Hybrid SLI: nižší spotřeba za pár stovek

Nvidia představila technologii Hybrid SLI. Díky ní může spotřeba počítače bez zátěže klesnout o desítky wattů.

Spotřeba výkonnějších grafických karet jde s každou generací více či méně nápadně nahoru – a to i přes stále lepší poměr výkon/watt. S rostoucí velikostí grafického procesoru stoupá spotřeba nejen při zátěži, ale i v nezatíženém stavu. Protože většina i těch nejvýkonnějších grafických karet stráví mnohem větší část svého života ve 2D režimu, ve kterém se jen tak poflakuje, přičemž požírá proud za dva, je tento problém stále ožehavější.

AMD pracuje na technologii známé jako PowerXpress, Nvidia nyní představila nástupce současného modelu SLI, technologii nazvanou Hybrid SLI, která by zbytečnému plýtvání měla udělat přítrž.

Univerzální řešení neexistuje (zatím)

Pokud dnes někdo skládá sestavu a hledí především na ticho a nízkou spotřebu, nezbude mu nic jiného, než použít integrovanou grafickou kartu, nebo sáhnout po levnějších kartách s pasivním chlazením. Pak je tu kompromis v podobě středně výkonné grafické karty, která má rozumnou spotřebu, mohutný chladič, bravurně zvládá všechny staré hry, ale s novějšími se vypořádá jen za cenu snížení detailů. Na konci jsou karty, které si ve špičce řeknou o 250 W a v klidu konzumují kolem neuvěřitelných osmdesáti wattů.

Dobré věci má posloužit hybridní SLI režim, při kterém se využije dvou a více grafických akcelerátorů. Jak se dá ušetřit tím, že namísto jedné karty použijete dvě? Jednoduché, grafická karta integrovaná v čipové sadě i ve špičce spotřebuje mnohem méně, než výkonná karta v klidu. Nepotřebná výkonná karta (či více karet) se jednoduše vypne a pro přehrávání HD videa či surfování po internetu převezme úlohu zobrazovače integrovaná grafika. V případě potřeby vysokého výkonu se pak zapne rychlejší samostatná karta. Dokonce má fungovat i jakýsi Max Performance Mode, při kterém samostatné grafické kartě integrovaný adaptér pomáhá, čímž má dojít k dalšímu nárůstu výkonu.

Spoluprací k vyšším výkonům

Představa, kterak GeForce 6150 asistuje u vykreslování scény GeForce 8800 GTX, je docela zábavná. Něco takového však bude se současnou generací karet a čipových sad sotva možné.

Dá se čekat, že podíl integrovaných grafických karet na trhu bude na úkor levných grafik trvale stoupat, a spolu s tím bude stoupat i poptávka po vyšším výkonu integrovaných akcelerátorů. V budoucnu by i u stolních počítačů mohlo být takové řešení co platné. Už dnes by se to hodilo třeba u notebooků, u kterých narazíte na výkonnou grafiku jen sporadicky a asistence integrovaného akcelerátoru by byla znát. Nesmíme zapomínat ani na poslední módní trend – totiž na budoucí plány s předhazováním výpočtů fyziky slabší grafické kartě.

U notebooků to už jde, ale...

Možnost přepnout grafickou kartu už najdete u některých notebooků – většinou jde o kombinaci diskrétního akcelerátoru, třeba v podobě Mobilní GeForce 7600 Go, s integrovanými grafickými kartami platformy Centrino. Každé přepnutí režimu ale znamená přinejmenším restart počítače. S Nvidia Hybrid SLI má vše fungovat i za chodu, dokonce i na stolních počítačích, bez nutnosti přepojovat kabel k monitoru na jiný konektor.

Co za to?

Pořizovací cena základní desky s integrovanou grafikou je oproti obdobné desce bez akcelerátoru o dvě až pět stovek vyšší. U grafických karet bude novinka možná výrobcem náležitě oceněna, ale zkušenosti ze soubojů ATI a Nvidie ukazují, že prostor pro manipulaci s cenami je netušený, rezervy jsou velké, a tak to nakonec nemusíme na cenách grafických karet ani poznat.

Hybrid SLI má pochopitelně fungovat jen mezi základními deskami s čipovou sadou nForce a grafickými kartami GeForce. Hardware schopný pracovat v režimu Hybrid SLI by se měl objevit ještě během letošního roku – nejprve u notebooků, stolní počítače přijdou na řadu později.

Určitě jde o krok správným směrem. Zbývá jen doufat, že ani špičkové odběry výkonných karet nebudou výrobci víc odbývat s tím, že už nás spotřeba grafických karet díky úsporám u hybridních řešení tolik nepálí.

Dalo by se říct, že je báječné, že někdo na něco takového konečně přišel. Ale vzpomínáte si ještě, jak fungovala první Voodoo od 3dfx?

Diskuze (3) Další článek: Svět podle Apple: Tarify pro iPhone

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,