IBM staví high-tech továrnu v New Yorku (a proč ne v Česku?)

Diskuze čtenářů k článku

miko  |  04. 09. 2002 21:56

Pane Hlavenko, co to pisete? Rok a pul jsem se nebyl na zive podivat (protoze muj kalich horkosti z clanku z vaseho nakladatelstvi) a jen se sem opet podivam, znovu to same - polopravdy (tzn. nepravdy budu-li se na to divat vylozene dle logiky pane Booleho) a mlzeni.

Na 300mm wafery (jak vy rikate kremikove desky) hodla v polovodicovem prumyslu, behem pristiho roku prejit vetsina firem zabyvajici se velkoseriovou vyrobou, ale uz letos se prodavaji stroje, ktere umoznuji zpracovani soucastek na 300mm waferech - podilm se na vyvoji takoveho stroje.

Vyteznost z jednoho waferu bude opravdu vice nez dvojnasobna, ale predevsim kvuli tomu, ze jeho velikost (rozumeje plocha) se vice jak zdvojnasobila. Velikost sama o sobe prinasi podstatne jine vyhody (napr. snizenou frekvenci vymeny techto waferu v zarizenich, ktere chipy z techto sejimaji a zapojuji do elektronickych obvodu).

Moc rad bych chtel videt ty cipy, co maji tloustku 0,1 mikronu - tzn 1/10000 mm, to o cem pisete neni tloustka ale velikost struktur na chipu.

Oni neznali ctenari vam veri a potom tyto nepravdy siri dal v dobre vire. Jednou je ztratite az to prohlednou, jako jste jednou ztratili me. Nebo to pisete s vedomim, podle mineni (nebo pruzkumu) o ostatnich. Pokud je vsak vetsina Vasich ctenaru takova, pak se nedivim tomu - jak pisete - ze v cechach neinvestuji zahranicni spolecnosti. Osobne si myslim, ze s tou kvalitou pracovni sily v USA to IBM take dvakrat nevyhrala.

S pozdravem

Milan Konzal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Stribrny  |  04. 09. 2002 08:45

Článek má jistě v celé řadě věcí pravdu a je zde několik zásadních rozdílů:

Flextronics v Brně

  • to přece není žádné high tech - fabrika na high volume assembling jakých je po světě xxx (to jen ČSSD a magistrát z toho vaří polívčičku)

  • potřeba pouze nízko až středně kvalifikované pracovní síly

  • hlavní důraz pouze na cenu

  • IBM a výroba čipů

  • to je skutečně high tech a navíc v něm má IBM přímo několik svých unikátních technologií a patentů - proč to tedy vyvážet ven

  • převážná většina dodavatelů pro toto fabriku pochází z USA nebo mají v USA svá zastoupení - servis je tedy operativnější než např. v ČR, kam to lze dovézt velmi komplikovaně (málo letišť, dálnic ale hlavně bez moře)

  • hlavní důraz je kladen na unikátnost výrobků a technologie (viz. článek), pak není cena tak klíčová, co dnes zbývá např. SGI nebo HP - nechat si vyrábět čipy u IBM, jiná volba není (tedy kromě vlastního vývoje a vlastní fabriky) a tak se akceptuje i cena i cpaní peněz konkurentovi
  • Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    ginn fizz  |  04. 09. 2002 03:44

    s autorem clanku v podstate souhlasim, jen bych chtel uvest na pravou miru nekolik nepresnosti. duvodu, pro ktere IBM zvolila lokalitu Fishkill, NY je vic.

    1) Fishkill, NY je jednim z historickych mist, kde IBM operuje uz nekolik desitek let = je zde vybudovana infrastruktura a firma zde vlastni mnoho nemovitosti

    2) Fishkill, NY je jen 10 mil od vyznamneho centra IBM v Poughkeepsie, NY, kde se mimo jine nachazi mnoho budov vcetne velkych skladist, coz umoznuje vyuzivat tyto budovy spolecne pro obe centra a muze prinest snizeni logistickych nakladu

    3) tato oblast vubec neni predmestim New York City - je to strategicky vyhodna oblast, ktera patri do commuter area (oblast, kde bydli mnoho lidi, zamestnanych v NYC - duvodem jsou mnohem nizsi naklady na bydleni apod.), coz znamena, ze mesto je velice dobre dosazitelne (asi 60 mil), ale veskere naklady jsou nizsi

    4) IBM v nedavne dobe prodala svoji lokalitu v Endicott, NY skupine silnych mistnich podnikatelu - coz nabizi vysvetleni, ze se proste cast vyroby "presunula" do Fishkillu, ktery je skutecne spickovym zarizenim sveho druhu a umozni zefektivnit produkci

    duvody, kteri zde nekteri z vas uvadeji, jako napr. "z politickych duvodu", "vladni prispevky na nezamestnanost" nebo "kvalifikovana sila" jsou vetsinou nepravdive. volba rozhodne nepadla na Fishkill, NY z politickych duvodu - politika s tim vubec nema co delat. o vladnich prispevcich na nezamestnanost, at uz na federalni, statni nebo oblastni urovni nevim, pokud vsak existuji, tak rozhodne nehraji vyznamnou roli v rozpoctu IBM. btw. v oblasti Dutchess County, kam Fishkill patri se nezamestnanost pohybuje mezi okolo 4-6% a prumerna mzda je pod celostatni urovni. a kvalifikovana sila je v U.S. velice mobilni, coz znamena, ze si lokalita zrejme "pritahne" sve pracovniky z velice sirokeho okoli.

    a ze v cesku vladnou komunisti a spidla se svoji cssd, ktera se komunistum nekterymi vyroky priblizuje, vubec dobrou a pritazlivou povest ceska nedela

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Daren  |  03. 09. 2002 14:31

    No ja sice nevim proc IBM stavi  v NY ale pred nadavnem jsem  delal konkurs do outsourcing centra v Brne v Technolog.parku, btw ibm za tuto investici dostalo cenu Investor roku 2001 u nas,a usty personalni reditelky jsem se dozvedel po pul roce odkladani nastupu ze nastalo zmrazeni naboru lidi z duvodu velke kvality lidi v CR a IBM  presune do CR vice cinnosti,no je to uz rok a nic.

