I Hewlett-Packard chce Linux na svých nejvýkonnějších serverech

Firma zkonstruovala „divizi pro open source“ a chce přinést Linux na 64bitový PA-RISC.
Už zřejmě nelze zůstat stranou – dnes není počítačového giganta, který by téměř „nepřísahal“ na Linux jako na jeden z klíčových stavebních kamenů svých budoucích plánů. Je ovšem otázka, zda se zde trošku neprojevuje určitý davový efekt vyvolaný právě tím, že „jsou tam už všichni“. Linux musí teprve tato očekávání (být vhodným základním kamenem pro „enterprise“ řešení) splnit, zatím je jenom nadějným kandidátem.

Linux už delší dobu běží na 32bitových procesorech PA-RISC od HP, nicméně firma by jej ráda viděla i na své nejvýkonnější, 64bitové řadě. HP je zde mírně pozadu – na konkurenčních 64bitových čipech (Sparc, Alpha) už Linux funguje a na Mercedu bude k dispozici také velice brzo, zřejmě během rekordně krátké doby po oficiálním uvedení tohoto čipu na trh. Firma HP se rozhodla o portaci Linuxu na 64bitový PA-RISC asi před rokem a tento úkol svěřila malé „linuxové“ firmě jménem Puffin Group, kterou financuje.

Hewlett-Packard i jeho kolegové-konkurenti u SGI, Compaqu, Sunu či IBM, si zatím nechávají otevřená všechna dvířka do budoucnosti. Současně nadále rozvíjejí vlastní operační systémy založené na Unixu (či VMS od Digitalu), nezastavují jejich vývoj; současně podporují Windows NT na platformě Intelu (Pentium i Merced), současně rozvíjejí vlastní riscové čipové architektury a ještě současně vesměs podporují portaci Linuxu na Merced (projekt Trillian). Toto je zcela jistě přechodná situace, neboť mate zákazníky (ti by rádi viděli trošku jednoznačnější směr do budoucna, rádi by věděli, zda při volbě určité platformy nezůstanou na suchu) a stojí firmy hodně peněz, o ztrátě koncentrace ani nemluvě. Bohužel, situace dnes taková je – RISCy a komerční Unixy zdaleka nepatří do starého železa, nováček Linux je teprve na začátku kariéry a Intel/Windows na nejnáročnější úkony zatím nestačí.

Váš názor Další článek: Konec roku v MP3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,