IBM se téměř zbavuje své výroby pevných disků

Tvoří joint venture s Hitachi, kde bude mít Hitachi 70% podíl.
Spojení se týká vývoje a výroby pevných disků. A podle předběžné smlouvy se firmy také budou společně podílet na vývoji nových technologií a otevřených standardů pro další generaci sítí, systémů a řešení pro ukládání dat.

IBM s Hitachi propojí kompletně celý řetězec od vývoje po prodej pevných disků, a to včetně personálního obsazení. Vzhledem k 70procentnímu podílu Hitachi v této nové firmě a současně zaplacení nespecifikované částky IBM to naznačuje, že IBM celou svou oblast pevných disků přesouvá pod křídla Hitachi.

Konsolidace ve vysoce konkurenčním prostředí výrobců pevných disků začala již dříve, IBM ale vždy patřila těm, kdo táhli vývoj kupředu, a pevné disky IBM se řadily k technologické špičce. Bohužel pro IBM se ukázalo, že poslední generace disků se skleněnými plotnami jsou náchylné k poruchám, jedna celá řada 75GB disků byla velmi poruchová. Disková divize IBM navíc nebyla nijak zvlášť zisková, starou pravdou je, že IBM je mimořádně dobrá ve vývoji, horší je to již s prodejem vlastních inovací. Hitachi je proti tomu velmi pragmaticky uvažující firma, která jde po nejnovějších technických inovacích a ve chvíli, kdy jsou tyto technologie na vrcholu, se jich se ziskem zbavuje. Síla Hitachi spočívá právě v ekonomickém využití technologických inovací a síla IBM je zase naopak v jejich tvorbě. Spojení obou firem tak představuje pro oblast pevných disků velký potenciál.

Počet výrobců pevných disků se tedy opět zúží. Pevné disky patří k cenově velmi stlačeným komoditám a velmi konkurenční prostředí nedává výrobcům příliš velký prostor k zisku. Prostor pro výnosnější obchody je v podnikové sféře v rámci datových skladů o velkých kapacitách, Hitachi s IBM proto chtějí napnout své spojené úsilí především tímto směrem.

Diskuze (18) Další článek: Nové chladiče Titan i u nás

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,