Huawei | HUD | Rozšířená realita

Huawei vylepšuje Head-Up Display. V noci a husté mlze pomůže řidičům rozšířená realita

Společnost Huawei na veletrhu IAA Mobility prezentovala spojení průhledového displeje (Head-Up Display; HUD) a rozšířené reality (Augmented Reality; AR). Říkají tomu AR-HUD a hlavní trik je v tom, že dynamicky přizpůsobuje zobrazovanou grafiku okolí, aktuální situaci a pohledu řidiče.

Huawei AR-HUD

Na průhledovém displeji se může ukazovat aktuální rychlost jízdy, různá upozornění, navigační piktogramy, údaje o nejvyšší povolené rychlosti v daném místě atd.

Jedním ze zásadních přínosů má být vyšší bezpečnost jízdy. AR-HUD tak například dokáže zobrazovat informaci o vzdálenosti od předchozího vozidla a vyhodnocovat, zda je s ohledem na aktuální rychlost dostatečná. Na displeji se také mohou zobrazovat údaje užitečné pro jízdu ve tmě nebo v husté mlze – mimo jiné dokáže přesně označit okolní vozidla a chodce.

HUD je nastaven tak, aby se displej virtuální obrazovky promítal ve zdánlivé vzdálenosti 7,5 metrů v podobě obrazu s úhlopříčkou 70 palců (180 cm). V dolní části obrazu se mají promítat informace z přístrojové desky. Virtuální displej zastane také roli navigace, přičemž dokáže do prostoru promítat informace o řazení v jízdních pruzích.

Nejen informace, ale i zábava

Díky obsáhlé databázi bodů zájmu (POI) může AR-HUD v reálném čase zobrazovat informace o parkovištích, restauracích, nákupních centrech, kinech a čerpacích stanicích podél trasy. I ve zcela neznámých místech tak bude mít řidič dostatek podkladů o možnostech tankování, nákupů, stravování či zábavy.

Kromě funkcí, jež ocení řidič během jízdy, počítá Huawei také se zábavou. Díky jasnému, kontrastnímu a nezkreslenému obrazu s rozlišením FullHD ho lze použít například pro přehrávání filmů. To ocení během jízdy spolujezdec a při zastavení si tyto funkce může vychutnat i řidič. Kromě videí budou k dispozici také hry a videohovory.

AR-HUD lze instalovat do široké škály vozidel. Konstrukce optické dráhy a technologie algoritmů zlepšují rozlišení a eliminují závratě způsobené duchy, jež jsou časté v případě běžných HUD. Dle produktového manažera Kevina Huanga se AR-HUD bude dále vyvíjet směrem k většímu obrazu, vyššímu rozlišení a 3D zobrazení.

Diskuze (11) Další článek: Apple A15 Bionic: Co zvládne 15 miliard tranzistorů v nových iPhonech a iPadech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,