I Like Q bojuje statečně a v rámci možností úspěšně, ale v sebeprezentaci značně mlží

Chceme-li se dobrat podstaty, musíme vzít kalkulačku a počítat soustavu rovnic…
Po krachu či odstoupení původních investorů je společnost Villusion, provozující mikroplatební a věrnostní systém I Like Q, možná posledním z „původních“ českých internetových start-upů, který se ještě stále drží, nepočítáme-li portály. Firma nedávno vydala tiskovou zprávu, ve které bilancuje svou činnost za posledních jedenáct měsíců, což je velmi záslužné – pravou „informační otevřeností“ to ale nemůžeme nazvat, neboť společnost v ní sice uvádí spoustu údajů zpracovaných do pěkných zdrojů, ale o žádné „základní statistiky“, jak ve zprávě uvádí, se nejedná. Spíše jde o statistiky doplňkové, neboť čísla podstatná, jako jsou obraty realizované v mikroplatebních transakcích, a kolik transakcí se pohybuje ve smysluplných hodnotách a ne v haléřích. Dále mírně mrzí, že ve zprávě se objevuje „mlžení“ – například v tom, že graf rozdělení plateb podle jejich velikosti (tj. intervaly od-do) není vytvořen, jak je přirozené a jedině akceptovatelné, podle počtu těchto transakcí, ale podle „podílu na celkovém obratu“. Jistě, výsledný graf pak vypadá mnohem impozantněji, ale tvůrcům se – bohužel se obávám, že se zcela jasným záměrem zastřít podstatu věci, tedy že jednoznačně převažují transakce miniaturní a transakce s vyššími hodnotami jsou v mizivém počtu – podařilo vytvořit skřivánčí paštiku. (Vejde host do restaurace, prohlíží si jídelní lístek a říká vrchnímu: Tedy pane vrchní, to je zajímavé, jak máte tu skřivánčí paštiku levnou. Jsem si myslel, že to musí být hrozně drahý špás. Vrchní: Tedy, ona to není čistá skřivánčí paštika – to je míchané s masem z koně. Host: No, to by tak nevadilo, v jakém poměru? Vrchní: 1:1. Jeden skřivánek na jednoho koně).

Chceme-li se pokusit dobrat skutečných finančních výsledků I Like Q, musíme provést vlastní odhady a propočty. Firma udává, že se za prvních 11 měsíců realizovalo 2,1 miliónu transakcí (klobouk dolů, to je skutečně obdivuhodné číslo!). Ty jsou rozděleny podle podílu na obratu takto:

Platby Kč % obratu
0,01 – 1 5 %
1,01 – 20 11 %
20,01 – 100 15 %
100,01 – 500 23 %
500,01 – 2000 21 %
2000,01 – 10000 25 %
Suma 100 %
Pokusíme se dojít k finančním hodnotám. V jednotlivých intervalech, kde firma neuvedla, nalezneme průměry (tj. 50 hal., 300 Kč atd. – u dvou kategorií jsou přesné hodnoty uvedené firmou) a podle těchto čísel vypočítáme počty transakcí, které by odpovídaly uvedeným procentům a 2,1 miliónu transakcí. Po chvilce počtů dojdeme k číslům:
Hodnota v Kč Hodnoty v Kč Počty transakcí
0,5 5 % 731 328 1 462 655
2,89 11 % 1 695 060 586 526
67,88 15 % 2 403 257 35 404
300 23 % 3 632 950 12 110
1250 21 % 3 309 264 2 647
6000 25 % 3 942 770 657
Celkem 15 714 630 2100000

Výsledky – upozorňuji, že jsou založeny na spekulativním nalezení průměru jednotlivých kategorií, u kterých zpráva průměry neuvedla, tedy mohou být pro I Like Q mírně horší nebo i mírně lepší, v souhrnu jsou: - celková finanční částka odpovídající součtu všech transakcí je něco pod 16 mil. Kč

- ze dvou miliónů transakcí jich drtivá většina, přes 97 %, spadá do kategorie pod deset korun, tedy do spíše věrnostních, „fazolových“ plateb než skutečných převodů peněz

- převodů ve finančně již zajímavých částkách (stokoruny) jsou stovky nebo nízké tisíce.

Pokud tedy Villusion uvádí, že I Like Q se stal „standardním“ platebním nástrojem na českém Internetu, pak pravdu nemá – obrat ukazuje, že přes Kvéčka zatím protečou odhadem 2-3 % všech peněz utracených na českém Internetu.

Ve čtení „toho, co Villusion do zprávy nedal“ můžeme pokračovat. Koncem října firma uvedla, že celkový počet uživatelů systému dosáhl 80 000, koncem listopadu jich bylo 83 000. Protože I Like Q je na trhu zhruba rok, je vidět, že přírůstek počtu uživatelů průběžně klesá. Navíc jen asi 40 % registrovaných uživatelů provedlo alespoň jednu platbu kvéčky, většina se tedy jen registrovala, nechala si připsat „startovních“ pár kvéček a dále nepokračovala. V závěru zprávy je pak uvedena pozoruhodná věta: Villusion předpokládá, že (…) na trh nebudou vstupovat nové subjekty (pozn. autora: v oblasti platebního styku), kterým by se investice nemohla (??? – pozn. autora, má asi správně být „mohla“) za jediný rok vrátit. Domnívám se, že nastane pravý opak: očekávám, že takových systémů se objeví více, a to jak od internetových firem, tak i od finančních ústavů. Uvedená věta pak spíše než do tiskové zprávy patří do oblasti investor relations a sděluje: kupte nás, neproděláte.

Můžete namítnout, že toto hnidopišské pitvání firmy je zbytečné a že je důležité, jestli se jí finančně daří či ne. I zde můžeme zkusit několik propočtů. V systému je celkem zapojeno asi 70 serverů, které platí vstupní poplatek tisícovku – to je tedy max. 70 000 (ve skutečnosti méně – některé servery jsou vlastní, jiné byly jistě získány bez placení kvůli prestiži). Dále jsou poplatky za systémovou podporu a implementaci, ale ty víceméně pokrývají náklady. Hlavním příjmovým zdrojem by měly být příjmy z poplatků; ty má společnost ve dvou finančních úrovních, 2 % za převody a 5 % za platby, z průměrných 3,5 % (což je mimochodem stále velmi vysoký poplatek, na úrovni těch „nejzlejších“ kreditkářských společností a pro řadu obchodů, například s výpočetní technikou či mobily, nepřijatelně vysoký!) nám vychází roční výnos okolo půl miliónu korun – celkem tedy výnosy firmy z I Like Q nedosahují zdaleka miliónu Kč, přičemž vytvoření systému, hardware, konektivita, marketingové a obchodní výdaje a mzdy (14 zaměstnanců!) se budou pohybovat spíše v částce vyšší než 10 miliónů korun za letošní rok. Ztráta firmy za letošní rok je tedy dosti značná, i Villusion zatím patří mezi jednoznačné spalovače peněz, u kterých by muselo dojít k velmi podstatnému (odhadem dvacetinásobnému) zvýšení objemů transakcí v systému I Like Q, aby se dostala alespoň do operativního profitu, což je v krátké době nereálné. Ne že bych přitom Villusion podezíral ze špatného podnikání – v rámci možností dělá její mladý tým to nejlepší, co může, bohužel onen rámec možností je kvůli hranicím naší republiky a nerozvinutosti internetového podnikání u nás zatím hodně těsný.

Diskuze (96) Další článek: Čtěte Živě v 10:00, bude zajímavá zpráva

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,