HP EliteBook 6930P: celý den a noc na akumulátor

Diskuze čtenářů k článku

20. 01. 2009 12:55

ale inak fajny stroj :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 01. 2009 11:33

Gratulujeme...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 20:09

Mne tento test baterky nejakmoc nehovori lebo precalen by ma viacej zaujimalo kolko by notasek vydrazal pri prehravani vyde alebo aspon pri na pozadi v prehliadaci zapnutej flas aimacie alebo iba zive.cz stranky ...nech tam nieco sa aj deje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  19. 01. 2009 12:25

Přiznám se, že se nějak nemohu dopočítat. Jestli je interní baterka 55 Wh a externí 95 Wh, pak bych čekal, že při běhu pouze na vnitřní baterku vydrží 55/(55+95)=0,367násobek té dlouhé výdrže na obě baterky.

Jinými slovy místo 6:44 bych tam čekal 8:40, při přehrávání pak místo 5:18 bez minuty 7:00! A to už je zatracený rozdíl! Ptám se tedy: jsou ty údaje o kapacitách opravdu správně? A pokud jsou, v čem je tedy potíž?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 13:07

Dobrý den,

já jsem to čakl též, ale měřil jsem to několikrát... Ale ty údaje berte jako orientační... Nicméně, co jsem naměřil, to jsem napsal... Jednou to bylo o něco víc, jindy méně...

Hezký den

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 16:54

ono to bude podobne tomu ze napr ked mas upsku a pri odbere 100W ti vydrzi 20 minut tak pri odbere 200W ti nevydrzi 10 minut ako by si cakal a vyratal ale len povedzme 6-7, lebo tie baterky su viac zatazene a proste skorej im 'dojde chut' dodavat vyssi vykon, no a tuna to mas podobne akurat ze vykon je stale ten isty len sa meni pocet tych bateriek tak potom na jednu ostane menej prace ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 01. 2009 19:00

Úvaha je správná, jen bych upřesnil, že jde o počet článků (uvnitř baterky) a ne baterek. U baterek platí, že se nejdřív vybije jedna a pak se jde teprv na druhou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  20. 01. 2009 12:02

Úvaha podle mne správná není. Protože články jsou v podstatě plus mínus stejné velikosti. Např. rozdíl mezi osmičlánkovou a čtyřčlánkovou baterií není, jak byste čekali, téměř žádný. Přesněji řečeno ta osmičlánková je v podstatě jen zdvojená čtyřčlánková, a tím zdvojená mám na mysli opravdu jako by byly připojené dvě baterky najednou. Vybíjejí se sice na střídačku (narozdíl od skutečně zvlášť připojené baterky), ale jsou zapojené zvlášť, dvě nezávislé série po čtyřech článcích.

Poznat se to dá např. z voltáže při vybíjení - ta v průběhu vybíjení klesá klesá, najednou stoupne (přepnutí na druhou sadu), klesá, klesá, pak zas o něco stoupne (přepojení zpět na první) atd. Jinými slovy nejde o paralelní zapojení dvojic článků, kterých by bylo 4 v sérii, ale o dvě oddělené série čtveřic.

No a co se týká té UPSky, pak tam je to skutečně dost podstatný rozdíl: pokud se vybíjí proudem 10 C, nelze se divit, že výdrž není očekávaných 6 minut, ale třeba jen 3. Prostě to baterky nezvládají, nejsou dostatečně tvrdé. My se ale bavíme o úplně jiných časech! Tady je vybíjecí proud cirka 0,1 až 0,15 C, a neměl by být problém baterku nechat vytřískat až do dna.

P.S. jediné, co mne napadá, že by mohlo působit rozdíl, je automatické odpojení ještě před úplným vybitím. Jenže to bývá typicky nastaveno na 3 %, a tady mi spíš než 3 chybí 10+ %, a tak šíleně to snad nemá nastavené nikdo!...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 12:24

Ja osobne musím říct, že pro mě jako obyčejného uživatele noutu je tento test bezvýznamný. Mýslím, že i vetšině z ostatních. Kdo potřebuje pocitac, kterej vydrzi 20 hodin na stole s nejakyma naprogramovanyma funkcema. Porádné měření by mělo vypadat následovne. Umístim pocitac na stůl. Dále na stůl umístím kameru. Kamera bude na boku od pocitace. No a potom tam na smeny poslu lidi, kteri na nem budou pracovat. kazdej dela neco jineho a v zaveru by to mohlo dopadnout zajimace. Nekdo hraje jednoduche hry..jiny 3D hry, dalsi treba jen chodi na internet a jeho kolega zase kouka na filmy... proc máme cucet na to, ja jak ubyva stav baterie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 12:26

Ano, tak nejak by mel vypadat test REALNE vydrze pri prumernem (ruznorodem) zatizeni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 12:31

Myslim spis ze by bylo lepsi nejake realne ale presne definovane testy. Rozhodne bych nedaval podsvetleni na minimum. Pak bych si predstavoval script, co by kazde 2 minuty napriklad navstivil nejaky web a prubezne psal ve treba ve Wordu. To je podle me takove aspon trochu realne vyuziti.

