HP LaserJet P1005: Laser na malý stůl

Horká novinka mezi laserovými tiskárnami vhodná do domácností a menších kanceláří. Bonusový článek pro předplatitele.

Zde si můžete dopřát ochutnávku z příštího čísla časopisu Computer. Předplatitelé si mohou tento předkrm vychutnat celý – stačí být zaregistrovaný v našem klubu čtenářů, a to s vyplněným předplatitelským kódem, a samozřejmě přihlášený na webu Živě.cz. Ostatní si mohou zbytek článku dočíst v novém čísle časopisu Computer (1/08), které vychází 17.1.2008.

Nová laserová tiskárna od HP se uplatní především v menších kancelářích a domáctnosech. Zkrátka tam, kde se netiskne příliš mnoho.

Testovaný produkt

HP LaserJet P1005

černobílá laserová tiskárna A4

Hewlett-Packard, www.hp.cz

od 3 000 Kč

Při tisku si řekne i o 400 W

Menší rozměry jsou praktické: na stoly, kde není místa nazbyt, je HP P1005 téměř dokonalá. Vstupní zásobník má tradičně podobu sklopného panelu, který při použití papíru standardního rozměru A4 přesahuje rozměry tiskárny o 12 cm. K toneru se dostanete velmi snadno po odklopení horního krytu, který slouží zároveň jako výstupní zásobník. Přesahující části papíru drží obyčejný menší teleskopický plastový držák se zarážkou na konci. Nevyhlíží sice nejodolněji, ale předepsaných 100 listů s rezervou udrží.

HP LaserJet P1005.jpg 

Výbornou změnou je umístění vypínače tiskárny do přední části, místo běžnější a nepřístupné zadní stěny. Ač má tiskárna v pohotovostním režimu spotřebu přibližně 3 W, pouhých 0,8 W po vypnutí přeci jen nějakou tu korunu časem ušetří. Poměrně nehospodárně se ale chová při samotném tisku, kdy se řekne i o více než 400 W. Pokud budete tisknout jen občasně, příliš vás to trápit nemusí.

Vytiskněte si perfektní taháky

Přípojná místa pro napájecí a USB kabel jsou logicky na zadní straně, káráme ale výrobce za to, že k tiskárně nedodává nezbytný USB kabel a musíte si jej pořídit sami. Oproti svým předchůdcům přišla o druhý (prioritní) podavač na jednotlivé listy a k dispozici zůstává jen ten základní na 150 listů. Funguje bez problémů, papíry z nového balíku (po lehkém profouknutí) vždy nabíral jen po jednom. Pozor si však dávejte (samozřejmě nejen u této tiskárny) při oboustranném tisku, kdy tisknete nejprve liché a poté sudé strany. Takto najednou vytisknuté papíry jsou částečně slepené vlivem statické elektřiny a pokud je velmi dobře neprofouknete nebo jinak neoddělíte, často jich podavač nabere více.

Pokračování článku – jen pro přihlášené předplatitele časopisu Computer!

Pokud nejste předplatiteli, můžete si celý článek přečíst v Computeru 1/08, který vychází 17. ledna.

Další článek: Je čas na souhlas pro OpenXML!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,