Umělá inteligence | IBM

IBM stvořilo sen všech celníků. Malý skener pomocí umělé inteligence okamžitě pozná padělek

Představte si situaci: celník chce na hranici zkontrolovat náklad kamionu. Vejde dovnitř, namíří mobil a ihned ví, že krabice s nejnovějšími „adidaskami“ jsou falešné a pocházejí bůhví odkud. Přesně to slibuje zařízení na bázi umělé inteligence, které představilo IBM.

Firma se čtečkou přichází jen měsíc poté, co oznámila, že pomocí blockchainu chce zkoumat kvalitu a původ diamantů. Výsledkem je vychytávka, která pomocí umělé inteligence zkoumá strukturu věcí a tím dokáže odhalit, když něco nesedí.

Zařízení se jmenuje IBM Crypto Anchor Verifier, lze ho nasadit na mobil a jeho potenciální využití je obrovské. Umí totiž identifikovat optické vzorce, které jsou unikátní ke každému předmětům a ty pomocí strojového učení a umělé inteligence porovnávat. Toto identifikování navíc zvládne až na mikroskopické úrovní, takže vedle odhalení padělaných výrobků zvládne dokonce určit padělané víno, nebo například která várka sóji je geneticky modifikovaná a která ne. Stejně tak dokáže analyzovat kvalitu vody a zjistit, zda se v ní vyskytují škodlivé bakterie.

A to není všechno. IBM u své čtečky využívá právě i blockchain - optický obraz originálního předmětu lze čtečkou načíst a poté ho sledovat po jeho cestách světem právě pomocí blockchainu. Jakmile do této databáze daný výrobek vstoupí, je pak jednoznačně ověřena jeho identita při každém skenu.

Možných využití je jednoduše celá řada, ať už v byznysu, u veřejných institucí nebo v humanitární/medicínské sféře. Pokud zařízení skutečně umí, co IBM slibuje, pak by to mohl být celkem přelomový vynález.

Takhle čtečka od IBM funguje:

Diskuze (10) Další článek: Chyby jako Spectre a Meltdown tu budou vždy. Microsoft a Google objevily další variantu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,