i-Business: Amazon do Japonska, neradostné výsledky firem, rady pro akcie

Co se událo za minulý týden v oblasti internetové ekonomiky v tradiční stručném přehledu.
Amazon se dívá na východ, my se oplátku díváme na rezervy peněz. Jak se delší dobu očekávalo, Amazon otevřel svoji japonskou pobočku amazon.com.jp, který nabízí přes 1,7 milionů knih v japonštině a čínštině. Japonsko je Amazonův největší exportní trh s 134 tisíci zákazníky a tržbami 34 milionů dolarů. A jak je na tom Amazon teď s penězi? Tradičně, po ohlášení čtvrtletních výsledků, opět vyvstaly otázky týkající se toho, jak rychle Amazon "pálí" své peněžní zásoby a jak dlouho mu mohou vydržet. Nyní má Amazon 800 milionů dolarů v hotovosti, což by mu mělo hravě vystačit do roku 2002. Ptejme se ale otázku, zda-li je Amazon schopen stát se ziskovým, než propálí veškeré svoje peněžní zásoby. Myslím si, že ani sám šéf Amazonu Jeff Bezos by nebyl schopen na tuto otázku odpovědět.

Priceline varuje, že říjnové prodeje letenek budou o 20 % nižší než v září kvůli sezoním výkyvům. Toto je další rána pro Priceline, už tak dost propíraný investory za nižší tržby než se očekávalo. Troufám si tvrdit, že Priceline se pomalu blíží dotcomovému hřbitovu :-).

eToys vstupuje do nejdůležitějšího období roku, do doby svátků, kdy prodeje jsou více než 3x vyšší než obvykle. Toto je také takové hop nebo trop období pro eToys, protože musí dokázat, že za stávajícího business modelu bude schopen stát se ziskovým. Podle všeho je eToys plně připraven pro toto klíčové období, přesto vám nedoporučuji kupovat akcie eToys, protože je to obrovský risk.

Homestore kupuje Cendentův move.com za 761 milionů dolarů. Touto akvizicí na trhu vzniká jakýsi megaportál s nemovitostmi.

MyPoints.com ohlašuje tržby 14,5 milionů dolarů za toto čtvrtletí, což je hluboce pod odhady analytiků 23 milionů. Také ohlašuje ztrátu 36 centů na akcii oproti očekávaným 28 centům. Špatné výsledky mě ani nepřekvapují kvůli zpomalujícímu se růstu internetového reklamního trhu v Americe. Dalším důvodem horších výsledků byla pomalejší integrace společnosti CyberGold.com do struktury MyPoints.com a šachy na managmentských pozicích, kterých proběhlo až příliš za poslední tři měsíce.

Mortgage.com ohlašuje bankrot kvůli neschopnosti sehnat další finance pro jeho působení. Mortgage.com dává na prodej svoji doménu a 80 % zaměstnanců dostalo padáka. Další křížek na hřbitově, být hrobařem v tomto businessu by se docela vyplatilo.

Primedia kupuje About.com za 690 milionů dolarů v akciích. Delší dobu se vědělo, že About.com je atraktivní akviziční cíl kvůli své pozici na trhu, je desátým nejnavštěvovanějším místem na netu.

Quokka Sports ohlašuje tržby 16 milionů za toto čtvrtletí, což je 433% skok oproti stejnému období v minulém roce. Nápomocnými prvky k dosažení těchto výsledků byla hlavně olympiáda v Sydney a partnerství Quokka Sports a NBC ve správě portálu NBCOlympics.com. Přesto bude příštích několik čtvrtletí pro Quokka krizovými, držte se raději od jeho akcií dál.

Služba Stamps.com, která umožňuje koupit si a vytisknout známky na vaší tiskárně, ohlásila tržby za toto čtvrtletí 4,2 milionů dolarů, pod 5,2 milionovým odhadem analytiků.

Diskuze (1) Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XII. – displeje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,