Pokud ma pocitac SSD a dame podsvetleni na minimum (coz i LED podsvetlenim ma velice vyznamny dopad na spotrebu - u me to dela odhadem 1h rozdilu pri vydrzi kolem 4-5h), tak uz tam v podstate nema co zrat. Pohyb kurzoru totiz nepredstavuje pro HW zadnou zatez.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Pri jednom z testova vydrzal 16 hodin s trvalym 50% cpu load (zaseknuty proces). Staci? Urobit menej uz skoro nejde - realne sa pri rozumnom pouziti nebude problem dostat na 20 hodin (ano, bez pocuvania mp3jek, ktore neumoznuju prejst cpu do ktorehokolvek zo sleep states - pocuvanie mp3 zere skoro rovnako ako prehravanie SD filmu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 19. 01. 2009 13:08

Protože jde o zopakovatelný test měření výdrže, srovnatelný s jinými notebooky.

Nastavení jasu displeje je tak aby se na tom notebooku dalo stále v pohodě pracovat. Zatížení pomocí pingu nedovolí síťovce usnout, je náročnější než surfování s přestávkami na čtení. Zátěž procesoru při psaní textů a surfování není výrazně jiná, určitě tam budou mírné rozdíly. Takto změřená výdrž dobře vypovídá o celkovém powemanagementu lépe, než například zapnutí všeho na max výkon a puštění DVD, ale při testování měříme i to přehrávání filmů. Reálně byste se měl při vypnuté WiFi a práci ve Wordu či Excelu dostat s výdrží dál, než při tomto pingtestu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 13:26

Ano,

jak říká Tomáš. Máme nějakou metodiku a té se držíme. Stále je to lepší, než-li nechat notebook pouze zapnutý a nonstop běh WiFi není zanedbatelné zatížení... Stejně tak nevím, kdo by tu chtěl sedět třeba od 1 do 6 ráno...

Hry jsou nepředmětné, protože na hry notebook není. A každému je snad jasné, že jde u každého testu víceméně o ideální podmínky. On třeba takový web bet flashe a s ním je markantní rozdíl. Též záleží nakodecích apod. Navíc u neustálého sledování filmu v DVD kvalitě vydržel notebook okolo 19 hodin, jak je vidět v tabulce, takže běžná i náročnější kancelářská práce bude okolo 20 hodin. U testu výdrže pak jde o to, jak notebook umí či neumí šetřit, což se ve velkém vytížení nepozná, protože pak je jedno máte-li Celeron či Core 2 Duo apod. Zde jsou jasné limity HW (u procesoru třeba TDP), které dají notebooku jasné hranice.

Jas displeje je sice na minimu, ale tohle je stále bez problémů použitelné, protože zde je jas nastaven opravdu velkoryse, což se u jiných konkurentů často říci nedá - někdy nelze jít ani pod polovinu možného jasu! Takže vždy musíte počítat s jistou dávkou subjektivity recenzenta, který je též člověk... Ale tomu se nevyhnete u žádných podobných testů...

Ale, jak píše Dušan, při jednom měření se nám procesor opravdu "sekl" na 50 % zátěže, což se normálné nestane (já jsem se svým Celeronem M standardně skoro na nule, občas skočí na 20 %, nad 50 % jde pak opravdu jen o výjimečné a často chvilkové situace jako je spouštění programů apod. ale zde jde o sekundy) a notebook dal asi 16 hodin. To o lecčem svědčí myslím dostatečně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 13:27

Pro porovnání je to určite vhodné, pokud tedy budete takto porovnávat další přístroje. Pro mě jako uživatele a obyčejného člověka nemá žádnnou hodnotu. Jsem jen obyčejný uživatel, který občas opraví pc. Nevyznám se v různých spotřebách. nedokážu ani typnout, jestli ubere více energie, kdyz budu otevitar a zavirat dvd nebo kdyz budu pustet a vypínat internet. Tím chci říct, že pokud nejsem z oboru a nejsem zažraný do těchto jistě zajímavých znalostí, tak se koukám jen na video, kde ubíhá čas. Více obyčejných lidí by jistě uvítalo v druhé vlně podobný test s pracujícími lidmi... mohlo by to být zajímavé porovnání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 19. 01. 2009 14:27

My takto srovnáváme přístroje a víme, jak by bylo "relevantní" to testovat s lidmi. Prostě by to bylo efektní, ale naprosto mimo, protože by vždy jeden křičel, že pracujeme málo, druhý zase, že pracujeme moc. Výsledky by nebyly s ničím srovnatelné. Ani s tím samým testem na tom samém přístroji o pár dní později.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 11:18

Nemůžu si pomoc, ale na co je mně notebook s výdrží okolo 20 hodin, když váží bez adaptéru pro el. síť 3,13 Kg? Kdo by takový bazmek s sebou tahal?

