Hudba: BMG a Universal je výhradně pro AAC

Pravidelné novinky ze světa MP3 a digitálního audia za uplynulý týden: Virgin s vlastním mobilem + MP3 přehrávačem, MP3Shop uvádí: V.A.R., …
BMG a Universal je výhradně pro AAC Digitální formát AAC (Advanced Audio Coding) od společnosti Dolby Laboratories v poslední době šlape formátu MP3 na paty. Na začátku však musím upřesnit, že pouze v komerční sféře. Mezi uživateli to nijak není vidět, protože AAC má spoustu pro a proti. AAC nedávno zvolili z mnoha desítek podobně zaměřených formátů dva členové RIAA – společnosti BMG a Universal Music Group. Samotná společnost Dolby se především ohání argumenty, že formát AAC je o 30 % menší než MP3, a to v lepší kvalitě. BMG a Universal je k AAC nakloněno především pro to, že nový AAC plně podporuje technologii Digital Rights Management (DRM), což těmto společnostem výrazně zjednoduší distribuci a prodej nahrávek. Jak to všechno dopadne, uvidíme již v brzké době. Jisté však je, že formát MP3 to má v komerční sféře prohrané.

Virgin s vlastním mobilem + MP3 přehrávačem

Světoznámá společnost Virgin Mobile začíná jako první s výrobou GSM mobilního telefonu se zabudovaným MP3 přehrávačem. Společnost Samsung nedávno přišla s podobným produktem a tomu také odpovídá cena 349 liber, což je nepřiměřeně mnoho. Zmiňovaný mobilní telefon s MP3 přehrávačem se chystá na trh především do těchto zemí: Španělsko, Německo, Rakousko, Portugalsko, Itálie a některé další. Výrobce si od tohoto telefonu slibuje opravdu mnoho, uvidíme, jaká bude reakce uživatelů.

MP3Shop uvádí: V.A.R.

Hudební skupina V.A.R. vznikla v roce 1989 v Liberci, od kteréhožto data fungují ve stejné sestavě. Název kapely pochází od piva Vratislavice. V počátcích se kapela prezentovala dvěma demo nahrávkami a také dvěma kousky na sampleru "Ultrametal". Pod stejnou firmou, tedy Monitor, vychází i první CD nazvaná "Personal Destruction". Dokonce se v televizi objevuje i sklepní klip k jedné ze skladeb. Pohasínající sláva thrash metalu znamená pro kapelu pouze vyhazov od Monitoru, ne však změny v hudební produkci, a tak se pět pivařů upisuje undergroundové firmičce Taga. Druhá deska se objevuje v roce 1995, nicméně ani ona, ani nový videoklip příliš nezaujaly strýčky v českém showbusinessu, což by se aspoň od česky zpívající kapely ještě mohlo čekat. Kapela pomalu, ale neúnavně pokračuje ve své produkci, tu a tam zpestřené účastí na samplerech Taga Records a v roce 1998 se objevuje s třetí dlouhohrající fošnou "Pod vodou" ... název, jak vysvětluje kapela, se netýká až tak povodní, které naši zemi předtím postihly, jako mezilidských vztahů, ostatně viz texty. Většinu hudby má na svědomí Šnek za pečlivého dozoru zbytku kapely, texty plodí Berun. Na serveru www.mp3shop.cz je k dispozici kompletní diskografie ve formátu MP3 s možností poslechu a koupě veškerých nahrávek této kapely.

MPMAN s několika miliónovými kontrakty

Hardwarové MP3 přehrávače značky MPMAN zřejmě udělají velkou díru do světa. Výrobní společnost těchto přehrávačů totiž podepsala smlouvu s několika významnými společnostmi ve Velké Británii a v Německu o jejich exportu. Celkově byla podepsána smlouva na více jak 8 miliónu dolarů, což je zřejmě jedna z největších sum v historii dodávky MP3 přehrávačů na evropský trh. Konkrétně jde o MP-F35, který své uživatele zaujme svou cenou a vzhledem. 40 000 kousků MP-F35 bude vyexportováno přímo do Velké Británie do divize společnosti Dixons, která má pod palcem okolo 70 % trhu s tímto zbožím. Německá společnost Schneider zakoupila 20 000 verzí MP-F20 jako OEM, takže si je bude zřejmě prodávat dále pod jiným označením. Ve zkratce MPMan má v základní verzi 64-32MB paměti, FM tuner, hlasové nahrávání, USB rozhraní. Určitě má čím zaujmout.
Diskuze (1) Další článek: Nový virus pro Windows 2000 pochází z České republiky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,