Umělá inteligence | Google

Hříčka od Googlu porovná vaši pózu s 80 000 obrázky

Google s umělou inteligencí experimentuje dlouho a neustále zkouší, čeho technologie může být schopná. Naposledy zveřejnil experiment nazvaný Move Mirror, který pomocí vaší kamery v počítači analyzuje, v jaké póze stojíte a tu porovnává s databází 80 tisíci obrázků. Hlubší smysl hříčka nemá, ale pokud zrovna nemáte co dělat, určitě si jí vyzkoušejte, protože je to překvapivě zábavné.

Google experimentem chtěl ukázat, že k určitým technikách počítačového vidění není třeba speciální hardware, ale stačí jen obyčejný počítač a webkamera. Move Mirror totiž skutečně nic jiného nevyžaduje. Využívá model počítačového vidění nazvaný PoseNet, který jakmile mu dáte povolení k přístupu k vaší webkameře, dokáže rozpoznat, v jaké pozici se nachází vaše klouby a tu porovná s databází 80 tisíců obrázků.

Celá věc funguje v reálném čase, takže jakmile se budete hýbat, model bude neustále hledat nové a nové obrázky. Ze svých pohybů si pak na stránce můžete udělat GIF.

„Cílem Move Mirror bylo ukázat jak techniky počítačového vidění jako odhad póz můžou být dostupné pro všechny, co vlastní počítač a webkameru,“ uvedl Google v blogovém příspěvku. Slibuje v něm také, že záznamy vašich pohybů si nikdy neukládá ani je nikam neposílá, takže se můžete vyblbnout jak chcete. Celý proces se odehrává přímo v prohlížeči.

Google v minulosti podobné experimenty již představil. V jednom například mohl uživatel napsat větu nebo otázku a umělá inteligence mu vyhledala související pasáž v nějaké knize. V jiném AI dokázala tvořit rýmy na základě věcí, které se nacházely před kamerou.

Diskuze (3) Další článek: Western Digital uzavře jednu ze svých továren, zájem o klasické plotnové disky klesá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,