Technologie | Počítače | IBM

IBM vytvořilo nejmenší počítač světa. Je velký jako zrnko soli

Jak moc malý lze vytvořit počítač, aby stále ještě plnil svoji funkci a bylo ho možné nazývat počítačem? Odpověď zní - jako zrnko soli. Přesně takový miniaturní počítač představilo IBM na své konferenci Think 2018, která začala včera. Využití má najít u tajných služeb.

Samozřejmě je třeba počítat, že takto malé zařízení nebude mít ohromný výpočetní výkon. Ve skutečnosti má tento mikropočítač výkon jako x86 čip z roku 1990, což není žádná hitparáda, ale lze mu to vzhledem k jeho miniaturnosti odpustit.

Už jen proto, že podle IBM jeho výroba stojí 10 centů, byť obsahuje „několik stovek tisíc tranzistorů“. Díky nim dokáže monitorovat, analyzovat, komunikovat a vyhodnocovat data, jak pravil zástupce IBM na konferenci.

A k čemu přesně má mikroskopický počítač s plochou 1 mm2 sloužit? Třeba k odhalování organizovaného zločinu. Bude totiž pracovat jako datový zdroj pro blockchainové operace a sledovat pohyb zboží, detekovat podvody apod. Samozřejmě se najde i méně dramatické uplatnění v obchodě, dopravě, zdravotnictví atp. Výhoda řešení na bázi blockchainu totiž spočívá v tom, že se čipy v rámci sítě navzájem ověřují a je tak zajištěna ochrana proti padělkům.

Je to přitom podle IBM jen začátek. „Do pěti let se malé počítače o velikosti zrnka soli dostanou do všech běžných objektů a zařízení,“ uvedl na konferenci šéf vývoje IBM Arvind Krishna. Nutno podotknout, že opakované srovnání se zrnkem soli se myslí se solí hrubozrnnou, ale i tak se jedná o obrovský pokrok v miniaturizaci.

Kdy přesně půjde minipočítač do prodeje, firma neuvedla. Zatím testuje první prototyp a další postup se bude odvíjet podle něj.

Jak si postavit svůj vlastní počítač?

Diskuze (32) Další článek: Brněnské podzemí je kritickou infrastrukturou státu. Od léta se tam už nikdo nedostane

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,