Jedině co mně napadá, tak v HP se připravují na dobu krize a blackouty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 09:40

Dobrý den,

moc se neradujte, nebo dopadnete jako já. Před třemi měsíci jsem z tohoto notebooku byl taky nadšený, hezky vypadá, je "odolný", pěkný výkon a výdrž. Tak jsem se rozhodl, že do něj půjdu. S pln očekávání jsem od toho ale nečekal divy .. však je to HP ... Notebook jsem si objednal ve vlastní konfiguraci s LED displayem (jen 1280x900) s T9400, 4 GB RAM, 250 HDD... za 40 papírů. Notebook dorazil. Začal jsem notebook "dávat do kupy", první co bylo, koukám že se nějak hýbe baterka na jedné straně (+- 3 mm) opravdu neskutečné, tak jsem začal přemýšlet co stím (jelikož jsem byl 4 měsíce bez notebooku, tak jsem si nemohl dovolit hned jej reklamovat) pokračoval jsem tedy dál, notebook už zcela fungoval až na drobnost, že nesvítíla jedna dioda (na aktivním panelu dioda která značí ovládání hlasitosti). Po 3 měsícech používání mi notebook nejde zavřít (to zavírání je opravdu nemožné). Jinak funguje skvěle. Tak že to shrnu: Baterka má vůli 3 mm, Dioda nesvítí, Nejde zavřít a to vše po třech měsících za 40 000 kč. Jako člověk co měl 2x po sobě Toshibu a nikdy neměl problém jsem chtěl vyvzkoušet něco nového, ale jak tak koukám šlápl jsem špatnou nohou. Tak ře HP NIKDY VÍCE, když nejsou schopný dodat v pořádku notebook za 40k ...

Všem kdo o tento notebook mají zájem bych raději doporučil něco z schopnějších značek (Toshiba, Dell, IBM).

Hezký den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 19. 01. 2009 10:05

Po třech měsících ho máte určitě stále v záruce. Takže směle do toho. Kdyby byly všechny notebooky dokonalé, proč myslíte, že by byla tak populární NBD záruka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 10:20

No, nemyslim si, ze zaruka se bude vztahovat napriklad na fuseracke provedeni baterky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 10:27

To je sice hezke, ze je to v zaruce, ale evidentne to neni tak dobre zpracovane, kdyz se takove veci projevi po trech mesicich uzivani.

Co se tyce designu (to je ale muj subjektivni nazor), tak me nenadchnul, vypada to jako model stary 5 let a moc odolne to taky nevypada. A ze bych se s nim nekde chlubil, ze vypada luxusne, to asi taky ne, luxusni vzhled si predstavuju jinak (Toshiba, Dell, Sony, Apple).

navic se mi nelibi, ze to ma maly touchpad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Naco je komu touchpad, ked to ma trackpoint?

Hrozne by ma zaujimalo, podla coho sa z fotiek posudzuje odolnost ... cele to telo je magneziove, lepsie uz to nebude (nie, hlinik nie je lepsi).

A nakoniec - aky pozer by machroval s notebookom? Hlavne teda s pracovnym notebookom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 11:11

Ja jsem nerekl, ze je chyba, ze je touchpad maly, ja jsem napsal, ze se mi tohle nelibi (to je evidentni popis supjektivniho pocitu), to znamena, ze se nelibi tohle me, ale Vam ano, v poradku.

Stejne tak subjektivne, designove je to humus, navic to ma moc vystouplych casti, moc mechanicky oddelitelnych casti, ktere jsou na rane, lehce poskoditelne.

Nikdo netvrdi, ze hlinik je lepsi nez magneziova slitina nebo neco jineho.

Subjektivne se mi nelibi dnes uz zastarale pojata klavesnice.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

On niekto medzitym vymyslel nejake "lepsie" pojatie? Nejaky lepsi standard rozlozenie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 12:08

Na co lepsi touchpad? Na gesta. Je to tak navykove, ze si bez toho ted uz nedokazu predstavit praci (obrazne receno, protoze kdykoliv jsem na nejakem cizim PC, tak si to nejen predstavuju, ale i zazivam tu hruzu). Ja delal s trackpointem na starem HP a je fakt, ze je lepsi nez spatny touchpad. Nastesti uz nemam spatny touchpad :). Navic na trackpoint se musi dost dlouho zvykat a i pak jsou jeho vyhody pro celou radu uzivatelu sporne - proto drtiva vetsina s NB ma i touchpad.

