HP chce dát zdarma software, za který jiní chtějí velké peníze

Diskuze čtenářů k článku

Petr PALAS  |  20. 11. 2001 21:28

Dobrý den,

vidím, že se tu objevilo několik odborných příspěvků z praxe, tak bych toho rád využil k dotazu:

1. Jaký je váš názor na dopad Microsoft .NET Frameworku (což je samozřejmě také aplikační server, podle mě dost kvalitní a navíc bude zadarmo a bude k němu dostupné výborné vývojové prostředí (za peníze)) na trh AS? Považujete jej za hrozbu pro javové aplikační servery?

2. Mohli byste se také podělit o případné zkušenosti s podnikovými portály, které se často na AS úzce váží?

3. Implementovali jste AS nebo portál v nějaké české firmě?

Děkuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza  |  20. 11. 2001 22:06

ad 1) no mam opacny nazor. je to prostredi, co ma dobry marketing a co dokaze hodne lidi zmanipulovat. My vyvijime od zacatku pod .NET burzovni system a musim rict, ze se jedna o dost neprijemnou zalezitost a delame to JEN kvuli tomu, ze nas nejvetsi klient chce tuhle platformu pouzit. To co implementuje .NET v podstate nabizi Java jiz skoro 2 roky (viz EJB). Na tuhle platformu bysme mozna take presli, ale to pri obsazeni dalsich klientu (jak se zda, Javove aplikace jsou dost v trendu a delaji dobry business). Takze .NET je URCITE zlepseni, ale je to neproverene reseni, co ale dohani konkurenci.

ad 2) To zel nemuzu.

ad 3) Ano, konkretne se jednalo o 2 bankovni domy a primarne je zajem o Javu, byli to aplikace na klic a vse stalo na J2EE + Oracle + nejaky aplikacni server.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
X-22  |  22. 11. 2001 12:47

To je snad dobře, když má nějaký produkt dobrý marketing. Dobrý marketing znamená, že firma dělá produkt s ohledem na zákazníky . Zkrátka, že dělá průzkum trhu a vyrábí to, co zákazník potřebuje.

Řeknu to takhle - proč si tolik IT profíků plete pojem marketing s pojmy propagace, reklama nebou PR (public relations)??? No nic ve zlém ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  22. 11. 2001 16:44

No mate pravdu, je rozdil mezi marketingem a napr. propagaci a je pravda, ze jsem mel na mysli spise propagaci nez marketing. Ale verim, ze i tak jste me pochopil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  21. 11. 2001 11:00

1. ja myslim, ze .net ako aplikacny server poziciu J2EE app.servrov neohrozi - a ak, tak iba oklukou, tak, ze sa najprv masovo rozsiri ako platforma pre vyvoj klientov (resp. jazyk c#) - a tom potom moze napomoct i vacsiemu rozsireniu .net-u v enterprise oblasti
3. v ceskej nie, ale v nemeckej. Skusenosti s Javou vcelku pozitivne...:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
petr k.  |  21. 11. 2001 11:40

ad 1) moc ne. Nase firma ma zkusenosti primarne z bankovnich domu a taky pojistoven a jak se to za posledni roky vyviji, tak tyhle firmy se snazi na serverove strane o co nejvetsi nezavislost na jednom dodavateli. Proste kdyz uz si sem nekoho pustit jako zaklad
ni kamen, tak je to obvykle Oracle nebo pak DB2 nebo Sybase (malokdy MS). U javy vsichni co rozhodovali u vedeni projektu velmi pozitivne hodnotili prave tu nezavyslost na dodavateli. To ze mohou s aplikaci prejit s minimalnimi naklady na jineho dodavatele - to u .NETu neni mozne (teoreticky, ale zatim zadny velky dodavatel v tomhle nefiguruje, je to proste odevzdani se do rukou MS a o tom banky nechteji ani slyset, to je pro ne neprijatelne. Takze proto v serverech vidim pozici J2EE vic nez dobre a .NET to bude mit vic nez tezky, pokud se neotrevre a nebude prijaty dalsimi velkymi vyrobci software.

ad 2) no klasicke portaly co se vazi na tyhle servery jsou napr. HR systemy - to je jak u SAPu tak i treba PeopleSoftu nebo to byvaji pronajate ASP systemy, u nas jiz v tomhle pusobi nekolik firem a timhle zpusobem jiz funguji nekteri nasi operatori mobil. telefonu

ad 3) ano, v mnoha a muzu potvrdit velky zajem o Javu. U .NET se mluvi o CRT, jako prostredi, kde lze spoustet ruzne aplikace z ruznych jazyku. To je tem manazerum UPLNE putna a nezajima je to. Obyvkle se voli 1 (maximalne 2) platformy na kterych se dela (klasicky je to Java + Ccko v podani JNI). Vzdy jsme zaznamenali hlavne zajem o nezavislost produktovou, ne vyvojovou - ta nikoho nezaujalo, s tim jsme nekolikrat vyhoreli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Kotek  |  22. 11. 2001 16:11

No, dovolil bych si zde trochu polemizovat s tim bodem 2. To, co SAP nebo Peoplesoft nabizi rozhodne NENI podnikovy portal.