     

    Tak bud jsme opravdu hodne kvalitni odbornici nebo se jedna o zdvorilostni fraze p.reditelky ???

    ted tam dela asi 50 lidi

    P:S:

    co udelat rozhovor o nejlepsi investici s p.Sazamou p .Hlavenka,treba to bude zajimavy clanek,realita je trochu jina

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    TERMIT  |  03. 09. 2002 12:03

    Po přečtení konce Vašeho článku mě až zamrazilo. Jako by jste psal o zkušenostech ze společnosti, v níž pracuji řekněme jako mistr. Tedy ne že bychom na tom byli tak špatně, nyní to již dávno není pravda, ale se všemi těmito nešvary jsme se museli potýkat.
    Další stránkou stejného tématu je jak se u nás chovají zahraniční majitelé (jejich vedení) větších společností. Např u nás nám byly roky předhazovány za vzor zahraniční sesterské podniky s lepšími výsledky a zaváděla se dlouhá řada akcí pro dosažení téhož. Nyní již není s kým srovnávat, v rámci nadnárodního koncernu jsme nej v oboru z více než 40 závodů po světě. Pominu mírně řečeno nechutné praktiky jednání s lidmi kterými tohoto cíle bylo dosaženo, ale jde mi o výsledný efekt. Tím je zvyšující se plán zisku při akceptování snižování tržního podílu a prodejů !!!  Jejich zlatokopecký styl vedení mi jde proti srsti, vždyť oni se řídí heslem "po nás třeba potopa" ! Takhle se snad budují hodnoty? .
     Zřejmě je to ve světě běžné , ale kam potom spěje tento svět ?!

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Žobér  |  03. 09. 2002 09:30

    Když už šťouráte do všeho, co se tady napíše, taky si přisadím. Bali za 1$/den a luxusně? To zní jako nabídka cestovní kanceláře... vážně o tom začínám přemýšlet

    Prosím tedy cestovní kancelář pana Hlavenky o veřejnou nabídku pobytů v této exotické destinaci včetně definice luxusu, na který se mohu těšit. (teplá voda v moři?, modrá obloha?)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Dennis Welt  |  02. 09. 2002 23:38

    Myslim,ze pan Havelka by nemel mluvit o necem,cemu nerozumi.Cesi maji na zapade velmi dobre jmeno a mimo jine,najit tisic spolehlivych lidi,by nebyl problemem v zadnem state.Duvod,proc IBM stavi tento podnik v USA je politicky.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Brázda  |  02. 09. 2002 21:23

    Podobny nazory vubec nechapu, vsadim se, ze nikdo z vas se doopravdy spatne nema. Ale mit se dobre? To se asi nenosi. Plivat okolo sebe je jednodussi. Ja se mam treba velmi dobre (a neni to jen o bankovnim kontu) a kdyz jsem se vracel letos z Bulharska, tak pak jsem zjistil, jak mam taky rad CR!!! Je to krasna a BOHATA zeme.

    Pravdepodobne vetsina z vas by chtela byt treba takovym Larry Elisonem... Ten clovek mel ovsem detstvi na hovno, ted tvrde dre, nema pratele a musi si neco dokazovat. Prejme mu to a budme radi za to dobry, co mame sami. OK?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Martin  |  02. 09. 2002 16:16

    Tak jo já se přidám. Přečetl jsem si všechny příspěvky. Samozřejmě, že mě jako všechny diskutující nadzvihlo hodnocení Hlavenky. Jednak to jakým způsobem mluví o zemi ke které jsem přisouzen a jednak, že prezentuje svůj vlastní názor jako názor IBM. Nedočetl jsem se ale, kolik fabrika bude zaměstnávat lidí a jaké jsou celkové investice. Takže ostatní vývody mohou být taky docela mylné, že. Koneckonců, možná ji v říjnu zavřou a tady je z toho už teď zlá krev. Nebo budou najímat "cvičené opice", které jim tam rádi budou sami jezdit .  Proč proboha při dnešní globalizaci přesouvat Hi-Tech investice, levnější je přesunutí pracovní síly na její náklady. A  je strategičtější mít to doma pod kontrolou.

    Nedělám si iluze o našich pracovnících. Ale je taky potřeba vidět, že výplaty které dostávají, jim umožňují pouze přežívat. Doslova a do písmene - od výplaty k výplatě a často na dluh. Bez ohledu na to jak kvalifikovanou práci dělají a jak dobře. Sotva se mzdy začnou zvyšovat, hned jsou zde hlásné trouby - media, která začnou troubit "INFLACE, INFLACE" až ji skutečně spustí. Nikde jsem neviděl prezentováno jaká má u nás být životní úroveň. Skutečně jsme zvyklí na "vysokou" jak rády naše trouby troubí?? Kdo ji vlastně má? Počítám se do střední třídy a řeknu Vám nic moc.. V Řecku nejchudší zemi EU, která vstoupila teprve nedávno mají školství zadarmo. Tím je myšleno, že to co žák potřebuje do školy, tak taky dostane. Docela mě to překvapilo. Zrovna jsem utratil 1/6 svém výplaty za 1 dítě pomůcky do školy - nic výběrového, ani žádný šunt.

     Otázka motivace k práci je složitá, ale pokud lidé mají pocit smysluplné práce tak pracují solidně i za relativně nižší mzdu. Tuto motivaci může mít i prodavač u Meka. V Čechách se však zabydlel F.Kafka a tak to taky vypadá. Je však třeba vidět i lidi, kteří odmítají tento stav. Zatím vyhrávají Ti druzí, ale přátelé, takhle to nemůže jít do nekonečna. Jednoho dne tihle tatrmani přijdou na to, že není co rozkrádat a že je potřeba MAKAT. Půjdou rádi od válu. Jo, že to bude trvat ještě pár let, tak za to poděkujte svým rodičům. Neměli si Vás udělat do takhle blbý doby . Optimisti .

    Na druhou stranu nám IBM mohlo ukázat, jak se vlastně má pracovat, jak se dobré práce cenní a je škoda o tuto skutečnost přijít. Vůbec tihle Američané o kterých máme jenom vlastní smyšlenky, nás vcelku hodili přes palubu co říkáte? A to jsme jim pomohli vyhrát 3.světovou . Kdepak je "Marchallův plán", kdepak je podpora tajných služeb, kdepak je podpora obnovy medií? Takže to děláme blbě, po svém a bude nám to trvat pěkně dlouho. No, na druhou stranu můžeme obchodovat ze Saddámem a ne s ním válčit. To je rozhodně lepší .

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  02. 09. 2002 16:47

    Pane Nováku,

    díyk za dlouhý příspěvek. Nevím, jestli jste to tak zamýšlel, nebo jestli je to kouzlo nechtěného, ale obávám se, že to, co jste napsal, v podstatě v sobě přesně obsahuje i to, co jste napsat nechtěl, proti čemu jste to vlastně psal.

