Hudební vydavatelé chtějí nakrmit vlka, koza ale celá asi nezůstane

Ochrana hudebních CD proti kopírování na počítači je poměrně známá a často hraná písnička. Nyní se můžeme těšit na další pokus, kterým budou chráněná CD s předpřipravenými skladbami ve Windows Media formátu.
I v naší republice a dokonce ve značném náskoku před Amerikou se prodávají zvuková CD chráněná proti kopírování, ale i přehrávání na počítači. Majitelé takového cédéčka, kteří by si ho rádi přehráli na počítači, mají jednoduše smůlu. Důvodem je ochrana proti kopírování do MP3, které lze dále šířit. Bohužel, co nejde kopírovat, nejde ani poslouchat. Existuje několik různých používaných metod, zřejmě nejaktuálnější je ochrana Macrovision, která přidává na cédéčko záměrné chyby, se kterými si stolní CD přehrávače poradí, CD-ROM mechaniky to ale nerozchodí.

Aby hudební vydavatelé zmírnili stížnosti na neschopnost přehrávání na počítači a vytváření kopií pro vlastní potřebu, chystají se na uvedení na trh cédéčka, která budou obsahovat jednak chráněnou zvukovou část, která se bude přehrávat na stolním přehrávači, ale také část datovou, která bude obsahovat skladby ve formátu Windows Media. Tento formát může mít různá ochranná nastavení, takže skladby nebudete jen tak schopní kopírovat kamkoli, budou prostě omezeny možnosti nakládání se skladbou. Protože stupňů ochrany je u formátu WMA několik, není zatím jisté, pro jakou kombinaci se vydavatelé rozhodnou, zatím je ale důležité, že taková cédéčka budou, a že si vybrali Microsoft.

Microsoft svůj formát Windows Media tlačí to povědomí už pořádně dlouho a dohoda s hudebními vydavateli je rozhodně velkým politickým úspěchem. Monopolní hudební vydavatelé si svou židličku brání velmi urputně a Microsoft je právě na první pohled ohrožujícím činitelem. Tím, že Microsoft pronikl na toto pole, má poměrně dobrou možnost významně rozšířit formát WMA na úkor kralujícího formátu MP3 minimálně co do počtu existujících souborů v MP3 či WMA. Nakolik masivní bude podpora formátu WMA zatím je těžké odhadovat, zatím se k tomu dle News.com přihlásili BMG a Vivendi Universal. Hudební vydavatelé totiž pracují na vlastních systémech elektronické distribuce nahrávek a vcelku logicky potřebují řešení, které se bude s jejich systémem vhodně doplňovat a spolupracovat.

Tato ochrana nicméně pouze obrousí hrany stěžovatelů. Nadále nebude běžnými prostředky možné vytvořit kopii pro vlastní účely a možnosti nakládání se skladbami budou omezené. Už třeba jen proto, že digitální zabezpečení formátu Windows Media si práva ověřuje přes Internet, k přehrání písničky se tak bude nejspíš nutné připojit k Síti.

Zcela jistě také nezastaví šíření skladeb ve formátu MP3. Skladby půjdou do počítače dostat vždycky (přes digitální, v nejhorším případě analogový vstup) a ve chvíli, kdy bude existovat jedna kopie v MP3 umístěná na Internet, lavinovitě se rozšíří do celého světa. Stejně tak cédéčka půjdou nejspíše zkopírovat 1:1 pomocí legálního CloneCD.

Snaha omezit možnosti nakládání s pořízenými nahrávkami je vlastní všem oblastem, kde se pohybují mediální vydavatelé. Videokazety či DVD mají vlastní ochranu proti kopírování. Stejně tak ale existují na každou ochranu i protiprostředky. Snaha omezit uživatele při nakládání s nahrávkami může vést paradoxně k většímu zpopularizování pirátských prostředků a tak ve svém důsledku k výchově zástupů pirátů, i když budou přitom pirátštit jen v mezích zákona pro své vlastní použití.

Diskuze (76) Další článek: Autor červa s Annou Kournikovovou odsouzen

Témata článku: , , , , , , , , , , ,