HP ProBook 4510s: Mainstreamový firemní pomocník

Výrobce notebooků Hewlett-Packard přichází s novou modelovou řadou ProBook. Ta by se měla stát vlajkovou lodí manstreamových firemních notebooků a levnější variantou pro EliteBooky.

Společnost HP představila na své každoroční HP Yachting Regattě přítomným novinářům novou řadu notebooků – HP ProBook, která se jako jedna z prvních chlubí ve své cenové kategorii LED posvícením displeje či klávesnicí odolnou proti polití. Navíc se můžete vedle Intelu těšit i na platformu AMD.

ProBook je určen pro mainstreamovou kategorii korporátních, respektive SoHo, notebooků. Stává se tak menším bráškou profesionálních EliteBooků. Nám se do rukou dostal model 4510s.

Již loni došlo k oživení řady Compaq Presario zaměřené na domácí uživatele, letos se dočkáme návratu Compaqů (bez loga HP) i do firemní sféry. Zde bude prezentován jako absolutní low-end, což pro výrobce znamená nejen „rezervování“ loga HP pro kvalitnější, výkonnější i lépe vybavené produkty s lepší zárukou, ale také obsazení trhu dvěma na první pohled rozdílnými značkami. Compaq tak v brzké době nahradí oblíbený model HP 550.

notebook.png  probook.png
HP ProBook 4515s a 4710s na předváděcích fotografiích

Portfolio firmy tak nyní vypadá asi takto:

  • produkty pro firmy: Compaq (low-end, čekejme více modelů s AMD), HP ProBook (mainstream) a HP EliteBook (high-end)
  • produkty pro domácí využití: Compaq Presario (low-end s integrovanou grafickou kartou),HP Pavilion (mainstream a high-end s výkonnou grafickou kartou)
specifikace.png
Kompletní specifikace

Zrodil se ProBook

Název je na první pohled odvozen z „elitní“ řady EliteBook a znalého člověka hned informuje o skutečnosti, že jde o levnější stroj. V současnosti na internetu ceny ProBooků začínají někde okolo 13 000 Kč včetně DPH, což je velmi sympatická částka i s ohledem na to, že 15,6palcový (či 17,3palcový) displej (u testovaného modelu matný, ale jsou i lesklé) s poměrem stran 16:9 disponuje moderním typem LED podsvícení a klávesnice s numerickou částí odolá i polití. Při práci jsem si sice musel chvíli zvykat na oddělené klávesy, kdy jsem ze začátku měl celkem dost překlepů, ale to je pouze otázka cviku.

Všechny typy pak budou disponovat možností osazení 3G modemem (záleží na konfiguraci z továrny), přičemž analogový modem s konektorem RJ11 již nebude standardní součástí všech modelů. Samozřejmostí se naopak stává HDMI port vedle analogového výstupu.

telo.png  telo horni pohled.png
Šasi je klasické, víko se neobešlo bez lesklé černé, která se velmi snadno znečistí

Klasické šasi je vyrobeno z černých matných a lesklých plastů, přičemž oblast mezi klávesami a celé víko včetně rámu displeje používá „oblíbený“ Piano black materiál, takže jediné uchopení do rukou způsobí „upatlání“ víka – jako by na něm posvačilo dítě. Stejně tak se ohmatávají i matné plasty. Z konstrukčního hlediska jde o klasický „plasťáček“, čemuž odpovídá měkké víko i celé šasi. Od srpna pak bude ProBook dostupný i v červené barvě „Merlot“, která bude navíc matná.

kavesnice.png
Testovaný ProBook nabízí dostatek I/O portů

Vzhledem k příznivé ceně, na rozměry notebooku nízké hmotnosti, výbavě porty (4 USB apod.) i výdrži na mě nicméně ProBook udělal celkově dost kladný dojem. A třeba modely s Mobility Radeonem HD4330 jistě uspokojí nejednoho náročnějšího domácího uživatele, i když vestavěné reproduktory rozhodně nepatří k nejlepším. Slabinou zůstane asi pouze 34mm ExpressCard a zejména nemožnost jakkoliv snadno vyměnit pevný disk či přidat RAM. Mínusem pro firmy bude pouze jednoroční základní záruka – delší lze ale dokoupit. Fyzická osoba pak dostane zákonem garantované 2 roky záruky s opravou v servisech HP.