    Je člověk ke své zemi přisouzen? Ano, byl, za komunismu - zkusit to jinde znamenalo přestříhávat ostnaté dráty, riskovat kulku nebo roztrhání psem a moci si vzít do baťůžku maximálně tak rezervní právo. Dnes už nikdo ke své zemi není přisouzen, nanejvýš tak obyvatelé totalitních a nejchudších zemí. Samozřejmě že sebrat se a odejít jinam, dočasně a třeba i natrvalo, není jednoduché, chce to určité úsilí, překonání nechutě, učení se jazyku i chování, ale o tom to přece je! Budeme-li cítit, že jsme ke své zemi "přisouzeni", nemůžeme ji opustit, ba nemůžeme opustit ani svou rodnou dědinu nebo městečko, skutečně si nesáhneme na lepší živobytí.

    Nevím, jak často a jak dlouho jste byl v zahraničí - v USA, Německu, Anglii atd. - a budete se divit: i tam výplaty umožňují většině lidí víceméně přežívat, i tam v podstatě všichni žijí na dluh, ba naopak daleko více. Člověk ve vyspělé zemi je hluboce zadlužen v okamžiku, kdy se narodí, dá se klidně říci. Zkuste se nad tím zamyslet, nebo si zjistit realitu. Hýřit mohou bohatí: stejně na Západě jako u nás, stejně na Slovensku jako v Albánii. Rozdíl je, že úroveň běžné nižší až střední třídy je na Západě o něco vyšší než u nás, ale je také daleko více za co utrácet. Tak jak si u nás běžná, řekněme "dělnická" rodina se dvěma dětmi nemůže dovolit chodit každý den do restaurace, nemůže si to dovolit ani podobná rodina ve Velké Británii nebo Francii! Tak, jak tato rodina má stěží na jedno auto, je tomu i u podobné rodiny venku - je ovšem rozdíl mezi tím autem, venku je podstatně lepší, protože ceny aut jsou celosvětově stejné, mzdy ne. Vidíme jejich "blahobyt" pouze na tom, když si přepočtete eura/dolary na koruny: ale to je přepočet naprosto nesmyslný, protože lidé v těchto zemích peníze utrácejí tam, kde je vydělávají. Čech, který přijede na Bali, tam je také králem, protože za jeden dolar žije luxusně celý den, a tento jeden dolar mají místní lidé k dispozici na čtrnáct dní.

    Tomu zbytku už moc nerozumím... jak jsme "my" pomohli "jim", tj. Američanům, vyhrát 3. světovou válku? To je zřejmě nějaká metafyzická úvaha, do které jsem ještě nedorostl, novinkou je třeba pro mě už to, že 3. světová válka byla válka "jejich", tj. Američanů, a ne válka "naše", tj. Evropanů. Ale to nevadí, člověk se pořád učí, třeba se časem dozvíme, že Hitler byl pěstitel buráků z Alabamy.

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  02. 09. 2002 23:59

    Pane Hlavenko, mám snad Vašemu příspěvku rozumět tak, že by kde kdo měl opouštět ČR kvůli lepšímu živobytí venku?
    Nejspíš ne, protože hned v dalším odstavci blahobyt venku popíráte.
    Skutečně není jednoduché se ve Vašem způsobu myšlení vyznat.

    Ještě horší dojem mám z posledního odstavce článku samotného - moc "pěkně" jste poplival celý náš národ. Nebylo by lepší v nás věřit a ze všech sil se snažit o další rozvoj sebe, světa a všeho, co je mezi tím?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  03. 09. 2002 08:07

    Nenutím vás vyznat se v mém myšlení, stačí se vyznat v tom, co píšu . Tady se přece nejedná o nějaké "opouštění" ČR, navždy, nenávratně. Přesouvání za třeba jen o něco lepšími šancemi, za získáním dovednosti v jiném jazyce, za poznání jiných lidí, jiných stylů práce a řízení - to je přece nesmírné obohacení jednotlivce, které pak může ke svému prospěchu využít. To není "opouštění", proboha. Je mně dost zatěžko vysvětlovat tyto stokrát známé pravdy, které znají všichni úspěšní lidé v západním světě, protože z toho vidím, že spousta Čechů stále naprosto nic nechápe (tj. buď "přisouzen k ČR", nebo "opustit, emigrovat, zanevřít na svou vlast"), a tím vlastně potvrzuje ta negativa, která jsou o nich psána, načež se proti nim zuřivě brání.

    Píšete, že jsem "poplival" celý náš národ, a že to je moc špatné. Je podle vás lepší lakovat na růžovo, o nedostatcích se nezmiňovat, než na ně naopak poukázat? Jak se chcete z nedostatků poučit, jak se chcete vůbec "snažit o další rozvoj sebe, světa...", když máte pocit, že jsme vlastně skvělí a není potřeba nic zlepšovat?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Martin  |  03. 09. 2002 16:53

    Vážený pane Hlavenka,

    pokusím se Vám dovysvětlit pár myšlenek z mé předchozí odpovědi, které šly okolo Vás. Aby Vám bylo jasné o čem to vlastně psal. Tak ve zkratce to bylo: 1. o nepřesnostech ve Vašem článku 2. o Vašem vyjadřování o ČR  3. o Vašich ideálech. Kupodivu odpověď na nepřesnosti jste nekomentoval?!

    O tom, že je člověk vnitřně i vnějškově spojen s nějakou zemí, které se říká rodná - já říkám s nadsázkou "přisouzen", protože jako u soudu jste neměl možnost volby . Přisouzený se stanete i během života například rodinou. Vaše povídačky o tom, že to bylo pouze za komunistů se hlasitě směji HAHAHA. Proč v této části Vaší reakce sem pletete komunisty??? Zkuste se trochu zamyslet. Místo drátů máme nedostatek peněz, místo kulek máme nezaměstnanost, místo psů máme (nebo jsme měli?!) neschopné blbce. O tom co to představuje odejít jinam zkuste vyprávět své manželce a svým dětem. Jenom málokteří Vám to dovolí a nemůžete se jim moc divit. Jistě v našich odlišných názorech hraje roli odlišné kulturní prostředí a životní zkušenosti. Právě proto jsem Vám, ale napsal to co jsem napsal. Není to útok na Vás (patrně jste i inteligentní ), pouze byste měl brzdit při odsuzování nějaké skupiny.

    To co píšete o životě na Západě je prosím Vás pěkný blábol. Vždyť Vy srovnáváte českého inženýra a NY homeless nebo srovnáváte cenu za oběd 80,- Kč (vstupní suroviny 35,-) a cenu za oběd 20 EUR (vstupní suroviny 6 EUR). Srovnávejte vránu s vránou. Mohu Vám říct, že z tohoto srovnání vychází stále naši lidé jako nuceně nasazení. Velkou vyjímku musím udělat u bankovních ředitelů, kde jsme k mé velké nespokojenosti předběhli svět.

