Android | Huawei | Rusko

Huawei hledá pro své mobily náhradu za Android. Testuje ruský operační systém Aurora

Riziko zamezení přístupu k mobilnímu operačnímu systému Android s podporou služeb Googlu udělalo čínskému Huaweii nepříjemnou čáru přes rozpočet. Ve vzduchu nyní visí otázka, zda bude firma schopna najít natolik dobrou alternativu, aby byla na rostoucím trhu chytrých telefonů nadále konkurenceschopná.

Ruský server The Bell přišel s informací, že Huawei testuje na svých telefonech ruský operační systém Aurora. Firma prý s ruským ministrem pro digitální rozvoj a komunikaci projednávala přesun části své výroby do Ruska. Toto téma probírali během schůzky také prezidenti obou zemí Si Ťin-pching a Vladimir Putin.

Čínské mobily s ruským systémem?

Aurora by tak mohla na telefonech značky Huawei nahradit Android, ke kterému firma může definitivně ztratit přístup poté, co americká vláda v rámci zpřísňování obchodních vztahů s Čínou zapsala Huawei na černou listinu. Následně Google oznámil své rozhodnutí, že nebude obchodně spolupracovat s touto čínskou společností.

Operační systém Aurora byl vytvořen na základě Sailfish OS – produktu společnosti Jolla, která bylo založena bývalými zaměstnanci finské Nokie. Nyní za ním stojí firma Rostelekom ruského podnikatele a energetického magnáta Grigorije Berezkina. Dle neoficiálních informací již Číňané testují Auroru na několika zařízeních, nicméně Rostelekom i Huawei tuto zprávu odmítli komentovat.

Možná Aurora, možná něco jiného

Testování ruského operačního systému však nemusí nutně znamenat, že ho na telefonech značky Huawei opravdu uvidíme. Podle dřívějších informací firma sama už od jara loňského roku vyvíjí vlastní systém Hongmeng OS, který má představit letos na podzim. Ve hře je i varianta, že přijde s alternativním řešením v podobě upraveného Androidu, který je bez služeb Googlu k dispozici jako open source.

Aurora je tak jen jednou z minimálně tří potenciálních možností, ze kterých může výrobce telefonů vybírat. K další možné spolupráci mezi firmou Huawei a Ruskem nejsou známy žádné konkrétní podrobnosti, ale jednalo se o společné výrobě čipů a vývoji softwaru. 

Stále ale existuje naděje, že Huawei bude moci plnohodnotný Android nadále využívat. Krátce po vydání svého kontroverzního dekretu svolil prezident USA k tříměsíčnímu odkladu platnosti nařízení a na konci června bude přímo jednat se svým čínským protějškem o obchodní dohodě mezi USA a Čínou. Výsledkem může být zmírnění omezujících podmínek pro spolupráci s Huawei. 

Diskuze (61) Další článek: DJI RoboMaster S1: Programovatelný tank pro děti s deseti výstřely za sekundu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,