i820 a MTH – máte i vy špatnou desku?

19. května 2000
Computer 9/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Minulý týden proběhla webem zajímavá a pro někoho nepříliš příjemná zpráva: Intel uznává chybu v deskách s i820 a MTH (Memory Translation Hub) a vyměňuje vadné za dobré.
Minulý týden proběhla webem zajímavá a pro někoho nepříliš příjemná zpráva: Intel uznává chybu v deskách s i820 a MTH (Memory Translation Hub) a vyměňuje vadné za dobré. Paměti SDRAM totiž někdy způsobovaly reset systému nebo občasnou ztrátu dat. Proč? MTH totiž nepracuje korektně.

Takto Intel bude muset přes výrobce desek a jejich distributory vyměnit zhruba na milion desek. Samozřejmě ne každý majitel vadné desky si ji nechá vyměnit, protože uživatel vůbec nemusí vědět o tom, že to není chyba jeho konfigurace, ale chyba základní desky. Ta vyplývá chyby v implementaci MTH který překládá požadavky na paměť Rambus pro paměť SDRAM).

Tato „legrace“ může přijít Intel odhadem na nějakých 300 milionů dolarů (špatná první Pentia 60 s výpočetní chybou tehdy Intel stála okolo 475 milionů dolarů). Tato výměna desek může také ve svém důsledku způsobit nedostatek čipsetů i820 pro desky s pamětmi RIMM; Intel se tak může dostat do nepříjemné situace, která může způsobit odliv výrobců desek k VIA a ostatním výrobcům „levnějších“ čipsetů (tím nechci říci méně kvalitnějších), které podporují DDR SDRAM.

Tyto základní desky se začaly vyrábět někdy v listopadu loňského roku (jejich cena je okolo pět tisíc korun) a teprve na začátku května upozornili výrobci desek Intel na možnou chybu v MTH a přestali tyto desky dodávat na trh. Na Internetu se však zprávy o chybách objevily už daleko dříve – Intel je však dementoval s tím, že uživatelé používají nekvalitní paměti a že v deskách s MTH musí být pouze značkové kousky – jinak nebude MTH pracovat. Prý totiž neobsahují SPD (zde jsou uloženy informace o konfiguraci a nastavení paměti), nebo mají v SPD chybu. Samozřejmě vyvstala otázka, proč tytéž paměti pracují ve všech ostatních deskách s jinými čipsety – na ni však Intel nereagoval.

Bohužel, podobný problém potkal také čipset i840 + MTH; ten se však projevoval zejména u pamětí ECC SDRAM. Čipset i840 je ale určen zejména pro pracovní stanice nebo servery, Intel se tedy utěšoval tím, že těchto systémů je méně než i820 + MTH a že tedy problém je o hodně méně bolavý. Jenomže problém Intelu se samozřejmě stává problémem jak výrobců desek, tak výrobců počítačů. Takový Hewlett-Packard zastavil výrobu počítačů s těmito čipsety – zde už nejde jen o výměnu desky, ale musí se k dodavateli s celým počítačem; tato výměna by tedy mohla stát daleko víc. Otázkou však je, zda HP (a samozřejmě i další výrobci počítačů s těmito čipsety) bude počítače vyměňovat.

Pokud jste tedy koupi desky s čipsetem i820 + MTH v nejbližší době plánovali, určitě ještě chvíli zůstaňte sedět, i když ceny desek pravděpodobně půjdou dolů a ceny desek s Intel BX nahoru. I když Intel tvrdí, že všechny vadné desky budou vyměněny, tj. ty, co leží v obchodech, už mohou být „v pořádku“, mohou se v budoucnu objevit další chyby, které vaši desku znehodnotí tak, jako se tomu stalo nyní – na toto tvrzení se nedá příliš spolehnout. Stejně jako se na Intel nedalo spolehnout, když oznamoval datum vypuštění i820 a i840 a o několik měsíců se zpozdil.

Poznámka: Intel před několika dny oznámil, že se problém s MTH týká pouze počítačů s procesorem Pentium III 533 a vyšším a frekvencí sběrnice 133 MHz. Zda je to pravda nebo jen uklidnění zákazníků, nevíme.

Paradoxně, i přes tyto problémy, nehodlá Intel s MTH skoncovat a bude jej implementovat i do dalších čipsetů, které budou určeny pro RDRAM. Dušuje se také, že tam už žádné problémy s pamětmi SDRAM nebudou. Kdo tomu věří? Nebylo by lepší, kdyby Intel nechal nešťastné RDRAM daleko za zády a šel směrem, kterým jde zbytek světa, tedy podporou DDR SDRAM?

Určitě by bylo lepší, kdyby Intel pokračoval v podpoře SDRAM místo pamětí Rambus DRAM – neměl by problémy se stále se oddalujícím vypuštěním čipsetu i820, s hledáním rychlého řešení, jak tomuto čipsetu zpřístupnit paměti v modulech DIMM, a výsledkem toho by nebylo několik set tisíc připravovaných základních desek (podle některých odhadů), které nikdy nebudou prodány zákazníkům a budou hozeny do šrotu. Nakonec se stejně vrací v levnějších čipsetech, konkrétně i815, k 133MHz SDRAM – kdyby nebylo nešťastné epizody s RDRAM, mohl už dnes Intel nabídnout čipset, který by konečně překonal přes dva roky starý BX a mohl by nabídnout podporu DDR SDRAM.

Tip: Jestliže si chcete otestovat, zda máte takto postiženou základní desku, stáhněte si z webu Intelu malý testovací program. Pokud bude diagnóza pozitivní, můžete si „gratulovat“.

Diskuze (1) Další článek: Computer 9/00

Témata článku: , , , , , ,