    Samozřejmě, že jste ještě nečetl dějepis 20. století se třemi světovými válkami. To teprve bude napsané. Uvědomte si však, že v současnosti válka nemusí být pouze to primitivní ničivé ohnivé peklo. A doba od roku 1948 do roku 1989 byla válkou jak se patří včetně ekonomických škod a škodách na lidských životech. O tom, že to byla válka mezi USA a jejich spojenci a Sověty a jejich podjařmenci Vás již nechám přemýšlet vklidu.

    To, že žijete 5 nebo i více let mimo republiku z Vás nesmyje, že jste zapatlaný českou zemí (v dobrém i špatném).Z tohoto svého tvrzení vyjímám děti do 15 let s pobytem mimo. (Ty ovšem zase nemohou vědět jak to zde chodí. Jsou však k vlastní škodě předurčeny ke kosmopolitnímu jednání a chování, protože nikam nepatří !!!) Žije zde však hodně schopných docela pracovitých lidí. To, že nejsou vidět je chyba především systému zaměřeného na image a konzum. (Zároveň podotýkám k tomuto něco jako "všeho s mírou"). Opravdu sledujte zahraniční reakce i pozitivní a Hlavně filtrujte. Pokud Vám nějaký zahraniční tunelářský zaměstnavatel říká, že pracujeme blbě, zamyslete co Vám vlastně říká o sobě.To co jinde píše jiný dopisovatel ze zaměstnání v zahraniční firmě v ČR je pravda. Při dobré motivaci umíme dlouhodobě pracovat na světové úrovni???!!! Alespoň někteří - tedy hlavně já ehm .

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    ginn fizz  |  04. 09. 2002 06:06

    chtel bych se tady trochu vmisit do diskuze, protoze nesouhlasim s tim, co oba autori pan jiri hlavenka a martin zde rikaji. pokud pouzivame slovo "prisouzeny" ve vztahu k zemi, tak muzeme myslet nekolik ruznych veci. pokud si vezmeme na pomoc socialni vedy (sociologii, psychologii), tak vyjde najevo, ze prisouzeny (askriptivni) status je jen narodnost, a ne zeme, kde ziji, nebo kde jsem zil. narodnost je cloveku dana pri narozeni a formuje osobnost, zvyky, nazory a postoje jedince - stejne jako vek, pohlavi, vzdelani, pratele, skola, prace a mnoho jinych faktoru - narodnost neni je jen jednim z mnoha. zemi, kde ziji, si muzu zvolit - kazdy ma nejake zavazky, otazka je jen, jak se s tim umi vyporadat. pokud se citim "prisouzeny" zemi, tak to vychazi z vnitrniho presvedceni, ztotozneni, nazoru - je to do jiste miry vedome. ztotoznit se muzu i se zemi, kde docasne nebo dlouhodobe pobyvam, i kdyz to neni zeme, kde jsem se narodil. pokud jako cech pobyvam delsi dobu v zahranici, tak mam moznost pohlizet na cesko s odstupem, ktery mi umozni videt veci, kterych bych si normalne nevsiml a zalezi jenom na mne, jestli si tim obohatim svuj obzor nebo ne. muzeme posoudit, jak pan jiri hlavenka s touto moznosti nalozil.

    sam se necitim nejak velkym vlastencem a peclive si vybiram okamziky, kdy se ke svemu "cesstvi" hrde prihlasim a kdy ho radsi zapru - i tahle diskuze mi dava dost podnetu z obou stran

    co se tyka diskuze o zivotni urovni, tak se muzu jenom domyslet kam martin miril srovnanim obedu, inzenyru a bezdomovcu - pointa prispevku se vytratila nekde ve 3.odstavci.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    scorpioneo  |  03. 09. 2002 00:06

    Snad Vas neurazil predchadajuci literarne velmi zaujimavy prispevok...

    Co sa tyka zivotnej urovne, dovolil by som si s Vami nesuhlasit. Je sice pravdou, ze bedac sa ma vsade zle, a je celkom mozny fakt, ze sa chudobnejsim ludom v zapadnych krajinach(napr.aj take staty) zije este horsie ako u nas(stedro platene zdravotnictvo, velmi vysoke najomne, kym u nas je zamestnanec chraneny o.i. socialnymi zakonmi od A po Zhentarim). Ale to je asi tak vsetko.

    Lebo ak by som sa mal posunut po rebricku len kusok vyssie, staci vziat Vas priklad, "delnicku" rodinu povedzme obaja zamestnani, su na tom o dost lepsie. Nebudem tu rozvadzat ekonomicke teorie, pozrite sa na to selskym rozumom.

    "Kolko penazi mi ostane, ked si poplatim vsetko co potrebujem/musim(fondy/najomne/potraviny/telefon/net) a ako z toho potom dany mesiac budem zit?"

    V USA napr. si taka 'delnicka' rodina z toho zvysku len tak zo spasu kupi dany mesiac najmodernejsiu chladnicku s mraznickou LG(lebo amrican zasadne LG) a urcite nebude pozerat na nejake A-cka(spotreba). Druhy mesiac si zozenie nejaky mensi 72'' televizor pretoze na HDTV tento mesiac bohuzial neusetrili. Treti mesiac si dost znacne upgradne machinu, (uz ma predsa 5 mesiacov) a dalsi mesiac sa kompletne oblecie do znackoveho oblecenia pricom si na ten nasledujuci naplanuje kupit nejaku tu audio vezu(hlupy american kupuje tieto kombajny). Vsetko radovo 'iba' stovky dolarov a pritom im stale zvysi na bublifuk.

    Jasne, ze to nie je velmi realny priklad hlavne z dovodu, ze v statoch je to dost o lizingu(akontacia je takmer neznamy pojem), Mercedes M som mohol mat za 450$ mesacne ale kedze mi stacil japonec za 90$ a mal mensiu spotrebu, uskromnil by som sa. Stacilo by oficialne potvrdenie ze som zamestany...

    Podstatne je, ze tam tu moznost maju a to je ten ich zivotny standard. U nas si musi aj priemerne bohata rodina dobre rozmysliet, ci bude mat na stole kazdy den ovocie a ci nutne potrebuju nove hudobne CD este tento mesiac. A toto _nie je_ o prepocitavani eur/dolarov na CZk/Sk...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    exKILLER.cz  |  02. 09. 2002 14:47

    Neco pravdy na tom bude, ale i v ty prdeli, napr. v Africe, sou v cele statu hovada. Vemte si treba, kolik dal "svet" na humanitarni pomoci, a ty zasranci za to nakoupily zbrane, aby valcili o kus pouste!!! Ty lidi by tam taky mohli normalne zit (teda az na to vedro). Proc IBM nepostavi tovarnu tam? Jsou tam nevzdelani lide, bohuzel ne, ze by nechteli, ale protoze nemuzou. Podobne problemy jsou vsude na svete, nez to svechno bude na stejne (vyssi) urovni, tak tam, i tady je po prdeli. Mimochodem Americani (asi ne vsichni, ale ty co sem poznal) sou pekny hovada. Kdyz jim napisu, ze ziju v CR, tak si mysli, ze je to stredni vychod, nebo ASIE. Kdyz uz nic, tak by mohli aspon vedet, odkud sou nejvetsi hvezdy NHL.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    John Don  |  02. 09. 2002 13:47

    Bohuže.........je to tak.

