Hudební drby

Spousta novinek na poli digitálního audia, které se udály za poslední týden: Česká audio-digitální scéna, Nový projekt Flynote.com, IFPI a formát MP3, …
Spousta novinek na poli digitálního audia, které se udály za poslední týden: Česká audio-digitální scéna, Nový projekt Flynote.com, IFPI a formát MP3, …

Česká audio-digitální scéna
Na české e-hudební scéně se to opravdu začíná hýbat, proto zde pravidelně budete moci sledovat novinky, které se kolem MP3 a audia dějí u nás. Na začátek chci připomenout další český projekt www.musicserver.cz, který začíná se svojí činností. K dispozici jsou zde novinky ze světa hudby, MP3 a z tvorby hudebních skupin. Server www.mpx.cz od pondělí 13. 3. rozjíždí soutěž o hodnotné ceny zaměřené na formát MP3, proto pokud máte zájem, pravidelně tento server od pondělka navštěvujte. Jestliže nepoužíváte k úpravě MP3 formátu žádný program (ID3 tagging atd.), můžu doporučit ryze české a slovenské produkty MP3 File Editor a MP3 Manager, které jsou na dosti slušné úrovni a určitě vám ušetří hodně práce.
Nový projekt Flynote.com
Realizační team společnosti FortuneCity.com přichází s novým serverem Flynote.com, který je zaměřen na digitální audio. Jde o největší světový on-line hudební katalog digitální hudby. Také zde bude k dispozici celá řada hudební tvorby v MP3 formátu volně ke stažení. V brzké době se objeví Flynote.com verze 1.0, která bude podporovat ukládání hudebních nahrávek do vlastních ukládacích schránek na serveru Flynote.com. Je se určitě na co těšit.
IFPI a formát MP3
Německá divize společnosti International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) nedávno prezentovala svůj nově vyvinutý MP3 filtrovací systém. Systém RPS (Rights Protection Systém) nedovoluje serverům, které jej mají nainstalován, nabízet jak na webu, ftp, tak volně nabízeném diskovém prostoru MP3 nahrávky. Veškeré linky na formát MP3 tento systém odfiltruje a znemožní stažení takového souboru. Již nyní existuje blacklist, kde jsou zapsány všechny černé servery, na kterých se pravidelně objevují MP3 nahrávky volně ke stažení. Samozřejmě, že se žádnému systému nepodaří něco úplně zrušit, tak jako formát MP3, který zde bude pořád.
Pasito - Music Explorer
Mezi další softwarové novinky patří Pasatio. Pasatio je MP3 databázová utilitka, která vám umožní vyhledání MP3 nahrávky v databázi pouhým zadáním jednoho či dvou slov, které se určitým způsobem vážou na název písničky. Spouštění a vyhledávání písniček je řešeno velmi jednoduchým způsobem. Nově uvedená verze Pasito 1.4 je již volně ke stažení na www.pasito.com. Úplně nová verze 1.50, která se chystá, je zatím pořád pouze ve stádiu tvorby. Pokud rádi používáte podobné MP3 utility, program Pasito určitě stojí za vyzkoušení.
Hudební video nabídka na WindowsMedia.com
Společnost Microsoft spustila svůj nový projekt WindowsMedia.com, kde je k dispozici celá řada hudební video tvorby. Návštěvníci zde mohou najít stovky video nahrávek na požádání, video premiér a několik desítek promo nahrávek o leckterém autorovi. Tento projekt vznikl za podpory Microsoftu a jejich WindowsMedia.com, serveru Vidnet.com a společnosti EMI. Po stránce obsahu je zde k dispozici celá řada hvězd, mezi které patří: Britney Spears, Backstreet Boys, TLC a desítky dalších. Samozřejmě je jasné, že pro uživatele využívající klasický modem je přenos těchto nahrávek bezcenný. Poněkud lépe jsou však na tom uživatelé rychlejších linek, kteří mohou využít hned několik formátů – RA, WMA a další. Sledovanost takovýchto nahrávek je poté poněkud lepší. Pokud máte k dispozici linku minimálně 64kbps, pak máte jistotu, že na www.windowsmedia.com si přijdete na své.
Layer3news.org
Možná jste již zjistili, že se nově na Internetu objevil server Layer3news.org. Tento server nabízí spoustu informací nejen o formátu MP3. Nejde pouze o průměrné stránky o digitálním audiu. Předností Layer3new.org je především bezvadná podpora, message board, rychlé a denní updaty. Tento server je koncipován úžasným způsobem. Je zde také cítit úplná nezávislost a nezaujatost, což se o konkurenčních serverech říci nedá. Layer3news.org je v řadě věcí odlišný jako například MP3.com. Pokud hledáte slušný zdroj informací o formátu MP3, určitě ho najdete v podobě Layer3news.org.
Váš názor Další článek: Koláče bez práce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,