Hudební drby

Spousta novinek na poli digitálního audia, které se udály za poslední 2 týdny: PHISH nabízí hudební nahrávky on-line, CoolPlayer 1.0 Beta Build 552, ID3 Intelligent Tagger 1.04…
PHISH nabízí hudební nahrávky on-line
Populární skupina PHISH se chystá nabízet svoje nahrávky z novoročního koncertu on-line. Prostřednictvím společnosti ViaTech eLicense Systém si bude možné zkopírovat během ledna roku 2000 MP3 (či jiné e-formáty) za jistý poplatek. Společnost ViaTech kompletně řídí distribuci, nahrávání a licencování včetně digitální ochrany těchto nahrávek skupiny PHISH. Jde především o live nahrávky, které byly pořízeny v poslední době. Potěšujícím je také to, že si je možné nahrát skladby z letošních Vánoc od této skupiny.

CoolPlayer 1.0 Beta Build 552
Během Vánoc autoři přehrávače CoolPlayer nelenili a vypustili verzi1.0 Beta Build 552. Jak sám autor Niek udává, tato aktualizace není nikterak významná a má spíše upravující charakter. Za zmínku však stojí zabudování dnes již tak důležitých a žádaných FAQ (často kladené otázky). Dále bylo upraveno několik drobných chyb. MP3 přehrávač CoolPlayer využívá Xaudio MPEG engine, proto je zdarma. Tuto novou verzi si je možno stáhnout na http://coolplayer.8m.com/ .

MP3.com shrnuje MP3 scénu za rok 1999
MP3.com na svém serveru shrnuje kompletní dění okolo MP3 technologií. Jde zde kompletní přehled dění kolem formátu MP3 a to především softwarová scéna, hardwarová scéna, licenční a právnická politika a další. Značným způsobem je zde také rozebírána problematika proti pirátské ochrany MP3 nahrávek ve spojitosti se společností RIAA a technologie SDMI. Toto shrnutí opravdu stojí za to a pokud by jste aspoň trošku měli zájem, stačí se podívat na www.mp3.com .

ID3 Intelligent Tagger 1.04
Fredrik Kristiansen, který je autorem tohoto programu nedávno uvedl na Internetu nový ID3 tager pod názvem ID3 Intelligent Tageer. Tato velmi užitečná utilita dovoluje přidat ID3 tag do každé MP3 nahrávky s možností vytvoření určitého adresáře jako název alba či autora. V programu stačí zadat daný adresář, který obsahuje MP3 nahrávky a ID3 Intelligent Tagger si s nimi poradí. Na http://freescene.sourceforge.net/software/iit.html je tato utilitka k dispozici.

Audiograbber 1.61
Audiograbber se již delší dobu neobjevil v nové verzi. Autor tohoto programu Jackie Franck oznámil novou verzi tohoto světově nejvíce používaného ripperu. Jde o beta verzi, která je zatím ještě ve vývoji a na plnou distribuci se teprve chystá. Hlavní novinkou číslo jedna je jazyková lokalizace a to podobně jako u WinAMPu. Švédská verze tohoto přehrávače je již hotová a na řadě jsou další jazykové mutace. V první betě budou k dispozici jazykové mutace německé, francouzké, holandské a španělské. Další verze budou postupně doplňovány. Na této adrese budou postupně k dispozici jednotlivé jazykové verze http://www.audiograbber.com-us.net/language.html.

Exact Audio Copy 0.9 Prebeta 3
Exact Audio Copy 0.9 Prebeta 3 je program, který dokáže grabnout hudební CD (nebo také nahrát) a později zkopírovat na harddisk či CD v jiné nebo stejné podobě jako AudioCD. Této nové beta verzi lze najít několik novinek, mezi které například patří používání interface ASPI (Windows 95, Windows NT – u obou podpora technologií ATAPI a SCSI), synchronizace skrytých sektorů (jitter correction). Exact Audio Copy také dokáže detekovat pre-track gaps. Podporuje také lyric databáze (www.lyrics.ch). EAC je cardware, což je velmi zajímavý druh licencovaní sofware. Autorovi stačí zaslat pohlednici vašeho města. Další inforace lze získat na této stránce.

Prográmek CDex 1.20 Beta 9
ALFA Technologies vypustila svůj nový program Cdex 1.20 Beta 9 s několika novými vylepšeními. Cdex je zaměřen na nahrávání a převod CD stop do formátu WAV, MP3. Mezi novinky v nové betě patří nový LAME (3.58) enkodér, podpora FAAC (DLL knihovna) enkodéru, podpora externích enkodérů. Dále bylo opraveno několik chyb v předcházející verzi. Na stránce http://members.tripod.com/~cd2mp3/index.html je k dispozici jak samotný program Cdex, tak zdrojové kódy k tomuto programu zdarma. Cdex jako takový je freeware.

Korea s novým standardem pro ochranu přehrávání hudby
Korejská společnost pro ochranu dat a digitálních nahrávek odsouhlasila 20 společností, které se zabývají distribucí a šířením MP3 nahrávek či MP3 hardwarových přehrávačů. Korea se stala největším vývojářem a distributorem MP3 hardware. Proto podobně jako RIAA v Koreji zakročila z části vláda. Dále byly stanoveny přesné specifika na ochranu takového to přehrávání digitálních nahrávek. Podobně jako v USA SDMI Korea přijde koncem března 2000 s novým standardem pro ochranu přehrávaných audio-digitálních nahrávek.

INC a MP3 Playery pro Siemens
Korejská výrobní firma INC Co. v průběhu roku 2000 vyexportuje 20 000 – 30 000 kusů MP3 přehrávačů pro společnost Siemens z Německa. Prvních 400 kusů MP3 přehrávače IM-320FM Siemens obdržel a po důkladném otestování INC dodá zbytek přehrávačů. Siemens si objednal na leden 2000 20 tisíc kusů přehrávače IM-320FM a IM-100M, které obsahují zabudovanou flash kartu s podporou dalších výměnných. Tímto se Siemens stane na německém trh významným prodejcem MP3 přehrávačů.

Damul exportuje MP3 čipy do Japonska ve velkém
Korejská dosti významná firma Damul Multimedia podepsala velký kontrakt s japonskou výrobní a distribuční firmou Sanyo. Jde o vyrobení a dodání velkého počtu MP3 čipů, které budou použity do celé řady hardwarových zařízení společnosti Sanyo. Samotné Sanyo má velké plány s těmito zakoupenými dekompresními čipy a chystá přijít na trh s novým MP3 produktem. Společnost Damul za tento kontrakt získá 500 000 dolarů. Další dohodou byla budoucí spolupráce těchto dvou firem. Obrat se po té firmy Damul vyšplhá na 6-7 miliónů dolarů. Vše teď závisí na společnosti Sanyo, která bude muset bezpodmínečně zvýšit svůj prodej.
Váš názor Další článek: Ušetřili jsme lidské síly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,