Android | Operační systémy | Huawei

Huawei přiznalo, že Harmony OS v následující době Android nenahradí

Huawei se nedávno pochlubilo, že chystá vlastní operační systém, který by mohl nahradit Android. Prozatím jej dává do chytrých televizí, na telefony je ale cesta ještě dlouhá. Uvedl to přímo viceprezident pro vztahy s veřejností.

V uplynulých měsících na Huawei dolehly mezinárodní sankce, které USA uvalily proti Číně a vybraným tamním firmám. Zkomplikovala se tak nejen výroba samotných telefonů a dodávka součástek, ale hlavně vývoj softwaru – čínská firma totiž nemůže využít Android s aplikacemi od Googlu a musí se spokojit s běžnou verzí, která je distribuována jako open-source.

EBgpvRKXUAAN0gA.jpg 
Pro vývojáře bude snadné vyvinout aplikaci pro všechny platformy, které bude Harmony OS podporovat.

Řešením měl být nově vyvíjený Harmony OS, který chce Huawei nasadit nejen do smartphonů, ale i do hodinek, chytrých televizorů a další elektroniky. Prozatím se ale podařilo vydat pouze televizor Honor Vision, který tento systém využívá, s hodinky Huawei Watch GT2. K dalším produktům je ale zřejmě daleko. CEO Huawei, Richard Yu, sice tvrdil, že smartphony s tímto systémem budou již v roce 2020, nyní to ale zástupce firmy říká, že se vývoj protáhne.

Konkurovat Google službám není snadné

Viceprezident Huawei pro vztahy s veřejností v USA, Joy Tan, v rozhovoru s Financial Times přiznal, že vývoj vlastního systému, aby mohl nahradit Android, potrvá delší dobu. Informoval o tom web Business Insider. To je sice v rozporu s předchozími informacemi z firmy, nejedná se ale o příliš velké překvapení.

Na systému jako takovém čínský gigant pracuje již poměrně dlouhou dobu, i tak ale těžko mluvit o dostatku času pro vývoj celého operačního systému. Ten je přitom jen jedním z bodů, který je nutný vyřešit. Velkým problémem je totiž i absence navázaných služeb. S Googlem se totiž pojí i Play Store, tedy primární způsob, jakým uživatelé získávají aplikace do svých telefonů. V Asii sice fungují samostatné obchody, v Evropě a USA ale příliš rozšířené.

aee9b150-76c7-486d-82c3-d33968274607 
Toto je Honor Vision, první zařízení s Harmony OS.

Jejich nabídka je totiž limitovaná a velcí vývojáři tam často své aplikace nepublikují. Nachází se v nich tak buď neoficiálně, nebo vůbec – a o aplikace jde u chytrého telefonu až na prvním místě a těžko si v dnešní době představit, že byste si nemohli nainstalovat např. Gmail, WhatsApp, YouTube, Instagram a další. I na této frontě ale Huawei usilovně pracuje a obchází velké vydavatele a snaží se je přesvědčit, aby se přidali.

Nedávno firma vydala svůj nejnovější top model Mate 30. Ten ale již přišel po zákazu obchodování a tak obsahuje čistý Android bez Google služeb a byť se podle recenzí jedná o hardwarově povedený telefon, sráží ho právě systém. I z toho důvodu se aktuálně oficiálně neprodává na většině trzích včetně Evropy a teprve pomalu se rozšiřuje. Stále se ale zřejmě jedná o lepší variantu s ohledem na to, že Harmony OS má k hotovosti daleko.

Takt vypadá prostředí v Huawei mate 30 Pro:

Zdroj: Business Insider

Diskuze (5) Další článek: Díky „chybě“ Google Fotek uživatelé iPhonů zálohují originály zdarma. HEIC komprimuje lépe, než Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,