Praha | Drony

I u nás máme velkou show s drony. Stovka jich rozsvítila nebe nad Prahou

Nejrůznější světelná show realizovaná za pomoci dronů se objevují všude po světě a Česko není výjimkou. Naposledy jednu takovou akci uspořádala Česká spořitelna, která využila stovku dronů, aby vytvořila světelnou show nad hlavním městem s Pražským hradem na pozadí.

Akce se odehrála 6. dubna o půl deváté večer a speciálně upravené drony odstartovaly z Dětského ostrova. Následně pak vytvořily v rámci show symboly, jako jsou naše státní vlajka, lipový list či dvouocasý lev.

V rámci Česka se jedná o stále nezvyklou podívanou, v zahraničí ale již padají rekordy s více jak třemi tisíci zapojených dronů:

Jednotlivá show přitom nejsou levnou záležitostí. Například Intel si za akci s 200 drony účtuje částku okolo 2,2 milionu korun. Pro srovnání ale třeba takový pražský novoroční ohňostroj stál v roce 2018 1,7 milionu korun bez DPH. Světelná show s drony tak může být levnější variantou, která je i šetrnější k přírodě a obyvatelům.

Proti klasickým ohňostrojům často mnozí vystupují kvůli velkému hluku, silných záblescích a nepříjemnému dýmu. Drony podobnými neduhy tolik netrpí – hlavním negativem je hlavně bzukot, který již při větším množství strojů může být znatelný, stále ale menší ve srovnání s ohňostroji.

Diskuze (2) Další článek: Nová zbraň proti dezinformacím. Ban na jedné sociální síti znamená ban i na všech ostatních

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,