Hudba legálně: Kde ji koupit na českém internetu

Vyzkoušeli jsme, jak v praxi funguje nákup hudby na iTunes, Supraphonline a těšíme se na Bontonline. Zakoupení skladeb od Nightwork a Rytmuse trvalo pár minut a hudba je doma.
Kapitoly článku

Apple iTunes Store

Světový matador v prodeji hudby se vloni v září dostal také do Česka. V rozsáhlé nabídce Apple iTunes Store můžeme vybírat mezi českou i zahraniční hudbou.

hudba/iTunes.png
Nákup hudby na iTunes

Stažení iTunes a registrace

Jediné, co k tomu potřebujeme, je iTunes, platební karta s povolenými platbami na internetu a samozřejmě účet Apple ID. Nejprve si stáhneme Apple iTunes v 32 nebo 64bitové variantě a nainstalujeme.

Po spuštění v horním menu iTunes vybereme „Obchod“ -> „Vytvořit účet“. Po odsouhlasení licenčních podmínek zadejte e-mailovou adresu, silné heslo a dostatečně „silnou“ otázku i odpověď.

Později budete požádání o zadání čísla platební karty (včetně data vypršení platnosti a CCV2 kódu), které si Apple u sebe uchová pro případné pozdější nákupy. Myslete proto na to, aby zadané heslo bylo dostatečně silné.

Kupujeme „Sám“ od slovenského rappera Rytmuse

Vpravo nahoře zadáme název skladby, alba či interpreta. Zkusíme si vyhledat slovenského rappera Rytmuse. Do hledání proto zadáme „Rytmus“ a následně se nám vypíší jeho alba a skladby ke stažení.

hudba/1 iTunes (3).png
 Vyhledání interpreta

Klepneme na jeho nejnovější album Fenomén – celé jej můžeme zakoupit za 8,00 EUR (cca 198 Kč) nebo jednotlivé skladby za 0,99 EUR (cca 25 Kč). Většina skladeb se pohybuje okolo jednoho eura.

hudba/2 iTunes (5).png
Zakoupení celého alba nebo vybraných skladeb

Protože si chceme koupit skladbu „Sám“, klepneme na tlačítko „Buy“, které je na konci řádku. Pokud máme předvyplněnou platební kartu (což už máme), tak jen potvrdíme, že ji chceme opravu zakoupit.

hudba/3 iTunes (6).png
 Potvrzení, že chce album zakoupit

Následně se provede transakce a písnička je doma. Všechny zakoupené skladby nalezneme v levém menu Obchod -> Zakoupené.

hudba/4 iTunes (8).png
 Zakoupená alba a skladby

Všechny stažené (a zakoupené) skladby se standardně ukládají na disk, do adresáře s vašim profilem ve Windows:

C:\Users\VÁŠ_PROFIL\Music\iTunes\iTunes Media\Music\Rytmus\Fenomen\06 Sam.m4a

Skladby jsou ve formátu AAC s příponou *.m4a s datovým tokem 256 kbps. Lze je bez omezení přehrávat v jakémkoliv zařízení, protože jsou bez DRM ochrany.

Jak po nákupu odstranit číslo platební karty?

Pokud v brzké době neplánujeme nic dalšího kupovat a máme strach nechávat číslo platební karty u Applu, můžeme jej smazat. Jako přihlášení půjdeme do „Obchod“ -> „Zobrazit můj účet (…)“. Z důvodu bezpečnosti jsme znovu vyzváni k zadání hesla, takže jej zadáme a poté klepneme na tlačítko „Zobrazit účet“.

Na nově zobrazené stránce uvidíme položku „Payment Information“, vpravo od ní klepneme na „Edit“. Teď už jen zbývá zvolit tlačítko „None“ (napravo od barevných typů platebních karet) a celé to zakončíme tlačítkem „Done“.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,