    Plně s autorem souhlasím.

    Možná to není až tak hrozné s tou pracovní morálkou ( to hodně záleží na ohodnocení zaměstnance )  - kdo by se s 7000 hrubého neházel marod. Ale viz zákony které jsou proto aby velcí mohli lépe krást a malí drželi hubu a krok, vláda která se stará podle mě více o svůj vlastní nažraný pupek než o stát a velká komunistická tradice - vždyť kdo ze starších neposkakoval po ulici s praporkem a lampiónem + debilním rudým šátkem okolo krku (nejlépe v ruchých připosraných trenclích) a neřval - ať žije SSSR ať žije Sovětský svaz, slávu Sovětskému svazu.

    Mandelinka - brouk Imperialista.

    ALe ono o co jde ?

    Komunismus mě naučil: Kdo nekrade okrádá rodinu, co můžeš osrat.....oser, je to družstevní a z družstevního krev neteče.
    Revoluce mě poučila: Chrastit klíčema můžeš jak chceš, na hrad to slyšet není a když se tam náhodou někdo vymění, tak je to z louže pod okap - nažranej odešel a hladovej se přišel nařat - jsi nicka - Lež a svinstvo vítězí nad blbostí a dobrotou.
    Americká kultura mě naučila: Kupovat si značkový hadry za roční plat průměrného Uganďana, kupovat si plastový hranolky v plastovém kalímku včetně platového příboru a pak to hodit na trávu. Také mě naučila uřezávat koťátkům hlavu a střílet po spolužácích na základní škole.
    Též se zajímám o nejnovější trend: Pořídit si uříznutou hlavu svého souseda do květináče na zahradě.

    Takže Wo co gou zasrani ! Jste zasrani, jsme zasrani, nemodlíte se, kradete, žerete a žijete jako prasata a pak brečíte, že Vám voda bere domy. No a co ? Někde v prdeli nemají ani co žrát, dokonce nemají ani tu vodu.

    Proč by tu měla velká a bohatá společnost stavět továrnu ??? Proč ? Co z toho ?

    V článku jsem vyjádřil pouze svůj vlastní názor........

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  02. 09. 2002 23:39

    Hmm, to ses teda naučil pěkný věci. Je mi z tebe zle.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    slammer  |  02. 09. 2002 11:45

    OK, co kdyby IBM zkusila dát v Česku inzerát, "Přijmeme profese XXX, nástupní plat 75  000 kč měsíčne + fringe benefits .

    Myslím, že by si opravdu mohli vybírat, už vidím DrSc apod. ve výrobě  a moc a moc dobrovolně. V US za tyhle prachy seženou tak akorát pár loserů

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Brano  |  02. 09. 2002 12:27

    To je pravda, za tie prachy tam zozenu nejakych homeless. Asi ide naozaj o to made in USA.

    btw:  Ani by som sa moc nedivil keby tan balik poslali amici do Chile miesto Ciny, ved 58% tych debilov nevie najst na mape tichy ocean.
    Je to snad aj o organizacii a mangemente nie?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jerry III  |  03. 09. 2002 21:45

    Pokud je tech 75KKc mesicne zhruba $50K rocne (myslim ze je) tak to je nadprumerny plat, za ktery tam sezenes normalni pracovni silu.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomáš Kapler  |  02. 09. 2002 11:43

    Musím nesouhlasit s pointou celého článku. Srovnávání továrny v Brně a v Americe má jednu trhlinu. Srovnávat chování zaměsnanců s platem na úrovni životního minima cca. 80 tisíc ročně s chováním zaměstnanců za milion Kč ročně je kravina. Za ty prachy by tam měli u pásů zaměstanou naprostou elitu národa (tyhle peníze tady bere méně než deset tisíc lidí, tj. pod 0,5 procenta pracujících) a každý by si rozmyslel hodit se marod a dostat za každý den o 2 tisíce Kč méně. S výkladem zákonů je to ještě větší blbost. V Americe totiž žádné nejsou a tak i vražda může projít, když máte dobrého právníka či "vhodnou" porotu. Jinak i v americe se uplácí (ale tam se tomu říká lobování).

    Krok IBM má zcela jiné důvody. International Business Machines totiž bude moci na své krabice napsat made in USA a tam to má podstatně větší hodnotu než "sdělano v cccp" či jinde.

    P.S.: být zaměstnancem firem pana Hlavenky, tak se dost urazím.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Barney  |  04. 09. 2002 17:04

    Víte pane Kaplere, to byste musel znát pohnutky pana Hlavenky, které ho vedly k napsání článku obsahujícím spoustu invektiv mířících na český národ a jeho pracovní schopnosti.

    Chudák pan Hlavenka má díky autokratickému způsobu řízení a své prachšpatné a neprofesionální personální politice založené na kamarádšoftech firmu v rozkladu, odcházejí mu jak řadoví zaměstnanci tak lidé ze středního i vyššího vedení, fluktulace je už jako označení tohoto stavu termín zcela nedostačující.

    Proto tady pan Hlavenka usedavě pláče, naříká a spílá českým lidem, kterým sám neumí nabídnout ani rovnovážnou mzdu, neváží si jich, není ochoten je proškolit, není ochoten jim proplatit jakékoli přesčasy, nutí je pod stresem pracovat desítky hodin měsíčně přesčas a kdo nárokuje své právo na soukromí a výdělek a brání se je "divný". Tito dříve loajální, výkonní a inteligentní lidé pak firmu opouští, často na pokraji vyčerpání a pak nacházejí práci u jiného chlebodárce za zcela lidských a civilizovaných podmínek. Těmto lidem pak pan Hlavenka spílá do lenochů a budižkničemů, kteří si nevážili jeho milosrdenství, když jim nabídnul neodpovídající mzdu a naháněl je jako na nucených pracech.

