Hry | Steam | Statistiky

Hráči přechází na procesory AMD. Změna je sice pomalá, ale AMD už má čtvrtinu trhu

S novými procesory od AMD se spustila nová vlna nadšení díky tomu, že jsme se po dlouhé době dočkali změny na trhu s větším posunem ve výkonu procesorů. Zatím jsou k dispozici jen výkonnější varianty procesorů Ryzen 5000 s architekturou Zen 3. Navíc je jich nedostatek, což se podobně jako u nových grafických karet podepisuje na tom, že řada uživatelů s přechodem stále čeká. Přesto je podle aktuálních statistik platformy Steam za listopad ale vidět, že mezi hráči pokračuje přechod od Intelu k AMD.

Změna je to pomalá. To se dá čekat. Kromě aktuální nedostupnosti se na tom podepisuje i prostý fakt, že řada hráčů má notebooky nebo neupgraduje tak často. Současné rozdělení na herním trhu je 73,49 % pro Intel a 26,51 % pro AMD.

Za poslední půlrok měření ale Intel stále ztrácí a AMD podíl získává, byť se jedná jen o přibližně o tři procentní body. Stále platí, že nejvíce hráčů má čtyřjádrový procesor, ale pomalu roste počet uživatelů 6jádrových procesorů a také 8jádrových čipů.

Devítku nejpoužívanějších grafických karet stále silně drží Nvidia, přičemž nejnovějšími modely v této devítce je GeForce RTX 2060 a 2070 Super. Až na 10. místě se nachází model od AMD, konkrétně Radeon RX 580. Dobrou zprávou pro vývojáře ale je, že 92,4 % hráčů má grafickou kartu kompatibilní s DirectX 12. S tím souvisí i to, že 91,6 % hráčů má už operační systém Windows 10.

Prezentace procesorů AMD Ryzen 5000:

Diskuze (17) Další článek: Na Twitteru vznikla hra ve stylu Elder Scrolls. Vytvořila ji Bethesda a je to docela zábava

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,