Umělá inteligence | Neuronová síť | IBM

IBM Debater: Konečně pořádný souboj člověka a stroje. Tento vás rozdrtí slovem

  • Před lety Watson porazil člověka ve znalostní hře Jeopardy
  • V roce 2016 porazil AlphaGo špičkového hráče v go
  • Nyní v IBM vyrobili stroj, který se s vámi „pohádá“

Už je to sedm let od chvíle, kdy program Watson porazil dva špičkové hráče v americké znalostní show Jeopardy (Riskuj) a IBM, která jej měla na svědomí, pak vozila velký počítač jako pouťovou atrakci z jedné konference na druhou. Párkrát jsme jej viděli i my.

Dnes už Watson Jeopardy nehraje, ale jako internetová služba pomáhá třeba v nejedné nemocnici při stanovení diagnózy. IBM jej totiž nabízí skrze API všem zájemcům. Stal se z něj univerzální znalostní stroj, který zodpoví leckterou otázku, protože v jeho databázích leží celá Wikipedie a tisíce vědeckých publikací, a stejně tak se jeho algoritmy umějí pustit třeba do interních podnikových dat a najít v nich netušené souvislosti, které graf z Excelu neukáže.

Ostatně právě to je podstatou současných neuronových sítí. Předhoďte jim jako kus žvance nesetříděná data, nastavte rozhodovací pravidla a softwarové neurony se v nich pokusí najít i zdánlivě neviditelné struktury – vzory.

Jmenuji se Debater a budu s vámi vést dlouhé večerní disputace u vína

Ale zpět do IBM. Nadnárodní kolos se totiž aktuálně pochlubil dalším experimentem. Výzkumníci z IBM Research mu dali prosté jméno Debater a přesně toto program také dělá. Debatuje. Celý systém je postavený na základech Watsonu a jeho znalostní bázi, rozšiřuje ji však o schopnost rozpoznání významu mluveného slova a to včetně jeho drobných nuancí a kontextu.

Stručně řečeno, Debater je entita, kterou byste nechtěli potkat na facebookových diskuzích, na rozdíl od běžného trolla totiž bude perfektně připravený.

IBM Debater. Program, který se s vámi „pohádá“

Firma Debatera prezentovala opět v ostré zkoušce, kdy s počítačem diskutovali dva profesionální debatéři na náhodné téma, na které se ani jedna strana nemohla dopředu připravit. Jedním z nich byla otázka, zdali mají vlády financovat vesmírný průzkum.

Zatímco lidský debatér veřejné financování vesmíru odmítl, stroj za něj bojoval s tím, že posune lidstvo dál, přinese ekonomický přínos, a proto se vyplatí. Ti, kteří se experimentu účastnili v pozici diváků, třeba Dieter Bohn z The Verge, přitom později přiznali, že celý experiment působil trošku strašidelně.

85b6c315-6c7d-4fcd-9425-c038dcf09b9e
Profesionální debatérka Hayah Eichlerová má čtyři minuty na to, aby v rámci konverzačního souboje řekla svůj pohled na věc. IBM Debater bedlivě poslouchá, poté totiž bude mít krátký čas na odpověď, ve které má za úkol zformulovat odpověď a vyvrátit její argumenty.

Není se čemu divit, poprvé v životě viděli souboj člověka a stroje v mluveném a přirozeném slově. Byl to jiný souboj než před lety v případě Watsonu, anebo relativně nedávný mač ve hře go, kdy člověka porazila zase armáda neuronových sítí Googlu pod společným názvem AlphaGo.

V tomto případě přítomní slyšeli syntetizovaný ženský hlas, který se namísto strohých odpovědí anebo striktních tahů po herní ploše snažil v přirozeném jazyce vyvrátit argumenty lidského mluvčího. Do hry přitom mohly vstupovat i nejrůznější argumentační strategie, přetvářka, manipulace a tak dále.

8256ba49-0778-4103-b3cb-ed90b06095d4
Aby stroj dokázal porozumět argumentaci protivníka, musí pochopit nejen význam jednotlivých slov, ale celého textu a především kontext. Zatím je to nepřekonatelný problém, přičemž důkazem je i kvalita současných strojových překladačů, které právě i díky nepochopení kontextu občas vytvářejí vtipné překlady.

Jen inženýři IBM v tu chvíli věděli, zdali počítač skutečně rozpoznal pravou podstatu sdělení protivníka a zdali jsou tedy jeho vágní odpovědi důsledkem nepochopení, anebo strategií, kdy se Debater nechtěl nechat zahnat do kouta, a tak se pokusil diskuzi rozvést opět do obecné roviny.