    PS. Vím o čem mluvím 

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    BoodOk  |  04. 09. 2002 23:32

    Musim priznat, ze mam taky pocit, ze si Hlavenka u lahvinky Jacka vylil zlost, protoze ho nektery z jeho zamestnancu poslal do riti.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    exKILLER.cz  |  02. 09. 2002 11:20

    Utahovani opasku nema smyls, protoze opasek si utahne "pouhy" obcan, ale ty vladni svine si jeste zvysej plat, koupi novy auta, najmou si jako poradce, ci sekretarky cleny rodiny. Kdyz maj kupovat "levne" auta od Skodovky, tak na to serou, to se jim nelibi a koupi si BMW. Jim je u prdele nejaky zivotni minimum, kdyz maj 40000 mesicne + nejaky to drzhubny :) BTW: nevhazuje vsechny politiky a poslance ho jednoho pytle, ale priznejme si, ze par (do dejmetomu 50) jich taky neni. A jeste to trochu priostrim "nevztahuje se na vsechny" : linej cechacek sedi doma na prdeli a uziva si podpory, proc by pracoval nekde na vykopu, kdyz muze sedet a cumet na bednu. Napriklad z ukrajincu ma kazdej srandu, ale voni makaj jako divy, protoze penize posilaj domu rodine, ktera by jinak byla pekne v hajzlu. Ale nekteri spoluobcane, kdyz jedou kolem vykopu v autobusu akorat blbe cumej! Nejsem zadnej zastance Ukrajincu, ani jinych "levnych" pracovnich sil, protoze "berou" lidem praci, ale kdo jiny by to v CR udelal????? 

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    exKILLER.cz  |  02. 09. 2002 10:26

    Nevim, jak me muzes soudit, kdyz me ani neznas. Pokud vim, je to diskuze, mam svuj nazor za kterym si castecne stojim (bohuzel jen castecne). Vlada je takova, jakou si lid snad demokraticky zvolil a bude trvat jeste 4 roky, nez to napravime. To, ze tu skoro nic nefunguje jak ma, podvadi se, smeli se , krade se s tim JEDINEC nic neudela a ja uz vubec ne, protoze me u srdicka hrejou keci pana Spidly, kterej me sere nejvic z cely ty podelany vlady, co ani neumi hospodarit se statnim majetkem. Kdyby nase rodina zila jako CR (to znamena na dluh), tak sem davno nekde pod mostem a zadam o podporu. PS: nepsal to BOLEK a LOLEK, ale jenom LOLEK, BOLEK se byl vyblejt, kdyz si uvjedomil, jaky to s nama je!!!!!!!!!!!!!!!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Vladimir Koutny  |  02. 09. 2002 10:47

    V tom pripade by ste byl nejspis pro nove "utahovani opasku", nemylim se?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    ČoČkin I. Líný  |  02. 09. 2002 13:41

    Lepsi utahnout opasek nez vyvalit bachor ze si nevidite na pindika

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    tomik  |  02. 09. 2002 10:17

    Ty žvásty sis mohl odpustit, na ty tvoje amíky, který tak obdivuješ, by primitiv mohl taky naplivat spoustu urážek.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pavel  |  02. 09. 2002 10:06

    Velice pekny clanek! Neda se nez souhlasit, i kdyz je treba rict, ze situace rozhodne neni tak cernobila, a ze si zahranicni spolecnosti v Cechach nezridka dovoli to, na co by doma ani nepomysleli...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jarda Houska z Rakouska  |  02. 09. 2002 09:01

    Pojdme si zaflejmovat o tom, jak si tady zijeme ve srackach!

    O tom, jak delnici delaj problemy pri posunuti zacatku pracovni doby ze 6:00 na 7:00 protoze odpoledne pak zacnou na svym delat az o hodku pozdejc.

    O tom jak se uz pulhodiny pred odchodem ceka u pichacek.

    O tom, ze v dnesnim sjednocovani cen s evropskou unii se uz nejak zapomelo na sjednoceni platu.

    O tom, ze sice travime podle evropskych statistik nejvice hodin tydne v praci, ale pracuje se cistyho casu tak 35%.

    O tom, jak to tady zkurvily komunisti.

    O tom, ze neexistujou zadny "zlaty cesky rucicky" a nase skolstvi stoji uplne za hovno.

    A taky o tom, jak v pracovni dobe pisu svy vyplody na zive :)

    Btw, kam emigrujete vy?

    PS: uz se tesim na prispevky rychlokvasenejch americanu co maj podrazky umazany od ceskyho hnoje...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Honza  |  02. 09. 2002 08:42

    Pri vyrobe takovych technologicky narocnych produktu jako jsou cipy je ze vseho nejdulezitejsi kvalita vyroby. Je verejnym tajestvim, ze u nas jeste nedozrali podminky k tomu, aby se zde vyrabeli spickove cipy. Prece jen osazovat desky plosnych spoju je neco trosku jineho, nez vyrabet cipy.

    Mimochodem dle meho nazoru, neni konec one nejmenovane firmy na osazovani vubec zadna tragedie. Spise naopak. Tragedie je to pouze pro vlezdoprdelky z magistratu a spol. Svuj vyvojovy tym (cca 50 lidi) firma zatim rozpustit nechce (uvidime pozdeji). A takova montazni vyroba jakou predvadela ona firma nase hospodarstvi urcite nespasi. Pred dvema roky se tam skutecne pouze osazovaly PSB. Aby se usetrilo na cle pri vyvozu, tak se ani neozivovaly. To se delo tusim az nekde v Irsku. Nevim jak je to ted, ale pochybuju, ze by se to zmenilo.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Kladivo  |  02. 09. 2002 12:31

    To som nevedel, že tranzistory na čipoch sú vyrábane ručne. Asi na to používajú dláto a kladivo.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Martin Koníček  |  02. 09. 2002 08:20

    No, ono se na tu špatnou pracovní sílu nesmíte koukat tak pesimisticky... Mnoho firem si za to může samo, například kvůli závisti se ve většině firmách platí zaměstnancům na stejné pozici to samé , někdy se dokonce plat odvíjí jen podle papírů (promiňte škol ).

    Kdyby si tu všichni nehráli na pány inženýry a dívali se jak kdo dělá jaká je efektivnost a to přímo hodnotili, možná že by i zbylá část naší populace začala pracovat

    V některých firmách za to můžou samozřejmě i platy a špatná komunikace mezi vedením a pracovníky. Když vás někdo zaměstná na opravu kompů, a pak vám dá práci uklízečky, nemůže přeci čekat, že se celý natěšení pohrnete k takové práci, ne

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    czbird  |  02. 09. 2002 14:08

    No ja nevim, ale v mem pripade je to (bohuzel?) jenom o penezich. Sam jsem si s udivem vyzkousel, ze me opravdu bavilo balit hamburgery v USA za mizernych $9-11/hod. Pokud by mi IBM tady nabidlo 50k, tak se na redkvicky vykaslu a makam, a pak si je koupim v Tesku. Je to jenom otazka priorit.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Back  |  02. 09. 2002 08:19

    Je zajímavé, že v komunistické Číne investují snad všechny popřední japonské, koreské, tajvanské, americké firmy. Tyto firmy zde zavádějí nejmodernější technologie, jako je 5. generace výroby LCD displejů, ... . Pro zajímavost jsem přidal 2 články.

