IBM mění pohled na notebooky i papírové bloky

Firma IBM představila ojedinělou dvojici, kterou nazvala ThinkPad TransNote. Jedná se o kombinaci notebooku ThinkPad a digitální podložky pro snímání pera o rozměru A4. Celek má společné pouzdro, takže v zavřené poloze vše zabírá zhruba stejný prostor i hmotnost jako běžný třívřetenový notebook.
Firma IBM představila ojedinělou dvojici, kterou nazvala ThinkPad TransNote. Jedná se o kombinaci notebooku ThinkPad a digitální podložky pro snímání pera o rozměru A4. Celek má společné pouzdro, takže v zavřené poloze vše zabírá zhruba stejný prostor i hmotnost jako běžný třívřetenový notebook.

Notebook je konstruován tak, aby zabíral co nejmenší prostor a přitom aby umožňoval co největší pracovní prostor pro uživatele. To je možné díky rozkládacímu systému. V uzavřeném stavu je klávesnice ukryta pod displejem, který je na ni položen. Při zprovoznění se displej zvedne do pracovní polohy. Ta může být nejrůznější, protože displej je otočný a je možné s ním pracovat nejen klasicky (tj. pasivně), ale využívat i jeho dotykové možnosti. Pokud je nutná klávesnice, uživatel si ji vysune před otevřený displej.

IBM ThinkPad TransNote složený

Technické parametry

název stroje IBM ThinkPad TransNote
procesor Mobile Intel Pentium III 600 MHz
displej otočný dotykový TFT 10,4" 1024x768
RAM paměť osazená / maximální 64 MB / 320 MB
pevný disk 2,5" 10 GB (možno osadit 20 GB)
sloty PCMCIA / Compact Flash ano / ano
výstupy 2x USB, video out
operační systém MS Windows 98 nebo 2000
hmotnost od 2,5 kg

Digitální podložka pro snímání pera dostala název ThinkScribe. Její rozměry jsou buď formátu A4 nebo 8,5 x 11 palců (jak je obvyklé v angloamerických zemích). Jeho součástí je digitální pero, které má integrovaný radiový vysílač. Ten přenáší data do vlastního těla podložky, která pojme až 50 stran. Pro jeho provoz není vyžadován vlastní ThinkPad. Tam se data automaticky přesunou při jeho zapnutí.

IBM ThinkPad TransNote

Sestava není dílem pouze firmy IBM. Za firmu IBM se zapojil ThinkPad team (města Raleigh – Severní Carolina v U.S.A. a Yamato v Japonsku), Watson Research Center v New Yorku a Pen and Voice Group (West Palm Beach, Florida, U.S.A.). Není nezajímavou informací, že na vývoji se podílel rovněž John Karidis, autor známé klávesnice notebooku ThinkPad 701 Butterfly (motýlek).

IBM ThinkPad TransNote - pohled zezadu

Živě komentuje: Firma IBM pochopila, že uživatelé se klasického pera nepustí hned tak, i kdyby jim nabídli jakékoli psací pohodlí, ať se jedná o klávesnici, podložku před ni nebo sebeinteligentnější software. Přes toto všechno se mnoho lidí chápe papírového bloku z nejrůznějších důvodů. Uvedená kombinace by měla právě potřebu papírového bloku nahradit.

IBM ThinkPad TransNote

Firma IBM není rozhodně první, kdo přichází s myšlenku papírový blok odstranit, vyrvat uživateli z ruky tužku na nahradit ji myší a klávesnicí. Zhruba před pěti lety bylo období prvního rozmachu bezklávesnicových zařízení, ovládaných tužkou na dotykovém displeji. Jednalo se většinou o notebooky s procesory řady 486 nebo Pentium, které ovšem měly všechny výhody a nevýhody těchto počítačů. Onen boom se konal především na veletrzích, ale ke skutečné masové výrobě prakticky nedocházelo.

Na první pohled vypadá rozložený počítač jako klasický laptop z dob dávno minulých. Vzhled však klame, protože ve skutečnosti je vše daleko menší a především tenčí.

IBM ThinkPad TransNote - zavřený

Celek bude k dispozici ke v anglické a francouzské verzi v únoru, německá verze bude k dispozici v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku (zřejmě v březnu). Ve stejné době bude v Německu probíhat veletrh CeBIT 2001, kde chce evidentně firma IBM německou verzi představit.

Diskuze (2) Další článek: Nová řada notebooků NEC včetně AMD Duronu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,