HP ColorLaserJet 8500: barva za čtvrt milionu

Barevná laserová tiskárna HP ColorLaserJet 8500 stojí v základní konfiguraci bezmála čtvrt milionu korun bez daně. A jaké jsou její hlavní výhody?
Petr Švéda: Barevná laserová tiskárna HP ColorLaserJet 8500 stojí v základní konfiguraci bezmála čtvrt milionu korun bez daně. A jaké jsou její hlavní výhody? Snadná konfigurace a správa, znamenitá schopnost manipulace s papírem plus rychlý a poměrně kvalitní tisk s velkým měsíčním zatížením.

JetAdmin boduje
Podstatnou konkurenční výhodou tiskárny je administrační software JetAdmin, případně webová varianta WebJetAdmin. Umožňuje snadnou konfiguraci a velmi pohodlnou vzdálenou správu tiskárny. Po instalaci do Windows NT program automaticky detekuje všechny tiskárny na síti a u podporovaných modelů (nejen značek HP) nabízí možnost bleskové konfigurace tiskárny pro NT či NetWare. Pro kompletní zkonfigurování a zprovoznění tiskárny tudíž administrátor potřebuje přibližně jen 10 (!) minut času.

Papírnictví na kolečkách
Důležitým parametrem tiskárny pro použití ve velkých skupinách je schopnost manipulace s papírem. Osm a půl tisícovka nabízí všechny volitelné vstupní a výstupní zásobníky jako výkonné černobílé laserové tiskárny, a to včetně duplexní jednotky. V základním modelu jsou 3 podavače – 100 a 2 × 500 listů (jeden pro A4, druhý pro A3). Volitelně je možno doplnit tiskárnu o další podavač na 2 000 listů. Volitelný je i výstupní zásobník (tzv. mailbox) s osmi přihrádkami po 250 listech. Duplexní jednotka je rovněž volitelná.

V barvě téměř pět
Kvalita tisku fotografií a detailů je plně srovnatelná s tištěným časopisem. Tiskárna je schopna pomocí technologie ImageREt 2400 každý tiskový bod vytvořit smícháním 4 základních tonerů. Nepoužívá rastrování pomocí 8 základních barev spolu se současným zvyšováním rozlišení tiskové mechaniky.

Maximální rychlost mechaniky při barevném tisku je 6 stran za minutu. Při tisku dokumentu z Wordu s kombinací textu a rastrové grafiky tiskárna zvládala téměř pět stran za minutu. Průměrná rychlost tisku se u běžných kancelářských aplikací pohybovala mezi 2–3 stránkami. U větších objemů rastrových dat byl průměrný výkon kolem půl strany za minutu. PostScriptový soubor s 4 stranami graficky náročné sazby (přibližně 55 MB dat) tiskárna řešila necelých 9 minut.

Luxus jen pro velké
Udivujícím parametrem je maximální doporučené zatížení tiskárny – 60 tisíc stránek měsíčně; to u barevných modelů není obvyklá hodnota. Minimum pro slabší tiskárny je 15 a dosahovaný průměr je kolem 30 tisíc. V konečném důsledku je tedy 8500C výkonná a rychlá tiskárna s kvalitním tiskem; tuto investici si však nemůže dovolit každý. Kompromisním řešením pouze pro formát A4 je model 4500 za necelých 120 tisíc korun včetně daně.
barevná laserová tiskárna
Hewlett-Packard
ColorLaserJet 8500
Zdroj: Hewlett-Packard, Praha
Telefon: (02) 61 30 71 11
Cena: od 244 670 Kč bez DPH
od 298 498 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: formát A3, rozlišení 600 dpi, HP ImageREt 2400, rychlost černého tisku 24 stran/minutu, rychlost barevného tisku 6 stran/minutu, maximální doporučené zatížení 60 000 stran měsíčně, volitelné síťové rozhraní
Váš názor Další článek: Kyocera FS-1200: spíše levnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,