    TI confirms 0.13-micron foundry pact with China's SMIC
    FIC aims to move 75% of notebook production to China

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Martin  |  02. 09. 2002 17:40

    no bohuzel to neni zase tak divne

    tam kde je tak levna pracovni sila, ze se vyplati platit tri chlapy aby ve smenach tocili vetrakem nez kupovat elektricky motor a platit elektriku si kdekdo rad postavi vyrobni halu

    jde o to, ze pro neco je asi potreba vic nez levna pracovni sila, technologie nejspis zadaji sve (logistika, infrastruktura atd) navic urcite IBM dostane velkou dotaci ze snizi nezamestanost v USA atd

    p.s. to s tema 3 chlapama a vetrakem jsem si nevymyslel ... to jsem nekde cetl interview s nejakym velkym zviretem u jedne hardware firmy (bohuzel si nevzpomenu u jake) a ten si povzdechl ze to sice nemuzou, protoze by je ihned nekdo obvinil z otrokarstvi, ale ze by to opravdu bylo levnejsi

    a svet se toci

    CARPE DIEM

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Miklik  |  02. 09. 2002 07:50

    Svět není černobílí a to nikde na světě. Já se v práci snažím a úplatky neberu ani nedávám.
    Ale IBM chápu, investice s předpokládanou návratností musí být vždy přiměřeně bezpečná. A je moc brzi po změně politiky v ČSSR - ČSFR - Č-SFR - CŘ, takže než budeme mít stabilní politiku, kde se po každých volbách nebudou měnit všechny zákony, ještě nejaké to desetiletí potrvá.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Peťo  |  02. 09. 2002 12:15

    To si kde nabral, že z ČSFR je len ČR (CŘ - beriem ako preklep) - typické české mozočky. Naštuduj si novodobé dejiny ;)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Peťo  |  02. 09. 2002 12:23

    To si kde nabral, že z ČSFR je len ČR (CŘ - beriem ako preklep) - typické české mozočky. Naštuduj si novodobé dejiny ;)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Miklik  |  02. 09. 2002 13:06

    Sorry, neuvědomil jsem si to. Možná výmluva by byla, že příspěvek byl na české zive.cz a ne na zive.sk.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Peťo  |  02. 09. 2002 13:16

    To si kde nabral, že z ČSFR je len ČR (CŘ - beriem ako preklep) - typické české mozočky. Naštuduj si novodobé dejiny ;)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Peťo  |  02. 09. 2002 13:35

    To si kde nabral, že z ČSFR je len ČR (CŘ - beriem ako preklep) - typické české mozočky. Naštuduj si novodobé dejiny ;)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Peťo  |  02. 09. 2002 19:44

    To si kde nabral, že z ČSFR je len ČR (CŘ - beriem ako preklep) - typické české mozočky. Naštuduj si novodobé dejiny ;)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Darken  |  02. 09. 2002 07:34

    Citujem: "Továrna ve Fishkillu kousek od New Yorku má být údajně vůbec nejmodernější na světě. Čipy a jiné polovodičové výrobky bude sekat z křemíkových desek o průměru 300 mm, zatímco dnešní nejvyšší standard je 200 mm – tento zdánlivě nezajímavý technický detail umožní zvýšit produktivitu (výtěžnost) z jedné desky na dvojnásobek."

    hmm, no ja neviem, ale 300 mm platy uz Intel davno pouziva, alebo sa mylim?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    LiMi  |  03. 09. 2002 15:05

    nemylis se, ale pokud si dobre pamatuju, tak autor mluvil tak nejak globalne a jedna tovarna nic neznamena. to same by se dalo vytknout k tomu, jak uvadi ze tovarny pouzivaj 0,24 technologii, pritom AMD pouziva 0,13 a Intel uz zkousi i 0,09.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    pARANOIk  |  02. 09. 2002 05:14

    Vzhledem k tomu, ze pan Hlavenka je take Cech, tak to beru jako sebekritiku.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Medwed  |  02. 09. 2002 11:26

    Bohuzel nas p.Hlavenka hazi vsechny do stejneho pytle...
    By me zajimalo, jak casto je na "marodce" a jestli sel volit?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Lole a Bolek  |  02. 09. 2002 03:55

    Mno mam takovy pocit ze pan Hlavenka nam tu opravdu srcerivne vyjasnil co sou ty cesi za narod flakacu, hajzlu, komunistu a idiotu ale bohuzel s vami nemohu sohlasit! Mam takovy pocit ze heslo nehazejte vsechny do jednoho pytle se celkem hodi, mno a ja se rika kritizovat dokaze kazdy...

    Ale smaozrejme vas plne chapu v tom ze vy jste novinar, vy prece nemusite rozument vsemu co pisete, ze?!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    M  |  02. 09. 2002 07:16

    Podívejte se na vládu a pak se nedivte, že pod takovou vládou to tak vypadá.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Michal Kara  |  02. 09. 2002 08:15

    Ja myslim, ze tento narod ma presne takovou vladu jakou si zvolil a jakou zasluhuje (A americane take )

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Lojza z prdelakova  |  02. 09. 2002 09:53

    Da se pochopit urazenou jesitnost prvniho prispevatele (Bolek a Lolek), ale myslim si ze zdrave sebekriticky pohled neni obcas na skodu nikomu.

    Chapu ze takovi typky mnohem radeji poslouchaki zvasty p.Spidly aspol v televizi, hreje je u srdicka kdyz poslouchaj kecy o "zlatych ceskych rucickach" a "neomezenem potencialu naseho naroda" ktery je pry schopen fungovat "na nejnarocnejsi svetove urovni". Ale ze je pak vidi (temer) nefunkcni urady, policii, soudy, statni spravu - reknou si "dyt' jo, tady nic nefunguje". Ale holt maji dobry pocit kdyz jim nekdo nakecava ze to "jen ty nektere neuvedomeli jedinci jsou spatni" ale "narod jako celek je zdravy".

    Pak neni divu ze voli toho koho voli, a ze to dopada tak jak to nakonec dopada.

