IBM se zaměřuje na partnerská řešení

Na dnešní tiskové konferenci představilo IBM vývoj Rationalu (akvizice z roku 2003) a kooperující společnosti Unicorn, která se pro IBM věnuje distribuci produktů Rational.

Petr Leština, softwarový specialista pro Rational, nejprve zahájit setkání krátkým představením původní společnosti Rational a důvodů, které vedly IBM ke její koupi. Rational Software jako samostatná firma působila na trhu od roku 1981 a za celou dobu své existence věnovala do vývojových procesů přes 160 miliónů dolarů. Přes akvizicí stihla uskutečnit prodej půl miliónu licencí a pro IBM byla zajímavá hlavně softwarovými návrhy a vývojem aplikací, které tehdy společnosti v nabídce chyběly. Na Českém trhu Rational během své samostatné existence nikdy přímo nepůsobil.

Co přinese IBM Rational Portfolio Manager

Rational se v budoucím výhledu zaměřil na podporu standardu Eclipse, který, jako open sourceový framework, umožňuje tvorbu vzhledu aplikací bez ohledu na platformu nebo programovací jazyk. S ohledem na modelování a kompletní návrhy software se počítá v dalším rozvoji i podporou .NET a rozvojem a podporou dalších standardů jako BPEL, J2EE, UML. Rational má ambici zapsal se do povědomí jako servisně orientovaný tvůrčí architektonický prostor.

Svůj přínos spatřuje tato vývojová platforma především v oblastech analytických, modelových a návrhářských řešení, ve správě softwarových produktů, automatického testování a individuální možnosti správy různých požadavků. Toto řešení by mohlo umožnit sledování celkového stavu procesů a řídit kompletní portfolio produktů společnosti. Řšení Rationalu by mělo být k disposici pro všechny úrovně managerského řízení firmy, protože automatizuje procesy projektového managementu a to nejen na úrovni identifikace cílů, ale celého procesu až po vyhodnocování konečných cílů.

Jak se Unicorn podílí na produktech IBM

Přednášku s praktickými ukázkami použití IBM Rational Portfolio Manager ve stručnosti doplnil Jiří Svačina ze společnosti Unicorn, české firmy, která se již 15 let zaměřuje na oblast informačního servisu a není tak pouze primárním distributorem. Se společností IBM spolupracuje na různých úrovních, mimo jiné jako distributor produktů Rationalu, kterým byl již za doby jeho samostatné existence, kdy Rational zastupoval v Česku a na Slovensku. Hlavním cílem Unicornu v rámci této spolupráce je poskytovat pro produkty IBM komplexní služby s přidanou hodnotou. Pořádá také školení, konzultace a věnuje se implementaci nástrojů a procesů u významných klientů a výrobců software.

Spolupráce s IBM umožňuje Unicornu i nadále působit jako nositel špičkových informativních řešení a přinášet tak zákazníkům paletu konkurenčních výhod. Firma sama plně nasadila metodiku IBM Rational Unified Process již v roce 1999 a s více než 800 zaměstnanci dokázala dosáhnout minulého obratu ve výši 618 miliónů korun.

Petr Leština seznamuje s historií společnosti Rational

Pict0015.jpg – Jiří Svačina z Unicornu si pochvaluje spolupráci s IBM

Váš názor Další článek: Google nyní hledá ještě lépe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,