Jinak to magnezium je super po kvalitativni strance a je i levnejsi na vyrobu nez aluminium. Bohuzel (mam zkusenost z Dellu) vypada opravdu spatne a vubec nepusobi kovovym dojmem. Nicmene kdybych se mel rozhodovat jen mezi magneziem a aluminiem, tak by to byla posledni polozka na seznamu. Na druhou stranu Apple je jediny, kdo vyrezava sasi z jedne kostky kovu a to by pro me bylo asi rozhodujici, protoze tyhle sesroubovane slepence stejne ve vysledku maji horsi vlastnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

By ma zaujimalo, co je na tomto (ci inych) notebookoch podla vas zosrobovane Jadro je vzdy z jedneho kusu a nejaky kryci material je lepsie mat vymenitelny (ala vymena blatniku pri malej buracke). Uni-body nie je spasonosne ani nijak zvlast lepsie nez ine koncepty, ktore su vdaka svojej "zlepenej" konstrukcii napriklad odolne voci vode.

Drtiva vacsina NB ma touchpad, pretoze na trackpoint su licencne poplatky ;) a dovolim si predikovat, ze vacsina uzivatelov TP akozto "vlajkovej lode trackpointov" si nakoniec touchpad aj tak vypne.

Nechapem tu honbu za "kovovym dojmom" - to vsetci chcu aj kovove hnusne skrabance? Fakt "krasa".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:40

No nejlepsi (hmotnost vs. odolnost) je tzv. sandwichova konstrukce, kde nosne prvky nejsou uvnitr, ale po celem obvodu a v tom je unibody podstatne lepsi. Nemluve o tom, ze diky tomu ani komponenty sasi nemaji zadnou vuli. Zajimalo by me kolik uzivatelu si vymenuje ty vase "blatniky" na svem notasu. Ja slysel jen o tech co se jim rozdrolil levne plastove sasi. A uprimne i stkrabnuty hlinik porad vypada lip nez magnesium, ale priznam se ze z nejakeho zazracneho duvodu jsem skrabancu moc nevidel - na svem mam jeden zespodu a kdybych takhle skrabnul jinym notasem, tak uz by ten skrabanec prosel i k vnitrnostem.

Ja mluvil o tom, ze drtiva vetsina z tech co maji trackpoint maji zaroven touchpad, takze to neni problem licencnich poplatku, protoze ten je v tom uz zaplaceny.

Jeste k tem zkratkam co pisete dole. Pouzivam zkratky prakticky na vsehcny operace co bezne pouzivam. Ale gesta jsou proste rychlejsi a prirozenejsi. Nemluve o tom, ze se klavesama spatne ovladaji analogove veci, jako hledani mista na strih videa, plynule zvetsovani, scrolovani apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:45

Mily vvessane, tohle ale Dusan nepochopi a radeji na vas bude reagovat jako na me, tedy: Beeeee beeee

Jeho typicky argument

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Diky za rozumnu odpoved.

S plastom na povrchu mam taku skusenost, ze pri potencionalnych padoch to schyta a da sa lachko vymenit - zvysok zostava nedotknuty. To vnimam ako vyhodu, nemusi to tak ale fungovat vzdy.

Ono gesta na touchpade su v mnohom rovnake ako tie na mysi - ich najvacsi prinos je ten, ze sa daju urobit bez dalsieho prehmatavania inam. To je aj dovod, preco mam rad kombo shortcuts + trackpoint i ked urcite veci (napriklad to zvacsovanie ci dalsie veci su o nieco plynulejsie) su samozrejme lepsie robit za pomoci touchpadu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Jo a este k tym gestam - preco by som mal tak moc chciet gesta, ked mam s trackpoinotm ruky trvale na klavesnici a na uplne rovnake veci pouzivam klavesove skratky? Rozmyslal som nad tym chvilu a nenapadla ma jedina vec, co sa robi z multitouch trackpadom a nejde rovnako dobre urobit klavesovou skratkou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 13:18

Dusane, az ta gesta a jejich prakticnost a snadnost a pouzitelnost poznate, nebudete na jejich adresu placat takovy blabol jako ted. V ten moment nejaky trackpoint bude jako stara neohrabana babicka s vypadanyma zubama z protezy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Viktore, ja som to skusal a nenapada ma jedina vec, co by som nezvladol klavesovou skratkou. Skuste nieco objavit aby ste presli od placania blabolov k faktom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 13:32

zkratky pouziva kazdy a neni treba je zminovat v souvislosti s pouzivanim trackpointu nabo touchpadu. Ja jsem napsal subjektivni nazor, kde rikam, ze podle mych zkusenosti s gesty na touchpadu u Apple, muze jit KAZDY trackpoint do haje a je sto let za opicema.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Beeee, beeeee

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 13:47

A tomuto pan redaktor rika argument. Popisoval jsem svuj, tedy subjektivni pocit k praci s trackpointem vs. touchpadem (potazmo touchpadem s gety od Apple).