    BTW: podle mne p.Hlavenkovi tato pasaz mimoradne povedla: vse je cista pravda, neni proti cemu namitnout, neni se ceho ani chytit Ale ze to cele vyzniva blbe? Prece takova je realita, ne? A kdyz se vam to nelibi, nelezte sem, ctete radeji programove prohlaseni vlady

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Player  |  02. 09. 2002 01:50

    Bohužel...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    exKILLER.cz  |  02. 09. 2002 00:53

    Musím s Vámi, bohužel souhlasit, je to pravda. pokud se nad sebou jako národ nezamyslíme, tak skončíme v řiti.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  02. 09. 2002 00:59

    A ten nas komunisticky Spidlin rozhodne moc duvery neprida. Ohledne tkvality vyroby, vzpomente na IBM disky vyrabene v Madarsku/Rumunsku.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Vladimir Koutny  |  02. 09. 2002 10:13

    Nechci rypat, ale muzete mi rict jedineho ceskeho politika pusobiciho duveryhodne? Neosocujte lacinne p. Spidlu, pockejte si na pripadne vysledky. Nezapomente take, v jake situaci musi nyni vest vladu.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Where Street Noname  |  03. 09. 2002 08:52

    Aby jste se z toho Vládíka neudělal... Nemusím na soudy čekat, byl ministrem i v minulý vládě a pěkně děkuju. A nadávat na něj můžu - byl jsem volit (na rozdíl od půlky národa, co se válela na chatách). To by mě zajímalo, v jaký situaci musí vést vládu - chtěl bych mít starosti a plat součaného poslance. (Malá nadsázka, kdybych chtěl, asi bych se tam dostal třeba na kandidátce komunistů, jako ta mladá dýlina, akorát to bych se pak musel sám na sebou pozvracet). To co předváděj zvlášť po povodních je peklo. A ministr financí by zasloužil rozkopat rypák za návrh rozpočtu.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Vladimir Koutny  |  03. 09. 2002 09:13

    Mrzi me, ze jste se musel snizit k takovemu zargonu. Tim padem bohuzel Vas prispevek nejspise nemohu brat prilis vazne. Presto: zajima-li Vas to, volit jsem byl take. Co se tyce prace poslancu, zde jsem opravdu na pochybach, zvlaste uvazim-li, ze byste se snad jednim mohl stat i Vy. Rozpocet se kritizovat neodvazim, protoze netusim, zda by ministr mohl za soucasneho stavu sestavit lepsi.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    kkk  |  03. 09. 2002 18:57

    moc nesledujem situaciu v Cesku ale mam kamosa z Ciech a ten mi rozprava krasne veci o lavicovej vlade v Cechach, ako chce zvysovat dane, ako chce urobit silny socialny stat a podobne.... Ja som  zmyslanim skor pravicovy volic, pretoze si myslim ze rozvoj statu robia podnikatelia, o ktorych sa stara pravica , zatial co lavica sa stara skor o socialne slabsiu vrstvu, kde drviva vacsina su ludia, ktori nikdy nepotiahnu stat, skor budu zit na ukor tych , co ten stat tahaju dopredu. To uz ani nehovorim o vasom prezidentovi, ktory je minimalne taky isty saso ako nas Schuster.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Vladimir Koutny  |  03. 09. 2002 19:33

    To mate sice pravdu, ovsem myslim, ze dulezite je si uvedomit, jak velkou cast populace muzeme uvazovat jako "ty socialne silne, kteri mohou tahnout stat". Obavam se, ze v nasi zemi (v te Vasi nejspis jeste razantneji) jde o vyraznou mensinu, proto je _nutne_ se zamerit na ty socialne slabsi, aby se jejich mnozstvi pokud mozno alespon nezvetsovalo. Mylim se snad?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    kkk  |  04. 09. 2002 16:04

    ja by som to povedal takto....praveze pretoze sme chudobne krajiny by sme mali volit pravicu(samozrejme ale nic extremne) pretoze aby sme sa isli dopredu treba investovat.... Aj v hociktorom podniku keby neinvestovali a vsetko prejedli(dali zamestnancom vyssie platy a pod) tak  zaostanu , viem ze je tazke porovnavat ekonomiku s podnikom ale principo je rovnaky.... vsetko prejes, nebude ziadny rozvoj. Estek tomu ked jes a ides do minusu tak to uz vobec nebude rozvoj... Do minusu sa da ist len ked chces investovat (investicie sa ti vratia a mozes splatit ten minus).  v cz a aj na sk ideme do minusu, teraz v cechach a aj na sk  planuju deficit statneho rozpoctu 5,5% HDP  ( v cechach po povodniach aj viac) , len tento deficit nejde do investicii ale do spotreby. Tieto peniaze sa ale budu musiet vratit. Stat ma okrem ineho aj prijmy napriklad z dani , neviem kolko to je u nas ale tusim okolo 80% HDP tvori sukromny sektor. Cim viac dani pre stat, tym viac sa moze prerozdelit aj tym chudobnejsim.  Len treba najst politikov ktory su ochotny aj podporovat sukromny sektor a nie ich zatazovat danami, ci robit ine prekazky. V kazdom normlanom state by to malo byt tak ze kto pracuje, ten sa ma a kto nepracuje, treba mu dat len tolko aby neumrel od hladu. Treba samozrtejme dat aj pomoc tym  ktory to potrebuju a za svoju situaciu nemozu(invalidi, dochodcovia).  Priestor pre lavicovu politiku tu vidim v bohatsich statoch, kde uz maju peniaze aj pre prerozdelovanie. Avsak nie u nas, my sme chudobni na to aby sme si mohli dovolovat silny socialny stat.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Vladimir Koutny  |  02. 09. 2002 10:08

    Myslim, ze se nad sebou nezamyslime. Neni totiz mezi nami tolik takovych, aby dali dohromady Vas "narod". Tato kratkozraka diskuze mimo misu je toho jen dukazem.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Medwed  |  02. 09. 2002 11:23

    Vzhledem k takto náročné a kritické výrobě nebude rozhodně firma IBM riskovat produkci v nějaké polorozvinuté zemi s vlastním nesrozumitelným jazykem i písmem, s poměrně línou pracovní silou, pozoruhodnými zákony, které je možné si vykládat na tisíc způsobů, v zemi, kde se uplácí a kde se lidé s oblibou „házejí marod“, protože je potřeba sadit ředkvičky a kde mají komunisté v parlamentu pětinu hlasů.

    Pekny

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    bohdan  |  02. 09. 2002 13:42

    bohuzel i pravdivy.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    BoodOk  |  04. 09. 2002 23:25

    Pan Hlavenka se zrejme snazi urazit nekolik milionu Cechu, kteri se snazi vyhrabat se z te bryndy, do ktere nas dostali tyto ohromne vyspele kapitalisticke staty se srozumitelnymi jazyky behem minuleho stoleti (USA nevyjimaje). Je zcela evidentni, ze jeho potreba ulevit si durazne na ukor vlastniho naroda, ktery mu navic pomaha budovat jeho prosperitu ho zarazuje presne do skupiny tech pokrytcu, ktere ve svem odstavci s takovym potesenim oznacuje. Chtel bych videt, jestli by si tohle zrovna v USA dovolil. Velmi vazne pochybuji.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor