Virtuální realita | HTC

HTC začne prodávat nový headset pro virtuální realitu. Nepotřebuje majáky a má lepší displej

HTC představilo finální prodejní verzi headsetu pro virtuální realitu s názvem Vive Cosmos. Ten měl už předpremiéru letos v lednu na veletrhu CES, kdy byl ale dostupný zatím jen jako vývojářský set. Největší novinkou je autonomie - zařízení nepotřebuje mít po pokoji rozmístěny základny, takzvané majáky. Pohyby uživatele a ovladačů dokáže sledovat headset sám.

HTC Vive Cosmos je totiž vybaven šesticí kamer s extrémně širokým záběrem. Podle výrobce to má zejména zjednodušit prvotní zapojení. V sedě nebo ve stoje nemá být uživatel nijak omezován. Minimem je jen prostor o rozměrech 2 × 1,5 metru.

Vyzdvihován je také výklopný mechanismus, který zjednodušuje kontrolu okolí či občerstvení. Není tedy potřeba skládat z hlavy celý headset.

Firma dále vyzdvihuje 88% nárůst rozlišení a rozložení pixelů v plnohodnotné RGB matici. Obraz tedy má být jemnější a mezery mezi pixely mnohem méně viditelné. HTC Vive Cosmos má konkrétně dvojici 3,4palcových LCD displejů s rozlišením 1 440 × 1 700 bodů na oko spolu vytvářejících obraz s rozlišením 2 880 × 1 700 bodů. Oba displeje mají vyšší obnovovací frekvenci (90 Hz) a 110 ° zorný úhel.

Kompatibilní je s bezdrátovým adaptérem, který odstraní nutnost fyzického propojení headsetu s počítačem. Prodávaný je samostatně a potřebný je na to další volný PCIe slot v počítači. Jinak na propojení s počítačem slouží USB 3.0 a DisplayPort 1.2. USB pomůže spolu s proprietárním konektorem i s připojením rozšiřujících modulů.

Jedním z těchto modulů je například set Vive Cosmos External Tracking Mod prodáván jako samostatné příslušenství. Určený je pro zákazníky, kteří již vlastní headset HTC Vive. Díky němu bude nový Vive Cosmos kompatibilní s majáky předchozí generace rozmístěnými po pokoji a také příslušenstvím Steam VR.

Prodej nového headsetu HTC Vive Cosmos bude oficiálně spuštěn 3. října. Předobjednat se dá již dnes za cenu 839 eur (21 700 Kč). Výrobce k předobjednávce dává dárek zdarma - zájemci dostanou 12měsíční předplatné Viveport Infinity, běžně má hodnotu 114 eur. V rámci služby je nabízen neomezený přístup ke knihovně her, aplikací a videí.

Diskuze (17) Další článek: Asus Zenbook 14: Displej v touchpadu je teď větší a chytřejší, smysl ale stále hledá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,