A Dusan na me dela Beeee Beeee, Dusane, bezte se lecit, vypada to, ze se z Vas stava retardovany zoofil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Coho som to ja prosim redaktor? A niekto je tu automaticky vztahovacny a nepochopi kusok vtipu.

Zaujimave ze my spolu s tym subjektivnym pocitom ordinujete, ze by som na isto povazoval vsetko ostatne okrem obrovskej sudlacej plochy za shit, keby som to skusil. Aspon tu nehrajte to trapne divadlo korektnosti, ked sirite fanboy zvasty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:04

Navic jste slepy jak patrona, nebo neumite cesky, kdyz jste prehledl nekolikrat mnou napsane slova subjektivni pocit. TRackpoint jsem zkousel, respektive nejakou dobu pouzival, ale s kvalitnim touchpadem se to neda porovnavat. Tot muj subjektivni pocit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

"Dusane, az ta gesta a jejich prakticnost a snadnost a pouzitelnost poznate, nebudete na jejich adresu placat takovy blabol jako ted. V ten moment nejaky trackpoint bude jako stara neohrabana babicka s vypadanyma zubama z protezy."

To je ten VAS subjektivny nazor, ktory sa ma automaticky stat mojim? Zvlastne :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:13

Ja jsem nerekl, ze je chyba, ze je touchpad maly, ja jsem napsal, ze se mi tohle nelibi (to je evidentni popis supjektivniho pocitu), to znamena, ze se nelibi tohle me, ale Vam ano, v poradku.

Stejne tak subjektivne, designove je to humus, navic to ma moc vystouplych casti, moc mechanicky oddelitelnych casti, ktere jsou na rane, lehce poskoditelne.

Nikdo netvrdi, ze hlinik je lepsi nez magneziova slitina nebo neco jineho.

Subjektivne se mi nelibi dnes uz zastarale pojata klavesnice.

Tohle je prispevek, ktery byl v podstate na pocatku rozpravy na tema touchpad a ze jste slepy a nerozumite cesky, aby jste pochopil, ze popisuju svuj pocit, to je vas problem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Cely tento strom zacal tu>

"Jo a este k tym gestam - preco by som mal tak moc chciet gesta, ked mam s trackpoinotm ruky trvale na klavesnici a na uplne rovnake veci pouzivam klavesove skratky? Rozmyslal som nad tym chvilu a nenapadla ma jedina vec, co sa robi z multitouch trackpadom a nejde rovnako dobre urobit klavesovou skratkou "

Odpoved neprisla, skoda :( Chcel som iba vediet, ci som na nieco nezabudol a dostal som hned naordinovane, ze sa my to predsa MUSI pacit a ze to proste JE skvele "for no obvious reason" - preto bolo beee beee ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:35

Ja popisoval uz ponekolikate subjektivni pocit z pouzivani multitouch touchpadu podprujiciho gesta, ktery je podle mych subjektivnich pocitu mnohem lepsi a efektivnejsi pro praci nez sebelepsi trackpoint. Jelikoz ta gesta dobre podporuje OSX, se kterym nemate valne zkusenosti, troufam si rici, ze nedokazete posoudit ani subjektivne vlastnosti a prednosti toupadu u Apple, protoze neznate ani 20% jeho funkcionalit (dle meho subjektivniho pocitu z Vasich prispevku na zive.cz), tim minim moznosti OSX. Trackpoint je sice v klavesnici (da se to tak rici), ale me (po delsim pouzivani, subjektivne) vadil uz z principu prace na notebooku, proste mi tam zavazi. Az budou davat vyrobci notebooku vetsi touchpady casteji, semtam se to da uz najit, a dokazi do nich zapojit gesta, budete psat pochvalne ody na non Apple laptopy, protoze nejsou od Apple a jsou strasne inovativni. To je muj subjektivni nahled na budoucnost Vami psanou, a rikam Vam, ze za nejaky cas se velke touchpady rozmuzou i s gesty, at chcete nebo ne, jenze to uz ta gesta a moznosti bude mit Apple daleko propracovanejsi (ostatne jak je u Apple zvykem) a ostatni se to budou snazit napodobovat (jak je zvykem), jenze vy budete hlasat, ze vylepseni Apple jsou opet nesmysl, protoze mate touchpad s gesty (trackpoint bude zapomenut v historii) a reseni Apple bude zase pro Vas nesmysl. Muzeme se vsadit Dusane, ze vim, ze to tak bude, a to nemusim byt jasnovidec. Proste jste strasne pruhledny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Co dodat, na jednoduchu otazku dostavam stale dokola rozsiahlejsie a zcestnejsie odpovede + vestecke uvahy ako bonus ... asi uz to nema cenu.

