USA | Huawei | Čína

Huawei může další tři měsíce nakupovat americké součástky a technologie

Ministerstvo obchodu Spojených států prodlouží firmě Huawei Technologies lhůtu, po kterou smí nakupovat produkty a služby amerických společností, o dalších devadesát dnů.

S informací přišla agentura Reuters, která odkazuje na dva nejmenované zdroje obeznámené se situací.

Jen dočasná licence

Platnost původní výjimky měla vypršet v pondělí 19. srpna. Pokud by nedošlo k jejímu prodloužení, přišel by Huawei například o možnost získávat od Googlu softwarové aktualizace operačního systému Android, který běží na většině jeho telefonů.

Situace kolem dočasné licence se stala klíčovým bodem obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Zdroje však upozorňují na skutečnost, že rozhodnutí pokračovat se před pondělním termínem ještě může změnit.

Situace mezi oběma zeměmi a její dopad na Huawei je důležitým tématem, probíraným na všech úrovních, včetně těch nejvyšších. Zabývali se jí například prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching. Dotčená firma ani čínské ministerstvo zahraničí však na dotazy novinářů ohledně pokračování spolupráce neodpovídají.

Eskalace obchodní války

Zákaz nakupovat od amerických firem lze označit za eskalaci obchodní války mezi dvěma významnými světovými ekonomikami. Americká vláda zařadila Huawei na černou listinu s argumentem, že čínská společnost se podílí na činnostech v rozporu se zájmy národní bezpečnosti nebo zahraniční politiky.

Jedním z příkladů, kdy Číňané měli jednat v rozporu se zájmy USA, je obvinění, že porušili americké sankce proti Íránu. Huawei tvrdí, že v tomto směru není v žádném případě vinen. Celou situaci aktuálně řeší soud.

Spojené státy zároveň tvrdí, že by Huawei mohl použít chytré telefony a síťové vybavení ke špionážním útokům na americké obyvatele. Tato obvinění však největšímu světový výrobce telekomunikačních zařízení opakovaně striktně popřel.

Diskuze (7) Další článek: Windows 10 se dočkají nových ikonek. Grafici se zapotili a nakreslili dvě nové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,