Icahn vstoupí do správní rady Yahoo, firmu čekají změny

Investor a akcionář americké internetové společnosti Yahoo, Carl Icahn, oficiálně vstoupí do její správní rady. Na nadcházejícím zasedání valné hromady nejspíše představí své návrhy do budoucna.

Vedení Yahoo nakonec podlehlo nátlaku svého největšího akcionáře a pustilo ho k řízení celé společnosti. Spolu s Icahnem se do správní rady dostanou i jeho dva společníci. Icahn už se delší dobu snaží odvolat současného výkonného šéfa a zakladatele Yahoo, Jerryho Yanga, a dosadit na jeho místo svého zástupce. Podle dostupných informací však aktivistický investor nenalezne nutnou podporu u ostatních vlivných akcionářů a členů valné hromady. Někteří z nich se totiž nechali slyšet, že stojí za současným managementem firmy.

Podle mnohých odborníků Icahnův návrh neprojde i proto, že nově jmenovaný člen správní rady nedisponuje žádným dobrým plánem do budoucna. Ten přitom Yahoo potřebuje více než cokoli jiného. Icahn mimo jiné usiloval o to, aby Yahoo odkoupil Microsoft, ten se však nakonec od případného odkupu spíše distancuje. Mimo jiné se objevily informace, že pokud by měl Microsoft o Yahoo zájem, šlo by pouze o jednu jeho část v podobě vyhledávacího systému Yahoo Search. To však mnoho vlivných osobností ve společnosti vidí jako nereálný prodej, který by rapidně snížil hodnotu celé společnosti.

Valná hromada se sejde už 1. srpna. V případný prospěch nových návrhů z rukou Carla Icahna a jeho společníků by mohla nahrávat skutečnost, že se hodnota akcií Yahoo v současné době pohybuje někde okolo 22 dolarů. Microsoft přitom nabízel 33 dolarů.

Zdroj: Reuters

Diskuze (1) Další článek: nLite 1.4.8: instalátor a nastavení Windows dle vašeho přání

Témata článku: , , , , , ,