I Microsoft ohlásil nejlepší výsledky ve své historii

10. listopadu 2000
Computer 21/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Nejen příjmy, ale i šetření: firma omezuje výdaje na marketing a obchod a podařilo se jí dosáhnout historicky rekordního zisku 2,5 miliardy dolarů.
Finanční výsledky tří rozhodujících počítačových gigantů (IBM, Intel, Microsoft) jsou tím, čemu se říká „reality check“: zanechejte fantazírování a podívejte se na realitu. Obě firmy dohromady vydělaly za jediné čtvrtletí přes sedm miliard dolarů, možná více než sto jejich dalších konkurentů dohromady. Funguje tedy stará ekonomika nebo nová? Podle těchto výsledků je odpověď poměrně jasná: kde jsou zisky linuxových firem, Transmety, AMD, Amazonu, Ebay atd.? Zastánci nové ekonomiky říkají: dočkejte času, a možná mají pravdu – ale nyní ještě vesele kralují jejich oponenti z ekonomiky staré.

Microsoft ohlásil zisky za první čtvrtletí (fiskální čtvrtletí, kalendářně třetí) ve výši 2,58 miliardy, což je slušný vzrůst oproti loňským 2,19 miliardy. Je to výrazně nad očekáváním a firma za to byla okamžitě odměněna vzrůstem akcií – jenomže oproti maximu je Microsoft stále hluboko dole, vzrůst je podobný jenom malému hrbolku po pádu do propasti. Obrat firmy vzrostl o něco méně, z 5,38 miliardy na 5,8 miliardy – povšimněme si tedy, že Microsoft opět zvýšil svou marži, tj. poměr zisku k obratu, který se už blíží padesáti procentům. Upřímně řečeno, to je zisk skutečně nekřesťanský (pro ateisty: nehorázný) a potvrzuje hlasy odpůrců firmy, kteří říkají, že Microsoft zneužívá monopolu a prodává předraženo zboží: nic proti podnikatelům, ať podnikají a profitují, ale toto už je příliš, říkají zastánci administrativních zásahů proti firmě.

Představitelé Microsoftu rovněž snížili své odhady pro růst prodeje PC pro příští rok: z dříve plánovaných 15-20 % na 12-15 %. To není velká změna, ale přece jenom je důvěra v pécéčka nalomená. Microsoft ale současně uvádí, že toto bylo nejlepší „čtvrtletí Windows“ v historii – prodeje jak Windows 2000, tak Windows Me překonaly očekávání. Nicméně prodeje Office už tak slavné nebyly – klesly z 2,21 miliardy na 2,14 miliardy (stále: Office je pořád největším mlýnkem na peníze u Microsoftu, větším než u OS).

Jak se daří některým dalším produktům Microsoftu? Tzv. „consumer“ divize, která obsahuje kuriózně dohromady WebTV, MSN a počítačové hry, vzrostla silně – z 366 na 479 mil. USD. Jenomže díky smíchání těchto produktů se nedá říci, co o kolik; kuloáry hovoří, že velkým zklamáním je zejména WebTV, která naprosto neplní předpoklady.

Rychle ale rostou některé webové služby, jako je Expedia a Carpoint, které dohromady vzrostly skoro pětinásobně, na 97 mil. dolarů. Stále je to ale kapka v celkovém moři příjmů firmy.

Microsoft, dlouhodobý oblíbenec finančního světa, je momentálně stále v nemilosti. Jeho budoucnost se zdá být nejasná, neboť je stále na devadesát procent svázána se světem pécéček, a vývoj v prodeji PC je varující. Firma je sice silná v Internetu, ale to jí momentálně vůbec nepomáhá; její investice do telekomunikací (AT&T a kabelovky) také hodně ztratily hodnotu, a nakonec tu máme probíhající spor s Ministerstvem spravedlnosti USA. Ten se sice točí jako horská serpentina a kvůli blížícím se prezidentským volbám může získat další zákrutu ve prospěch firmy: nyní se pro změnu zdá, že Microsoft ze soudních tahanic neodejde příliš oslabený.

Diskuze (3) Další článek: Computer 21/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,