Beee? Beee!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:47

Kdyz jste tak omezeny a nedokazete pochopit (spise nechcete) proc uprednostnuji touchpad, tak nema smysl se s Vami bavit. BFU nejste, ale chovate se tak ...

twistujte si dal s Prodigy, ti uz jsou taky jaksi z mody

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:56

S těmi jablíčkáři se raději nehádejte, nemá to cenu.

Apple = super, cokoliv jiného = na ho*no/ujde to/stejně je nejlepší apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:59

A ozval se pitomec, ktery neumi cist. Kde ja tady rvu ze je Apple nejlepsi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:46

O tech oslavnych odeach to uslysime i u Windows 7 s kopii docku. Vsichni co dock kritizovali budou nadseni a rikat o kolik je to lepsi. Bude to pro ne totalni novinka. Pro uzivatele Apple to bude 8 let stara zalezitost.

Ale tohle plati obecne. Cloveku nechybi neco dokud o to neprijde. Coz ale znamena, ze to nejdriv musi zkusit. Chytrejsi to zkusi, hloupy to bude jen kritizovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:48

Tak nejak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 01. 2009 15:02

No, pokud je to kopie docku, tak je o kus dal :( Takhle se má kopírovat!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 15:04

Jak se to vezme

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 01. 2009 09:11

"Ja jsem napsal subjektivni nazor, kde rikam, ze podle mych zkusenosti s gesty na touchpadu u Apple, muze jit KAZDY trackpoint do haje a je sto let za opicema."

Tohle totiž není žádný NÁZOR, protože to nikomu dalšímu nemůže nic přinést. Vás osobně neznáme, takže cokoliv říkáte nemá žádnou váhu, pokud to nepodpoříte alespoň jediným ARGUMENTEM. Proč nepopíšete jednu nebo více operací, které s multitouchem děláte, ať si ten obrázek udělat můžeme?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 01. 2009 09:20

Delam s nim to co se dela s trackpointem a na touchpadu je to efektivnejsi, prirozenejsi a pohodlnejsi. Vyzkousejte, uvidite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:43

no ja nevim mne gesta prijdou pekne blby a vubec mi nesedi a jeste horsi je "tlakovej" touchpad, pri pouzivani me po pul hodine vzdy uz pekne boli ruka, zlaty klasicky touchpady s tlacitkama u notasu

kazda vec ma sva pro a proti a Apple proste hraje na design, jo celohlinikovej macbook je nadherna vec, ted na nem pisu, ale taky mi zas vadi hnusne lesknouci se display, diky hliniku se pekne roztopi pri vyssi zatezi spodni strana, ktera dost pali, takze ani mily vyrobky Applu nejsou dokonale

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 14:58

Nikdo netvrdil, ze Apple je super dokonaly, stejne jako jine produkty, i ty od Apple muzou mit nedostatky. Vec touchpadu je ale o zvyku, a taky o potrebach uzivatele, nekomu to sedne, popravde, vetsina z lidi, co maji nove MacBooky a MBP s novym touchpadem, tak vetsina z tech lidi je spokojena a uz by nemenila. Je to vec preferenci a stylu prace. tento styl prace zatim ale Windows nepodporuje, takze hodne Win users tohle bude kritizovat i kdyz to v zivote nezkusili.

Kazdopadne Vam ten touchpad sedet nemusi, ale zrovna ten neni hrou na design, ale na funkcnost. Co se tyce leskleho displaje, k dispozici je folie, ktera display zmatni. Ze ten notas dost topi, nevim, me pripadne jeho topivost v mezich normalu.

Kdyz ale porovnam funkcnost designu zmineneho HP a MacBookuPro, tak vyhrava Apple, protoze uz z fotek HP je videt, ze slicovani magnesiovych casti sasi neni presne, bude to vrzat, porty trcici nejak divne z tela, navic nakrivo, mnozstvi otvoru, ktere budou nasavat prach, vypada to priserne a o funkcnosti si budem povidat az bude HP opotrebeny beznym uzivanim. Bude pusobit jako levny plastak. Hodne trcicich serepeticek, ktere se daji mechanicky za kratkou dobu opotrebit take nevypovida o predvidavosti konstrukteru. Na trhu je mnoho kvalitnejsich notebooku nez je tento a nemusi byt nutne od Apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 15:32

tak ja bych reagoval na prvni vec

jsem sice odchovanej na dosu a pote na win, ale po zkusenostech s win a macu mi proste sedi lip ty win, hold kazdemu vyhovuje neco jineho

ohledne touchpadu mam jeste starou lowendovou Toshibu L40 a ta se mi ovlada mnohem pohodlneji i rychleji, takze jak rikam ne kazdemu vyhovuje ten Applovskej touchpad