Ten je charakterizovan silnou integracni vrstvou, ktera propojuje nedle samotneho ERP baliku i ostatni zdroje dat, informaci, aplikaci a udalosti v podniku i mimo nej a takto integrovane zdroje pak nabizi pomoci "portaloveho" UI VSEM kategoriim uzivatelu - zakaznikum, zamestnancum, partnerum...

To, co nabizi SAP nebo Peoplesoft je tzv. ERP portal - "portalovite" (webove) rozhrani k vlastnimu aplikacnimu baliku. SAP jeste ma produkt TopTieru, ale to je business-intelligence portal - portal pro analyzu obchodnich dat vetsinou z datoveho skladu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  19. 11. 2001 09:10

Ono kdyz se podivate na WebLogic nebo WebSphere a jejich kvalitu co do implementace sluzeb, co do rychlosti a stability, tak jsou produkty jako iPlanet nebo Bluestone (HP) hluuuuboko pod nimi a to je take jeden ze zasadnich duvodu, proc se to deje. Dalsim takovy prikladem je Silverstream, ktery v testech dopadnul na urovni prumerneho open source projektu JBoss, co se tyka jeho stability a vykonnosti - neni pak divu, ze Silverstream nebo Bluestone ma tak maly podil jaky ma a to neni kvuli tomu ze by zaspali (Bluestoni existuji jiz asi 4 roky nez je HP koupila pred rokem), ale protoze proste jsou to mene kvalitni produkty - to je vsechno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Kotek  |  19. 11. 2001 10:24

Jo. Je videt, ze Hlavenka opet netusi. Jinak by nemohl napsat nasledujici blbost Oblast tzv. application server software, tedy produktů běžících na internetovém serveru a využívaných přes Internet formou pronájmu.... To si zase plete s ASP sluzbami. Kvalitni aplikacni server muze fungovat i v ramci vicevrstve klient/server architektury uvnitr podniku c iv rade dalsich modelu.
A take jsou ty udavane trzni podily docela zcestne. Patrne jde o pure-JAVA aplikacni servery - maly fragment trhu s aplikacnimi servery, kde jeste do nedavna mela BEA nadpolovicni podil. Kdyz se clovek podiva na trh vsech aplikacnich serveru, tak tam je situace uplne jina - 24% BEA (vcetne Tuxedo), 16% IBM, 15% Sybase, nasleduji SUN a Oracle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Kotek  |  19. 11. 2001 10:31

Proc Zive mrsi me prispevky s kurzivou ?

...využívaných přes Internet formou pronájmu... . To si zase plete s ASP sluzbami. Kvalitni aplikacni server muze fungovat i v ramci vicevrstve klient/server architektury...

Jeste ale dve poznamky:
1) zapomel jsem se zminit o tom, ze autor neuvedl zda se jedna o vyvojovou verzi (to neni zadna novinka, to dela napriklad SUN a Sybase jiz delsi dobu), nebo verzi pro nasazeni systemu. Tam se totiz toci velke penize.

2) A co se tyce kvality aplikacnich serveru, tam ma cenu bavit se pouze o velke trojce (IBM, BEA, Sybase) skutecne "podnikovych" aplikacnich serveru. Derou se do ni jeste Oracle a SUN, ale to je asi tak vsechno. Ostatnim produktum vzdy neco duleziteho chybi. At uz se jedna o moznosti skalovatelnost, dostupnosti, bezpecnosti, udrzovatelnosti a a dalsich -nosti'.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
venca  |  19. 11. 2001 11:57

No jen par poznamek....

HP uvolnili produktovou verzi Bluestonu, takze to neni jen vyvojova, je to plna verze pro beh komernich systemu.

Ad Sybase) No tak to jste trochu mimo. Sybase ma se svym Jaguarem (ted tedy EA Serverem podil tak 1-3% na trhu a to jim jeste fandim). Neni divu, kdyz jsem tuhle hruzu videl, tak to byl des bes a ani se to moc nezlepsilo. Co jsou velke servery je jasne: WebLogic + Websphere a pak jim slapou na paty open source projekty jako Orion nebo i ted Jboss(ale ten patri do stejne druhe ligy jako treba Sybase EAS nebo Silverstream).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Kotek  |  19. 11. 2001 12:20

No, nevim z jakych zdroju cerpas ty 1-3%, ale tech 24/16/15% (BEA/IBM/Sybase) mam ze studie Gartner Group o trhu aplikacnich serveru v roce 2000.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
venca  |  19. 11. 2001 15:30

