Huawei | Čipy | Mobilní telefon

Huawei se podařilo vyrobit telefon bez jediného amerického čipu

Huawei představil svůj Mate 30 Pro už v září, jeho prodeje v Evropě však zastavily obchodní a politické spory s USA, dotkla se jej totiž blokace ze strany Googlu, a tedy absence služeb Play včetně obchodu a dalších aplikací typických pro každý Android.

Japonští experti na detailní rozbory hardwaru z Fomalhaut Techno Solutions se nyní pochlubili, že si vzali Mate 30 do parády a údajně v něm oproti jeho předchůdcům nenašli jediný čip „made in USA“ (dnes spíše designed in USA).

Původní integrované obvody od výrobců jako Qorvo, Qualcomm, Skyworks, Broadcom nebo Cirrus Logic nahradil hardware MediaTeku, japonské Muraty, nizozemského NXP a samozřejmě holdingového HiSiliconu.

Někteří analytici proto už varují, že americké polovodičové firmy mohou snadno přijít o klíčové odbytiště. Na stranu druhou, zatímco americký křemík dokáže čínský výrobce zjevně nahradit relativně snadno, jinak je tomu na poli softwaru, který je nakonec to, co činí každý chytrý mobil skutečně chytrým kapesním počítačem.

Absence služeb a klíčových ekosystémových aplikací Googlu dělá ze špičkového telefonu cihlu, kterou na západních trzích ocení jen největší fandové. I tak to Huawei zkouší a nedávno začal, i když velmi okrajově, prodávat Mate 30 ve své madridské prodejně.

Diskuze (101) Další článek: Malá podzimní aktualizace Windows byla výjimka. Dál už opět budou dvě velké ročně, tvrdí Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,