Mimochodem, stroj se místy skutečně nechytal, ale jak napsali ti, kteří byli svědky celé show, nejstrašidelnější bylo právě to, že nevěděli, zdali to není jen součástí jeho hry.

Pomůže při rozhodovacích procesech a upevňování názorů?

Cíl Debateru je přitom přesně opačný. Nemá argumentační manipulace posilovat, ale naopak proti nim bojovat. Zatímco v dnešní fázi je to opravdu jen mediálně vděčný experiment, kterým byl před lety ostatně i Watson, časem by to mohla být další komerční služba IBM, která má pomoci ve tříbení názorů, ale také v boji proti fake news.

Kdyby takové debatní A.I. agenty vypustil do své sítě třeba Facebook, mohly by aktivně vyhledávat manipulativní informace a v komentářích vysvětlovat, proč se jedná o hoaxy a fake news.

ccb90282-9959-4f4b-930d-6e7d40bcc72c
Debater potřebuje na analýzu předřečníka několik málo minut. Nejprve se snaží pochopit význam sdělení, poté projde svoji obrovskou znalostní bázi založenou nad Watsonem, aby nakonec zformuloval smysluplnou odpověď. Ve skutečnosti se tedy jedná o tři různé umělé inteligence.

A jak by mohlo něco podobného sloužit v komerční sféře? Představte si například, že budete vysoký manager společnosti XYZ a před strategickým rozhodnutím se o něm budete potřebovat ještě ujistit. Popovídáte si tedy s Debaterem, kterého jste před tím pustili do všech podnikových databází (!) a který díky algoritmům Watsona analyzoval všechny střípky informací počínaje účetnictvím a konče situací na globálním trhu.

Debater v tomto případě vpřed nežene vidina vyššího platu, profesního růstu nebo ředitelského (tedy vašeho) stolu. Žene jej vpřed jen chladně-precizní matematická logika a s ohromnou zásobou informací v pozadí s vámi svede argumentační boj třeba o to, že ta vaše plánovaná pobočka v Brně opravdu není dobrý nápad.

Je to sice kontroverzní představa vzbuzující hromadu otazníků (únik dat, zneužití aj.), ale chtě nechtě, podobné systémy se v následujících letech začnou skutečně objevovat.

Konverzační inteligence chybí jako sůl především současným hlasovým sociálním asistentům

Potenciál debatní A.I. je však mnohem větší a brzy se dotkne všech. Neusiluje o ni totiž pouze IBM, ale naprosto všichni, kteří do chytrých algoritmů analyzujících psané i mluvené slovo investují miliony dolarů. Stačí se ostatně podívat na hlasové asistenty, jejichž diskuzní inteligence, dá-li se dnes vůbec o nějaké mluvit, je i po letech v naprostých plenkách.

Takže zatímco se Google na své výroční konferenci I/O pochlubil podobnou A.I. konverzací, kdy program nahradil člověka v souvislém telefonním hovoru, reálný stav technologie je dnes někde úplně jinde.

Konverzační inteligence Googlu, se kterou se pochlubil na I/O

Zůstaňme u Googlu. Jeho technickým produkčním vrcholem je v tuto chvíli to, že asistentka třeba v chytrém reproduktoru Home zvládne příkaz, který v sobě obsahuje několik dílčích a dostatečně jasných sdělení. Na otázku: „Jaké je počasí doma a v Paříži?“ tedy nově korektně nabídne odpověď s předpovědí počasí jak ve vašem bydlišti, tak v Paříži.

Banalita? Možná, ale toto je dnes opravdu vrchol veřejně dostupné technologie. I proto působí IBM Debater jako hotové zjevení, i když i on má své limity a zatím umí diskutovat jen o omezeném výčtu témat.

V každém případě, okamžik, kdy svému mobilu položíte skutečně univerzální dotaz na libovolné téma, algoritmy kdesi v dalekém datacentru pochopí, oč vám skutečně jde a nabídnou co nejrelevantnější odpověď, se opravdu blíží.


Do té doby se budu muset smířit s tím, že můj Google Home začne na příkaz „play ambient music“ přehrávat kýmsi vytvořený a jeden jediný seznam skladeb, který má v názvu slovíčko ambient, neboť stroj doposud nechápe, že mám večer při práci jednoduše zájem o pomalou a nerušivou muziku –žánr jako takový.

Diskuze (25) Další článek: Facebook chystá automaticky spouštěné video reklamy do Messengeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,