spodni strana.png  baterie.png
Na spodní straně najdete pouze přístup k baterii, výměna hardwaru se nepředpokládá

Pro snazší orientaci ve značení jednotlivých modelů notebooků HP nyní uveďme krátký příklad na modelu HP ProBook 4510s: 4 (kategorie 4 je mainstream), 5 (úhlopříčka – tj. 15,6 palců, 7 = 17,3 palců), 1 (první generace konkrétního modelu), 0 (použitá platforma: 0 = Intel, 5 = AMD), s (standard, b = business, p = professional, w = workstation, t = mobile thin client).

schema.png
Schéma číslování modelů

Změna v politice operačních systémů

„Operační systém“ FreeDos v noteboocích HP v budoucnu již nehledejte, všude čekejte minimálně Red Hat Enterprise Linux, což by nemělo ovlivnit cenu. Základem tohoto kroku je myšlenka, aby byl notebook hned po koupi použitelný minimálně na internet či kancelářskou práci. Windows 7 se u HP objeví hned, jak budou lokalizovány do češtiny.

Klady a zápory:

+ poměr cena/výkon
+ LED podsvícení matného displeje
+ klávesnice odolná proti polití

- povrch citlivý na otisky prstů
- pouze 34mm ExpressCard
- pro firmy záruka 1 rok

HP ProBook 4510s
LCD15,6 palců (matné, LED), 1366×768
ProcesorIntel Core 2 Duo T6570
Parametry CPU2,1 GHz, 2 MB L2, TDP 35 W
RAM1× 2 GB DDR2-800
ČipsetIntel GM45
Grafická kartaIntel GMA 4500MHD
Sdílená grafická paměť64 až 769 MB
Pevný diskWestern Digital Scorpio Blue
Specifikace250 GB, 5 400 ot., 8 MB
DVD vypalovačkaTSST TS-L633M
Čtečka paměťových karetSD / MMC / MS (Pro) / xD
Wi-Fi / Bluetooth / 3GIntel 5100 AGN / ano / ne (volitelně)
Gigabit LANIntel
HD AudioAnalog Devices AD1984A
Porty4× USB, VGA, HDMI, RJ11, RJ45, 2× audio
PCMCIA/ ExpressCardne / ano (34 mm)
Přídavný akumulátorne
Dokovací konektorne
Čtečka otisků prstůne
Speciální výbavaLightScribe, webová kamera a mikrofon
Akumulátor10,8 V, 47 Wh
Hmotnost2,52 kg
OSWindows Vista Business
Cena koncová (bez DPH)15 750
Zárukafirmy 1 rok, fyzická osoba 2 roky
Rozšíření zárukyaž 4 roky s HP Care Pack

Výsledky testů
PC Mark Vantage2812
TV a filmy994
3D výkon1837
Pevný disk2281
3D Mark
3D Mark 06*924
3D Mark 05*1394
3D Mark 03*1978
3D Mark 2001 SE*4752
ScienceMark
ScienceMark 2.01245
Cinebench R10
Single CPU2311
Multi CPU4267
Open GL984
Reálné hry
Doom 3*12 FPS
TrackMania Nations Forever (rychlé detaily)*38,7 FPS
Výdrž
Kancelář s Wi-Fi**4 hodiny 53 minut
Přehrávání videa**3 hodiny 31 minut

* Testy probíhají v rozlišení 1024×768
** Počítač hýbe kurzorem myši a zapisuje na pevný disk.
Diskuze (19) Další článek: Scythe chystá chladič VGA se 120mm ventilátorem pod pasivem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,