HP notebook za 12 000 Kč zatím v Thajsku, brzy u nás

HP začalo v Thajsku nabízet notebook s cenou pod 500 USD, nainstalovaným linuxem a 800 MHz procesorem. Obdobný typ se bude prodávat i u nás, ale bez linuxu a za nejistou cenu.
Zájem veřejnosti o levné notebooky s operačním systémem Linux, které HP začal prodávat v Thajském království, je podle představitelů společnosti ohromující. Hewlett-Packard začal v Thajsku distribuovat notebooky s cenovkou 468 USD v rámci programu na podporu počítačové gramotnosti podporovaného thajskou vládou. Požadavky na cenu a specifikace počítače prodávaného pod svou vlastní značkou stanovilo ministerstvo pro informace, komunikace a technologie označované zkratkou ICT.

Během prvního dne prodeje ICT booku přijali obchodníci s počítači objednávky na 19 300 kusů těchto počítačů. Hewlett-Packard ale nesdělil informace o tom, jak rychle a v jakém množství je schopný linuxové notebooky dodávat – zatím je tento problém otázkou jednání mezi HP a thajským ministerstvem zodpovědným za celý program. Podle místního tisku se ICT obává nedostatku počítačů a plánuje jednání také s Dell Computers a sdružením thajských výrobců počítačů o možnostech doplňkových dodávek.

Co za 12 500?

Notebook dodávaný v rámci programu ICT je postaven na platformě VIA s 800MHz procesorem a základní deskou integrující modem, grafickou kartu i síťový adaptér. Kapacita operační paměti je 128 MB RAM, o data se stará 20GB pevný disk, displej má úhlopříčku 10.4“ a součástí jsou zabudované reproduktory a dva USB porty. Za dalších 72 USD mohou zákazníci získat ještě tiskárnu HP Deskjet 3325.

Operační systém linux (bez bližších specifikací) byl zvolen kvůli stanovené nízké ceně přístroje, licence OS od Microsoftu by i ve velkoobchodním objemu zvýšila cenu o dvacet dolarů. Ke snížení ceny přispělo i samotné ministerstvo, které převzalo od HP povinnost poskytovat telefonickou technickou podporu. Totéž ministerstvo pro informace, komunikace a technologie zároveň dosáhlo dohody s bankami o poskytování spotřebitelských úvěrů na nákup ICT booku.

Podle Jany Vincencové z českého HP bude v létě podobný typ notebooku dostupný i na našem trhu, ale v jiné konfiguraci a pravděpodobně s operačním systémem společnosti Microsoft. Cenu tohoto produktu nebylo možné stanovit. Lze ale předpokládat, že bude znatelně vyšší kvůli povinné dvouleté záruce, kterou stanovuje obchodní zákoník, a dalším rozdílům mezi Českou republikou a Thajským královstvím. Jedním z důvodů je i české ministerstvo informatiky Vladimíra Mlynáře, které toho pro domácí uživatele ICT mnoho neudělalo a nedělá.

Diskuze (75) Další článek: Microsoft zaplatí 750 milionů USD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,