mirandy IM asi tady nadšený nebude.

Autoři si pravděpodobně byli vědomi častých problémů s připojováním, tak nevynechali možnost ruční konfigurace přihlašovacího serveru podobně, jak ji známe z alternativních klientů. Stejně jako například v Mirandě IM můžeme v ICQ 6.0 nastavovat svou (ne)viditelnost pro jednotlivé osoby v seznamu kontaktů. Bezpečnost může zvýšit i zakázání zobrazení webových odkazů v aktivní podobě.

Funguje... chvalitebně

Po takové době čekání na výrazný upgrade klienta jedné z nejpopulárnějších IM sítí jsme doufali v trochu více. Pravda, mohlo to být i výrazně horší, přesto pouhé dotažení na základní schopnosti konkurence není ničím převratným. AOL zkrátka nepřišlo s ničím originálním. Nevidět všude notoricky známé kytičky a nevědět, že kontakty se zde volají číslem místo e-mailové adresy, klidně bych při příchodu k běžícímu ICQ 6.0 na cizím počítači byl ochoten prohlásit, že toto musí být naskinovaný Windows Live Messenger. Obě aplikace jakoby si totiž z oka vypadly - vzhledem a pokud nehledáme výše zmíněné pokročilé možnosti, tak i funkcemi.

Po krátkém testování této horké novinky můžeme AOL pochválit za uvedení rychlého programu, kde potěší rychlost odezev stejně jako rychlost zasílání zpráv. Pouhým kliknutím na ikonku v záhlaví komunikačního okna lze přepnout na posílání SMS, hlasovou, video či telefonickou komunikaci a rovněž lze takto odeslat i soubor. SMS lze v ČR posílat pouze do sítě O2, přičemž spolehlivost a rychlost této služby jsou až překvapující. Zasílání souborů je problematičtější než u Live Messengeru. Na rozdíl od něj totiž s některými uživateli zkrátka nefunguje. Při psaní zpráv není možné vybírat text myší. Označování pomocí klávesnice (např. Shift+End) bez problémů funguje, kurzor myši se však ani nehne.

Kromě většího množství zobrazovaných reklam je potřeba počítat s tím, že došlo i k úpravám v práci se sítí, což jistě otevře AOL cestu k dalším úpravám protokolu za účelem zamezení funkčnosti alternativních klientů. ICQ 6.0 je ve své vývojové řadě spíše evolucí. Prošlo faceliftem a nabralo nové funkce, přesto zůstává funkčně ve stínu nejen alternativních klientů své domovské sítě, ale i konkurenčních aplikací pro sítě jiné. Nenáročného uživatele uspokojí. Požadavky těch, kterým „jen“ zasílání správ či telefonování nepostačuje, kteří hledají nějakou přidanou hodnotu, však nenaplní.

Diskuze (158) Další článek: Displayport už podporuje i optiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,