IBM žádá o zastavení importu produktů Asus do USA

Asustek prý u svých produktů porušuje tři patenty společnosti IBM. Asustek porušování patentů popírá.
Společnost IBM požádala U. S. ITC (United States International Trade Commision) o zastavení importu produktů společnosti Asustek a její americké pobočky, Asus Computer International, do Spojených států Amerických. U. S. ITC je nezávislá americká vládní organizace, která mimo jiné vyšetřuje dopad importu zboží s dumpingovými cenami a v případě pochybností rozhoduje o tom, zda importované zboží neporušuje práva související s intelektuálním vlastnictvím.
Asustek má údajně porušovat tři patentované technologie IBM – první patent se týká napájecích zdrojů pro PC, druhý automatické regulace rychlosti ventilátorů. Třetí se pak týká metody, která umožňuje, aby se počítačové clustery na síti tvářily jako jediný server.
Konkrétně má jít o následující patenty:
  • patent č. 5,008,829 s názvem Personal computer power supply
  • patent č. 5,249,741 s názvem Automatic fan speed kontrol
  • patent č. 5,371,852 s názvem method and apparatus for making a cluster of computers appear as a single host on a network
IBM říká, že se opakovaně pokoušelo s tchajwanským Asustekem o dohodu. Postoj IBM byl jasný – Asustek si musí patentovanou technologii licencovat, nebo ji přestat používat. Do produktů, které mají porušovat patenty IBM, spadají notebooky, barebone PC, servery a různé počítačové komponenty.
Asustek měl pokračovat v prodeji počítačů využívajících patentovaných technologií IBM i po 31. prosinci 2004, kdy vypršela licenční smlouva mezi oběma společnostmi.
Mluvčí společnosti IBM, Ari Fishking, k tomu dodává: „Používají patentované technologie u počítačů, které vyrábějí pro ostatní i u počítačů vyráběných pod vlastní značkou. Nepřísluší nám soudit, zda k porušení patentů skutečně došlo, rozhodnutí je v rukou komise.“
Bližší údaje o tom, kterých společností by se mohlo toto obvinění dotknout, společnost IBM neuvádí. Mezi největší odběratele Asusteku patří společnosti Dell či Apple, dodává ale celé řadě dalších společností.
Asustek již prý zahájil interní vyšetřování, právníci a experti společnosti ale nezjistili, že by k porušení patentů týkajících se technologií IBM došlo.
IBM investuje do výzkumu a vývoje ročně miliardy dolarů, má patenty a další intelektuální vlastnictví v oblastech jako jsou osobní počítače, servery, sítě, polovodiče a další počítačové komponenty. V loňském roce s 3 621 patenty překonalo svůj vlastní rekord a už po čtrnácté v řadě získalo nejvíce amerických patentů. Dalšího nejúspěšnějšího přihlašovatele předstihlo o 1 170 patentů.
Zdroj: IBM, Reuters
Diskuze (35) Další článek: Co víme o čtenářích Živě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,