HP EliteBook 6930P: celý den a noc na akumulátor

HP EliteBook 6930P s LED podsvícením a SSD úložištěm vydrží běžet skoro 24 hodin. V našem unikátním videotestu vydržel 24 hodin 17 minut.
Kapitoly článku

EliteBook 6930P je opravdový profesionální notebook, za který se nebudete muset stydět ani na veřejnosti. Kombinace černého plastu a hliníku působí elegantním dojmem s výtečnou kvalitou zpracování. Šasi i víko samotné jsou opravdu bytelné, takže se o notebook nemusíte strachovat ani v tlačenicích na letišti či městské hromadné dopravě, anebo při nechtěném pádu na zem v kanceláři.

EliteBook disponuje kvalitní klávesnicí s výborným rozvržením – zejména na odsunuté šipky a klávesy Home, End a Page Up/Down si zvyknete velmi rychle. O velkém Enteru s pravé Shiftu nemluvě. Ve spojení s oblou hranou a chladným hliníkem, který se na rozdíl od plastu snadno neotře, je na tomto stroji opravdu radost pracovat. Celkový „kovový“ dojem pak poněkud kazí pouze černý plast dolní části – avšak zde laptop klame tělem, protože jde o nefalšované magnesium, které je pouze nastříkané kvalitní černou hmotou, velmi odolnou proti poškrábání.

Určitě se tak nebude bát ani hrubějšího zacházení, což dokazují i slova z tiskové správy HP: "Notebook však odolává nejen času, ale také extrémním podmínkám - prošel armádními testy spolehlivosti při krajních teplotách plus 60 °C a minus 29 °C a splňuje vojenský standard MIL-STD 810F, týkající se požadavků na vibrace, prašnost, vlhkost, nadmořskou výšku a vysoké teploty." A skutečně pád asi ze 70 cm notebook přežil u nás v redakci bez ztráty věnečku, tak říkajíc. Mít na hlavě širák, tak jej neodhodím v dál, avšak smeknu jej.

elitebook01.jpg elitebook02.jpg
Úsporný EliteBook disponuje matným čtrnáctipalcovým displejem s nativním rozlišením 1280 × 800 px

Přidejte k tomu výklopnou lampičku ve víku, která dokáže při velké tmě klávesnici osvítit tak, že je použitelná, či touchpad kombinovaný s trackpointem a dotekové ovladače zvuku a „bezdrátů“, změnou barvy indikující jejich stav, a prezentačního programu, kterým jednoduše zapnete obraz i pro externí monitor. Dotekový je i ovladač zvuku, ale zde musíte prstem přejet několikrát, abyste docílili zvýšení hlasitosti z minima na maximum, což leckomu jistě nepřijde zábavné. Popravdě to může byt někdy až otravné. Nechybí ani webová kamera s dvojicí mikrofonů, reproduktor je však pouze jeden (s dostatečnou hlasitostí).

elitebook03.jpg elitebook04.jpg
Extravagandní design pro mladé neočekávejte, toto je manažerský pomocník tradičních tvarů a barev

Velmi příjemná je pak skutečnost, že na notebooku je nainstalován pouze systém s ovladači a základními programy, jiné aplikace jako MS Office 2007, McAfee Total Protection, PDF Complete, WinDVD 8 atd. si můžete doinstalovat až posléze díky službě HP Software Setup.

Nezadýchá se a vydrží

Pocit z dobré koupě pak završí rozumný výkon notebooku, který je korunován rychlým SSD diskem Intel X25-M (testováno v Computeru 18/08), s nímž se nemůže rovnat ani žádný klasický 7 200ot. konkurent, o pomalejších discích nemluvě. V roce 2009 se jednoznačně staneme svědky nástupu výkonných a cenově již dostupných SSD disků do high-endových notebooků. Bonusem je též prodloužení výdrže akumulátoru a nulový hluk.

elitebook05.jpg elitebook06.jpg elitebook07.jpg elitebook08.jpg
Čtečku paměťových karet SD/MMC najdete na přední straně notebooku 

Tím se dostáváme marketingově nejlákavější stránce celého stroje – k výdrži, která dokáže atakovat skoro celý den. Avšak vavříny odložme stranou a uvědomme si, že při klasické zátěži (sledování filmů, poslouchání MP3 či brouzdání po internetu a vyšší jas LCD) půjde výdrž o několik hodin dolů. To sice stále není tragické, avšak magické hodnotě jednoho celého dne se opět přeci jen vzdalujeme. Naše měření totiž probíhalo tak, že byl jas stažen na minimum (to však stále považuji za použitelné, v noci s ním pak nebude problém žádný), speciální program hýbal kurzorem myši a zapisoval každou sekundu na pevný disk do textového souboru čas a zapnutá Wi-Fi neustále „pingala“ na pevně zadanou IP adresu, čímž je zajištěn alespoň minimální nepřetržitý datový tok.