No necerpam z zadne studie, ale z te pradstavy, ze by jsem s tim produktem mel delat. Pracovali jsme s tim (stejne jako se Silverstreamem) v Londyne, kdyz se volil aplikacni server a Sybasi produkt patril mezi nejstrasnejsi pro programatory - desne blbe se konfiguroval, diky intregaci s COM/DCOM byl dost nestabilni, deployovat napr. pro nej EJB to byl bes kvuli jeho specifickym xml
podobne silverstream, nejdriv si zalozili svuj aplikac na MS JVM, udelali DESNE specificky rozhrani a kdyz clovek v SS chce neco udelat, tak to musi delat pres ruku, pres nohu a jeste se 2x otocit - vubec se divim, jak SS mohl dostat certifikat ze je J2EE compliant (to je muselo u Sunu stat hoooooodne prachu )
jinak podle me dnes jsou prakticky jen tri volby:
1) WebLogic - to je klasika a je to jeden z nejkvalitnejsich serveru a to i pres nektera specifika primarne v pristupu ke zdrojum a rozhranim (jako JMS)
2) WebSphere - pokud nekdo pouziva alfaworksy, tak je to idealni volba - to fakt nema konkurenci a je to spickovy produkt, nad normalnim JDKckem je to slaby
3) Orion - nejlepsi open source server, fakt velmi kvalitni a je to idelani spickove reseni za spickovou cenu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Kotek  |  19. 11. 2001 17:02

To se divim. Ja s EAS 3.6.1 a 4.0 zadne problemy nemam. Dokonce ani v oblasti stability. Jedinou vadou na krase te 3.6.1 je spatny vykon v JSP/Servletech (to ma resit ta 4.0 - ma tam siroke moznosti kesovani EJB/HTML...). To, co se mi na Sybase libi jsou perfektne vyresene otazky bezpecnosti (nasazeni v CIA, NSA a DoD hovori za vse). Treba s kterym app. serverem dostanec PKCS#11 token?
Jinak jeste doplnek k te studii Gartneru - slo o komercni app. servery, takze OpenSource produkty tam asi nebyly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  20. 11. 2001 10:06

"HP uvolnili produktovou verzi Bluestonu, takze to neni jen vyvojova, je to plna verze pro beh komernich systemu."

No snad az na to, ze v tej uvolnenej verzii (vraj) chybaju veci ako dvoj-fazovy commit transakcii a plnohodnotny JMS - a to su iste pre enterprise nasadenie dost dolezite veci (a HP ich chce vraj poskytovat za $$), resp. tym padom sa uvolneny server neda povazovat za 100% zodpovedajuci J2EE 1.3 specifikacii, co hodnotu tohto celeho trochu znizuje...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BOSS  |  19. 11. 2001 17:25

,,,kOTKU , kOTKU , ty masko jedna ,,prechytrala,, ....... .,,, Je tam snad napsano pro kOTKA ? Nikdo prece nepise jen pro tebe , ale pro lidi s beznou prumernou orientaci v pocitacovem svete . Opisovat umi kdejaky dement cokoliv , aby mohl kritizovat druhe . Kdyz pises prispevek , tak proc se snazis byt vzdy ten CHytrejsi ?? Chlape s tebou pracovat to musi frcet co ..... ??      ..........>>>>>>>>>>>  Kazdy jako ty umi jen zhnusit den uz od rana <<<<<<<<<<<<

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zrcadlo  |  20. 11. 2001 15:16

No, jo, Hlavenka nam opet predvedl jak je tradicne mimo misu! Zase si nekde osmahl nejaky clanek na nejakem webu .com a uz nas masiruje svymi radoby chytrolinskymi nazory. Placani teorie bez praxe to mu jde jako kdyz bicem praska! Jeste ze ma tento svuj Web, jinde by mu ty blaboly nezverejnili. Presne jako pise tento prispevek, opisovat umi kdejaky dement. Pozor to jen cituji! A hlavne ho nakrkne kdyz je nekdo fakt chytrejsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 11. 2001 17:23

Jo, to je pravda, když je někdo chytřejší než já, tak se naštvu. Když se ale objeví totální blb, který umí jenom vulgárně povykovat a nenapíše nic konkrétního ani zajímavého, naštvu se ještě víc |:))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zrcadlo  |  23. 11. 2001 13:10

Ale ale, jdi Ty brebto! Vulgární výrazy používáš pouze sám, já Tě jen cituji. Těším se na další článek s vysokou přidanou informační hodnotou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  20. 11. 2001 10:14

"...Silverstream, ktery v testech dopadnul na urovni prumerneho open source projektu JBoss..."
v akych testoch ? Mozte byt konkretnejsi ? Problem pri aplik. serveroch je prave totiz v tom, ze ziadne vysledky nezavislych testov sa prakticky nezverejnuju (pretoze producenti AS to v licencnych ujednaniach obykle "zakazu").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
venca  |  20. 11. 2001 15:45

Bylo to porovnani Silverstreamu, Wblogicu, Websphere, Orionu, JBossu, Oraclu a iPlanetu.

Jediny, kdo prekonal 50% hranici v zavislosti na stabilite, kvalite a kompatibilite s J2EE byl: weblogic, websphere a Orion.

Ostatni byli dosti pod 50%, vcetne popisu proprietarnosti a hlouposti co dane prostredi implementuje.
Jinak podobny nazor se objevil i na serverside.com, kde byl uvedena konkretni zkusenost s SS a desne nedostatky tohohle desiveho softu.
http://www.theserverside.com/reviews/thread.jsp?thread_id=5746

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor