IBM Watson brzy nahradí právníky–zelenáče, tvrdí průzkum

Plnohodnotná umělá inteligence z vědeckofantastických snímků se asi v dohledné době neobjeví, nicméně výkonné analytické znalostní stroje typu superpočítače IBM Watson by mohly relativně brzy sebrat práci třeba asistentům a koncipientům právních společností.

Vyplývá to alespoň z průzkumu (PDF, via Ars Technica) mezi 350 velkými právními společnostmi v USA. Podle poloviny respondentů nahradí znalostní analytický software zmíněné asistenty a podle třetiny dokonce i koncipienty s roční praxí.

48431462
Nahradí analytický znalostní software v příštích pěti až deseti letech asistenty a nezkušené koncipienty? Americké právní špičky tomu poměrně věří.

Není se čemu divit, počítače typu IBM Watson totiž na rozdíl od člověka snadno indexují všechny právní případy v americké historii, a jelikož je tamní právo precedentní a znalost rozhodnutí starých případů je tedy pro obhajobu naprosto klíčová, takový Watson by vyplivnul seznam podobných kauz během okamžiku, zatímco asistent je bude v archivu hledat třeba celé týdny.

Takže už žádné atraktivní oscarové příběhy z amerických soudných síní plné patosu a dramatického hledání důkazů na poslední chvíli – bude to rychlá nuda.

Diskuze (9) Další článek: Aleš Holeček z Microsoftu: Doplňky pro Edge jsou teď priorita

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,