elitebook10.jpg elitebook11.jpg
Nechybí čtečka otisků prstů ani triviální webová kamera nebo lampička

Avšak uvědomme si, že tu stále mluvíme o přídavném akumulátoru, protože se základním jsme o notný kus času ochuzeni (resp. o něj nejsme spíše obohaceni), i když stále jde o solidní hodnoty zejména v kontextu toho, že zde nenajdete žádný „očesaný“ silně úsporný procesor, ale obyčejné Core 2 Duo řady P. Takže výkonu máte k dispozici dostatek a nemusíte si bát ani HD videí. Zkrátka ideální stroj na práci.

Nepracuje bez ochrany

Protože v byznysové třídě notebooků platí dvojnásob poučka, že obsah pevného disku je často mnohem cennější, než notebook samotný, přidává vedle klasické čtečky otisků prstů HP i čtečku Smart karet spolu s vestavěným TPM čipem. Ten se postará o hardwarové šifrování disku i údajů s hesly nastavenými pro otisk prstu apod.

Zabezpečení probíhá, jak již bylo řečeno buďto heslem, otiskem prstu či Smart kartou. K tomu slouží aplikace HP ProtectTools Security Manager, kde nastavíte vše od hesla do Windows i BIOSu až po typ ochrany, která má celkem tři úrovně: samotné zabezpečení účtu Windows, zašifrování disku a ochrana před nabootováním – tj. aby vás k tomu počítač vůbec pustil. Výrobce neopomněl ani aplikaci pro obnovu Windows HP Recovery, která instalační soubory Windows Vista čerpá přímo z pevného disku – Windows XP Professional obdržíte na DVD, takže nic nebrání v současnosti tolik populárnímu downgradu.

elitebook12.jpg elitebook13.jpg
Dlouhou výdrž zajístí doplnění běžné baterie externí akumulátorem, který se připne na spodní stranu notebooku

Odborník žasne, laik se diví: „Skutečně je bez chyby?“ Nebojte, dokonalost není z našeho světa takže ani EliteBok bez chyby skutečně není. Ne každému se bude zamlouvat, že při regulaci hlasitosti musí po dotykovém ovladači přejet prstem několikrát, aby dosáhl maxima či minima, a že různá světélka ve tmě září doslova jako vánoční stromeček prakticky po celém obvodu laptopu (dole máte pro změnu informační diody) a rovnou i několika barvami. Obé může být pro uživatele s nižší frustrační tolerancí po čase značně iritující.

Dále umístil výrobce čtečku otisků prstů snad naschvál tak, že na ni často položíte ruku a aktivujete tím aplikaci HP ProtectTools s výzvou k uložení vašich otisků, což může být po nějakém čase opravdu otravné. Takže i zarytý antitalent tak učiní, i když původně nechtěl, protože pak ho již nic obtěžovat nebude. U matného displeje, který disponuje ostrým obrazem s příjemným podáním barev, bychom zase mohli „brblat“ nad pouze základním rozlišením a operační paměti vytknout, že „za ty prachy“ jí zde mohly být alespoň 3 GB, či se pozastavit nad tím, proč chybí digitální DVI.

elitebook14.jpg elitebook15.jpg elitebook16.jpg
Externí baterie z profilu a porovnání s tou základní

Samozřejmě, dokonalý je jen pán bůh, a ani ten se při stvoření člověka moc nepředvedl, takže odpusťme HP pár nedostatků, protože rozlišení 1280×800 většině lidí stačí, 1 GB RAM lze dokoupit za pár stovek a otisk prstu jednoduše nastavit. Tak jako tak patří EliteBook 6930P k nefalšované elitě!

connect_tip.png

Notebook získal ocenění Tip! časopisu Connect!

Základní charakteristiku a výsledky testů najdete v druhé kapitole článku

Klady a zápory

+ Vysoká výdrž akumulátoru
+ Kvalitní zpracování šasi
+ Rychlý SSD disk v obecně solidní výkon
+ Konektivita včetně 3G modulu – mobilita obecně
+ Matný displej s LED podsvícením
+ Cena přídavného akumulátoru

- Cena nepatří k nejlidovějším
- Dotekové ovládání hlasitosti
- Barevné a jasné diody
- Chybí DVI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,