topeni je subjekvtivni, jelikoz kdyz sedim na netu je to v pohode to taky neni zadna zatez, ale jakmile si clovek pusti napr. Operu v ni otevre par oken, k tomu vola s nekym po Skypu a do toho treba neco kopiruju pripadne mam nekde v rohu pusteny video, tak se spodek roztopi tak, ze bych asi nevydrzel mit book polozenej na nohach

display - no lepeni folie mi neprijde jako produktivni vec, to je jako bych si chtel koupit model auta bez stresniho okynka, ale proste neni, tak ho po koupi zavarim nejakym plechem ted samozrejme prehanim, ale jde tady o princip

jinak ohledne toho HP tady se podle me hraje taky na tu vydrz jako hlavni prednost, protoze kdo bude chtit book s dlouhou vydrzi koupi si tohle HP, komu bude stacit neco "normalniho" co vydrzi 4-5 h. tak si koupi napr. nejaky kvalitni Lenovo pripadne Della s NBD

tady se proste v prve rade hraje na vydrz a dalsi vec kazdej ma jiny naroky, ja napr. kdyz koupil svoji jiz zminenou Toshibu L40 tak v poho stacila, jinej by rekl, ze to je hnusnej plastak a pripadne, ze vrze, mne to tak neprijde, hold 100 lidi 100 chuti a kazda vec ma sve odpurce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 15:44

Co se tyce displaye, tak ten vyber omezili z jednoducheho duvodu. Proc vyrabet jeden stejny model laptopu ve dvou variantach displaye? Je to zbytecne drahy. nechtejte po me podrobny rozpis tech duvodu, proste to tak je. Apple navic neni takovy gigant aby si tohle mohl dovolit po financni strance. Kdyz budu chtit vydrz, ktera bude realna pri zatizeni CPU, koupim si novy MacBookPro, s tim vydrzim v pohode 6 hodin, to ostatne vydrzim i se svym lowend MacBookem, ano, pri praci.

Co se tyce folie, neni to spatne reseni, navic je funkcni a ve vysledku levnejsi, nez kdyby byl Apple nucenej delat dve varianty, coz by se odrazilo na uz ted trochu vyssi cene, ktera je zpusobena financne narocnejsi vyrobou tela notebooku z jednoho kusu hliniku. Tato technologie zarucuje vyssi pevnost nez treba tady zminene HP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 01. 2009 18:49

"Je to zbytecne drahy. nechtejte po me podrobny rozpis tech duvodu, proste to tak je."

Ale no tak, to je přece nesmysl. To tu můžeme řešit, kdyby Apple prodával 20 notebooků ročně, pak by se mu to opravdu nevyplatilo. Kdybyste do toho trochu viděl, věděl byste, že finanční stránka věci je v této chvíli téměř nepodstatná (ten rozpis důvodů by mohl být funny, takže ho klidně ještě dopište). Toto rozhodnutí bylo dle všeho v první řadě "politické".

Nový MacBook Pro v pohodě žádných 6 hodin "běžné práce" nedá. V recenzích se mluví 4-5 kancelářské činnosti. Nedělejte z toho něco, co to není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 01. 2009 01:54

nebudu se nikoho zastavat, ale macbook teda v obycejne verzi, kterou napr. recenzovali na pctuningu pred par dny jsem dneska z 100% baterie mel po cca 20 min. netu a pote 105 min. filmu asi 70%, sice i podle recenze vydrzi 3 h. tak nevim, ja byl normalne na netu a pote jsem mel v mechanice DVD a koukal na film, takze bych podle umery tem 6 h. veril, ale na vlastni zkusenost jsem jeste nemel cas, jelikoz tak dlouho jsem ho na baterie nepotreboval zatim provozovat, takze byl vrazenej v adapteru...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 01. 2009 09:23

Hm, jenze ja s MacBookem delam dnes a denne a tech 6 hodin proste vydrzi. Pod pojmem prace si nepredstavuju prohlizeni DVD, vzhledem k tomu, ze jsem OSX Server administrator.

To, ze se v recenzich mluvi o mensi vydrzi je sice moc hezke, ale realita v praxi je takova, ze s nim vydrzim 6 dlouhych hodin. Vyzkousejte realne a nenechte se balamutit recenzemi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 10:54

V tomhle pripade si myslim ze to neni baterkou, ale celou šasi. Tak že ja jim to vyreklamuju po 1 roce a budu doufat, že jim to bude trvat dýl jak měsíc abych dostal peníze zpět. Třeba se ještě nejaká ta závada ukáže.

Jen bych chtěl dodat k odolnosti tohoto notebooku. Když si chcete rozsvítit baterku nahoře na displayi, tak cítite, že se promačkáváte až na druhou stranu. To zpracování je opravdu slabé. Nevím jak konstrukce uvnitř, ale notebook se neprohybuje.

Co se týče designu tak si myslím, že ze 14' je asi nejhezčí. Nové toshiby 14' tecry se nepovedly. IBM to je asi otázka vkusu, Dell to je obyč, tento vypadá hezky.

