Humanoidní robot Atlas od Boston Dynamics už zvládá parkour, jen tak před ním neutečete

Společnost Bosotn Dynamics patřící pod Softbank, se zabývá vývojem pokročilých robotů a má i vlastního humanoidního robota – Atlas, který konstrukcí vychází z lidského těla. Má nohy, ruce, „hlavu“ a pohybuje se vzpřímeně jako člověk. V minulosti jsme kromě klasického běhu mohli vidět i pokrok v podobě skákání salta. Nyní Atlas umí další dovednost.

Tvůrci se totiž zaměřili na „flow“ a překonávání vícero překážek s rozdílnou výškou i umístěním. Ovládací software tak musí v reálném čase dle senzorů a kamer (včetně Lidaru) koordinovat všechny části těla robota (celkem 28 kloubů) tak, aby nedošlo k zastavení a zároveň se počítalo se zrychlením a hmotností bez narušení tempa.

Jak lze vidět na videu, jednotlivé bloky, na které musel Atlas vyskočit, jsou na levé i pravé straně, přičemž výška jednotlivých bloků je 40 cm, což je na 75kg robota celkem dost. Atlas si s tím ale poradil s přehledem a je to tak další odstrašující ukázka toho, že v případné temné budoucnosti, takovým robotům nebudeme moci utéct.

Diskuze (24) Další článek: Nintendo dostalo nápad: promění telefon v Game Boy pomocí obalu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,