Hry pro kapesní počítače Psion, část I.

I když Psiony slouží mnoha uživatelům primárně pro práci a organizaci času, existuje pro ně mnoho dobrých her. Přehled toho nejlepšího najdete v našem seriálu. Tentokráte se věnuji hrám zejména logickým a těm, které zkrátí nudnou chvilku.

Každé hře jsem udělil hodnocení, které je vyjádřeno hvězdičkami; maximálně jich hra může dostat pět. Hodnotím hratelnost, tedy to, jak hra dokáže zabavit, a provedení. Provedení je ale podružné, protože vždy záleží více na tom, jak se u hry dokážete bavit. 

RMRSolitaire

Obdoba hry Solitaire ve Windows se všemi možnostmi a nastaveními, které má verze od Microsoftu. Protože je displej Psionu černobílý, resp. dokáže zobrazit odstíny šedi, jsou červené barvy zobrazeny světlou šedou. Vzhledem k tomu, že Psion má malý displej, zapněte si zobrazení High Visibility, které zvětší znaky na kartách; karty navíc vypadají o poznání lépe.

RMRSolitare podporuje jak časově omezenou hru, tak i možnost otáčet po jedné nebo třech kartách a všechny způsoby počítání - žádné, Las Vegas a standardní. Pro pohodlnější hraní je vhodné zapnout automatické otáčení odkrytých karet a automatické poskládání karet, až jsou všechny odkryty. Ušetříte si spoustu kliků.

Reversi

Klasická hra pro dva hráče, kteří získávají kameny soupeře jejich přeskakováním. Přeskočit lze pouze soupeřovy kameny, nikoliv vlastní, lze skákat jak diagonálně, tak kolmo. Vyhrává ten, kdo bude mít při zaplnění hracího pole více kamenů. Vedle pole se vždy zobrazuje číslo, které udává, o kolik kamenů máte více než Psion. Pokud se vám příliš daří na první úroveň, můžete si nastavit až tři další; ne nadarmo se ta nejtěžší jmenuje Impossible.

  • Hodnocení: ***
  • Typ: ?
  • Cena: ?
  • Download
  • Domácí stránka: www.epocware.com (na webu výrobce najdete už jen verzi pro Nokii 9210)

Pokud máte radši prostorové pojetí hry, můžete zkusit hru RMRReverse nebo i další; tato se mi ale líbí nejvíce díky jednoduchosti a nastavené obtížnosti.

RMRRevertris

Už podle názvu je patrné, že se jedná o variaci na Tetris. Kameny různých tvarů však nepadají dolů, ale skládate je do plochých prostorů roztodivných tvarů. Kameny jsou zobrazeny v levé části obrazovky, přičemž v hracím poli si vybíráte, které čtverce zaplníte. Stačí, když perem označíte požadovaný prostor a hra sama vloží správný kámen. Chcete-li kámen z pole odstranit, stačí na něj klepnout. 30 sekund před vypršením časového limitu, který máte na daný level, se ozve varovný signál, abyste si pospíšili. Čas, který se vám podaří uspořit, se vám přičte k dobru v dalším levelu; máte tedy důvod spěchat.

Na Internetu najdete i další verze této hry, stačí dobře hledat, třeba na adresách shormážděných v tomto článku. Vždy jde ale o totéž, jen v jiném kabátku.

PsiTris

Adaptace klasického Tetrisu jen s jednou změnou. Pokud chcete kámen poslat rychle dolů, nestačí nadefinovanou klávesu pro pohyb dolů stisknout jednou, ale musíte ji držet. PsiTris má dvě varianty hry - A je klasický Tetris, kdy začínáte s prázdnou plochou, ve hře B pak už máte část spodní část plochy zastavěnou; výšku zastavění si volíte sami, podle toho, jak chcete mát hru obtížnou.

Další hry jsou na pořadí příští týden a časem se dostaneme i k těm akčním...

Diskuze (8) Další článek: Registrace domény po česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,