PR články

Hrajte si a objevujte tak sami sebe

Kdo si hraje, nezlobí, říká se a je to naprostá pravda. Malé děti si hrají a tím poznávají svět. Učí se, jak se svět vypadá, co všechno obsahuje, co v něm najdeme. Přitom jde o velmi nenásilnou výuku ve formě hry. Pro dítě jsou hry velice důležité, ale je škoda, že i my dospělí si občas neumíme hrát. Hodit všechny starosti za hlavu, zapomenout na stres všedních dnů a stát se na chvíli malými dětmi.

Předškolní věk znamená důležitý start

Hlavně dítě v předškolním věku si často a rádo hraje. Období od tří do šesti let je ve vývoji velice důležité. Když se na takové dítě podíváte, uvidíte, že jeho osobnost se vyvíjí díky hře. Je ovšem důležité nejenom získávat nové vědomosti, pohybové dovednosti a zkušenosti, ale zároveň budovat i sociální hry. Rodí se tu první okamžiky, kdy dítě buduje sociální vazby. Hledá si své místo ve společnosti. Proto je důležitý i kontakt s ostatními dětmi, s vrstevníky, mladšími i staršími dětmi. Vytváří se první vazby, modely jak se chovat. Psychologie dítěte je v tomto období velice důležitá. Ačkoli se to možná na první pohled nezdá, už tady si dítě tvoří modely k tomu, jak se bude stavět do různých životních situací. Pomáhá mu v tom hra. Ovšem lze to obrátit i na druhou stranu. I dospělí by si měli občas vzít příklad z malých dětí a hrát si. Pomůže jim to objevit sami sebe.

Unikněte do pozitivního světa

Hraní si, zábava, jsou motorem lidstva. Lidé si chtějí život užít, vyzkoušet si všechny jeho možnosti a stránky. I díky hře jako třeba zábava na webu LEO si můžete užít spoustu zajímavých chvilek. Především se odreagujete od všedních starostí. Na chvilku se ponoříte do jiného světa a to je velmi cenné, protože současný svět je plný negativních zpráv a informací. Vy ale potřebujete i pozitivní oázu. Musíte mít možnost načerpat další energii do každodenních bojů. K tomu hra dokonale poslouží. Zjistíte, že po chvíli hry jste čerství, veselí, máte dobrou náladu a zapomenete, že jste vstali špatnou nohou a v práci se vám vůbec nedařilo.

Hraní je zrcadlem vlastní osobnosti

Zároveň se hra stává i tak trochu zrcadlem vás samotných. Zjišťujete o sobě různé věci. Umím prohrávat, nebo ne? Jak reaguji v různých situacích, kdy štěstí stojí při mně, nebo naopak tehdy, když mám smůlu? Zjištění mohou být překvapivá. Není třeba se zlobit ani sám na sebe, ani na své okolí. Je důležité, když s takovým zjištěním dokážete dál pracovat. Brát ho jako východisko k dalšímu osobnímu rozvoji. Vidíte v čem se zlepšovat, kde na sobě pracovat. To vám hodně pomůže do budoucna. Můžete se stát svým koučem, pracovat na dalších metách ve svém životě. To všechno vám dokáže odhalit hra. Přitom hrát si můžete už od raného věku a různými způsoby. Hry mají v lidském životě svůj smysl a význam.

Další článek: Material Design míří i do vyhledávače, Google už nový vzhled testuje

Témata článku: ,