Ale opravdu HP nikdy.

PS: výdrž, normalní práce (T9400, 4 GB RAM, LED display, standard baterka) přes 5 hodin.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

To je ale dementny pristup. Na tom vasom kuse je nieco polamane a stat sa to moze u hociktorej znacky. Mrknite sa na fotky v clanku - ziadna vola.

Na druhu stranu suhlasim s tym, ze zatvaranie nevzbudzuje velku doveru, svetielko vyzeralo normalne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 12:16

Trochu bych si ve tvem pripade pohlidal zarucni podminky... jsou firmy, ktere na vady, ktere se ukazi hned po zakoupeni, davaji zaruku pul roku.

Osobne mám NB Presario jeste starej typ dotahlej ze západu a jsem spokojenej. Rok plnil svoji funkci a porád slape jako hodinky. Nikdy jsme nemel zadnej prolem ohledne HW. Dílenské zpracování 100% Baterka drží jako přibitá. je to ta naklapovací.

Ted mám dva dny HP Pavilion Tablet PC a tam me trochu zklamala baterka. Má také vůli. Je to asi použitím posuvné technologie a taky tím, že je vysokokapacitní a vyleza cca 3cm z noutu. Jinak proti nemu nemuzu nic říct. Urcite u kazdého výrobce najdeme chyby. Máme jeste Toshibu a hned jsem objevil vadnej pixel a porucha Wifi. u HP jsem nikdy zadnej nemej a to jsem za rok odebral cca 5 noutu a do tydne budu mit dalsi HP.

Byt tebou, tak to jdu hned vrátit...vypada to spis na spatnou serii... a ne nekvalitni znacku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 12:08

to ano, ale nejvíc mě zaráží, že na tom notebooku se vyskytla NE jedna chyba, během tak krátkého času. To mě utvrzuje v to, že HP je neschopná firma, a nikdy více si od ní nic nekoupím.

Samozřejmě že bych ho mohl hned reklamovat. Ale ono když děláte v IT a jste 3 měsíce bez notebooku kvůli tomu,že oni ho nejsou schopni dodat v reálném termínu... Proto jsem moji reklamaci přesunul.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 12:57

kdyz delate v IT a je pro vas NTB tak dulezity, proc radeji neusetrite na procesoru/technologii display apod, a neprikoupite si NBD zaruku? Nemusel by jste tu plkat do diskuse o tom, jak je HP spatny apod. Hlavni problem bych videl ve vasi neschopnosti resit problem. Kdyby jste tolik energie, kolik venujete teto diskusi, venoval vyreseni reklamace, uz davno mate NTB v poradku opraven

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 10:50

Proc jsi nevyuzil doa process, kdy zakaznik dostane novy produkt behem 30 dnu, at se netrapis v servisu, protoze si nikdo takovy novy a drahy kus nezaslouzi! Myslim, ze u HP je to bez problemu. Podobne problemy samozrejme maji vsechny znacky. Takova je doba...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 09:28

Teda kdyz jsem si cetl nadpis a zacal cist clanek, tak jsem si myslel ze konecne nekdo udelal uspornej notebook, kterej na baterku vydrzi dlouhou dobu. Ale tyto predstavi se rozplynuly ihned jak jsem videl par obrazku. HP to vymyslelo tim ze k notebooku pridaji dalsi baterku, ktera je pomalu vetsi nez celej notebook. Kdyz chci notebook prenaset, tak kdo se ma s takovou baterkou tahat? To uz bych si rovnou mohl zabalit Diesel Generator a kanystr nafty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 19. 01. 2009 10:02

Ona není nějka zvlášť velká. kdyby byla baterka velká jak notebook, naše nadšení bychom krotili. tady to ale je zcela v intencích "přídavných baterek" které u HP známe, jen ta výdrž je abnormální.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 03:23

Opravdu! Asi jsem se zamiloval

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 06:58

Jestli to s ním bude tak růžové, jak to vypadá, zamiloval jsem se také :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 02:05

no ja zas chci videt, za jak dlouho to tady bude pretizene po umisteni videa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 19. 01. 2009 09:21

Využijeme Ustream.com, funguje to dobře i při vyšší zátěži.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 01:34

konecne niekto prisiel na to, ze sa moze clovek prihlasovat do systemu aj pritisnutim inej casti tela ako bruskom prsta. vivat "šifrování disku i údajů s hesly nastavenými pro otisk prsu". len sa trochu obavam co to spravi s prsnatymi sekretarkami s velkym vystrihom :) staci ked sa ohnu cez notebook, a je odheslovany

(a nerypte, viem ze to je len preklep, ale prislo mi to strasne mile :) )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 09:50

jo jo, chcel by som vidiet takyto TPM cip v akcii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor