HP a Compaq: do nebíčka, nebo do peklíčka?

Diskuze čtenářů k článku

Pavel Köhler  |  26. 09. 2001 09:13

Jenom si neodpustím poznámku. Pokud něco považuji ve článku p. Hlavenky za trefnou poznámku, je to věta :

"zejména z jejich podnikání v ČR, které je velmi odlišné od toho, jak podnikají, jak se jim daří nebo nedaří na ekonomicky určujících trzích světa."

Toto ale, podle mne, platí naprosto přesně i o IBM, nejen o obou fůzujících firmách. Opírám se o některé neveřejné informace od lidí uvnitř firem, protože oficiální údaje se většinou nedají získat o struktuře podnikání v regionech (uvádí se celosvětově). Např. proklamovaná úspěšnost ve službách v ČR je s největší pravděpodobností jenom marketingová chyméra ...

 

Ale k úsporám - žádná z těchto firem se netají s tím, že míra ziskovosti PC divizí klesají téměř rok od roku. Dá se tedy logicky předpokládat, že sloučení výroby těchto problematických segmentů úspory budou. Zejména pokud uvážíme, že obě firmy si nechávají vyrábět PC od třetích subjektů a pouze je "přeprodávají s nálepkou". Tady se dá předpokládat nižší náklady na vývojové týmy, jednotné balení i ještě výhodnější ceny od dodavatelů / montážních firem.

Jinak si nemyslím, že by vůbec někdo v ČR byl schopen vidět "pod pokličku" takovéto fůze (včetně interních zaměstnanců místních poboček obou firem). To ale neznamená, že tady o ní nemůžeme horlivě diskutovat ...

 

Pavel Köhler

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kočička  |  26. 09. 2001 09:18

Zejména pokud uvážíme, že obě firmy si nechávají vyrábět PC od třetích subjektů a pouze je "přeprodávají s nálepkou".

Stejně to dělá i Apple a říká se tomu outsourcing :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  21. 09. 2001 10:05

Možná v článku byly nějaké nepříliš významné nepřesnosti, ale celkově se s ním dá souhlasit. Fúze je podle mého názoru velice problematická.

Kromě úspor totiž nepřináší nic pozitivního. Žádnou novou synergii, žádné nové trhy. Dokonce i ten větší spojený inteligenční kapitál je v krátkodobém horizontu sporný, protože v nové firmě nebude vůbec tvůrčí atmosféra - bude se především propouštět, na jedno manažerské místo budou dva kandidáti, zavládnou obavy a boj o pozice... rád bych se mýlil, ale tento scénář není nepravděpodobný.

Sun a Dell, o IBM nemluvě, teď mají dva roky na to, aby připravili nové produkty, oslovili nové zákazníky a neumožnili vznikajícímu gigantu zaujmout dominantní postavení. Určitě bych sázel na to, že se jim to podaří.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xwalter  |  21. 09. 2001 10:57

Myslim si, ze mate zkreslene predstavy o teto 'fuzi', v zasade neni jasne jestli je to pouze fuze technologicka, know how a financi nebo skutecne fyzicka fuze, neco jako stehovani se z budovy do budovy. Rekl bych, ze fyzicka fuze snad ani neni mozna ... Spise to vypada na koexistenci dvou subjektu vzajemne know-how propojenych.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  21. 09. 2001 11:24

Myslím, že se mýlíte. Samozřejmě, že to může formálně vypadat všelijak, ale hlavním a skoro jediným smyslem té fúze jsou úspory a těch jinak než omezením nákladů - zejména provozních -nedosáhnete.

A největší položkou v provozních nákladech jsou lidé.

Ostatně - velké fúze minulosti, jako třeba Compaq + Digital - takto tvrdě skutečně probíhaly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  21. 09. 2001 12:42

A největší položkou v provozních nákladech jsou lidé.

Jenže lidé se v dnešní době stávají čím dál víc také tím hlavním faktorem, který se pak odráží v položce obrat (pokud tedy nesedíte na prameni s ropou)!!!

A opět hodnotím kriticky, že pan Hlavenka neupozornil na velký rozdíl mezi plánovaným a neuskutečněným zakoupením firmy PWC firmou HP, resp. pohlcením firmy Compaq. Na rozdíl od HP Compaq dostatečně neznám, ale je téměř jisté, že plánovanému nárůstu služeb v HP by daleko více prospěli konzultanti z PWC, než [prý] podstatně méně kvalifikovaní techničtí pracovníci fy Compaq.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
orol  |  22. 09. 2001 13:47

fuzia v us zakonodarstve dava moznost bez vacsich problemov prepustit lubovolny pocet zamestnancov bez postihov
to je v amerike to najzaujimavejsie na fuzii :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  22. 09. 2001 15:58

Díky i za kritiku . O koupi PwC firmou HP (která selhala) vím a už jsme o tom psali. Nechtěl jsem zde ani jít do historie, ani uvádět všechny možné konotace - to by ten článek byl několikanásobně delší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kočička  |  25. 09. 2001 08:46

Jenže lidé se v dnešní době stávají čím dál víc také tím hlavním faktorem, který se pak odráží v položce obrat (pokud tedy nesedíte na prameni s ropou)!!!
To je sice pravda, ale rozhodně neplatí přímá úměra, že čím víc lidí, tím více peněz vydělají. Zkuste si založit firmu - budete vydělávat částku A, přijměte tři zaměstnance, budete vydělávat 2xA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  22. 09. 2001 15:54

Bez problémů... a kde se tedy vezmou ty 3 miliardy úspor, pokud se vlastně nic nezmění?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xwalter  |  21. 09. 2001 09:52

Panove, ocenuji, ze se zabyvate fakty, resp. citaty z 'news', o kterych ma smysl diskutovat. Nicmene, zda se mi, ze je pan Hlavenka z neznamych duvodu ponekud negativne naladen z HP&Cpq fuze ! Je to ale jenom BUSINESS, jde jen a jen o prachy ... cili nejake pionyrske diskuse o tom co je spravne a nespravne jsou uplne zbytecne. Proste to pojede a bude vydelavat nebo ne, kdyz ne firmy najedou na jiny business model, treba se zase za cas rozdeli atd. ( doufam, ze se polozi a ceske firmy dobudou svet  ).

No a myslite si, ze management HP, resp. majitele, tak nejak sli spolu na obed nebo na pivko rekli si koupime ten Compaq a napraskame Dellu ? Nebo to byla seriozni analyza odborniku ? Uvidime za par mesicu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  22. 09. 2001 15:48

Pardon, chápete mě zcela špatně! Já jsem už v článku přímo psal, že si netroufám na věc dělat vlastní názor, "nemám na to". Protože se ale jedná o klíčovou fúzi ve světě IT za možná poslední dva-tři roky, dovolil jsem si spíše ocitovat autority, které k ní vznášejí pochybnosti. Výjimečně jsem si zde nedovolil prezentovat svůj osobní názor, a to z důvodu, že pokud nějaký mám, je v tomto poměrně nekvalifikovaný

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
terror  |  21. 09. 2001 08:48

Na druhej starne sú ovela viac zranitelné - stačí dobre smerovaný úder - ani to nemusí byť terroristický útok.

Ak to tak ide ďalej, bude tu len jedna firma. MONOPOL$.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  21. 09. 2001 06:31

Na rozdíl od pana Dudka si rozhodně nemyslím, že právě tenhle článek pana Hlavenky byl nějak výjimečně dobrý, dokonce si nejsem jistý, jestli byl vůbec alespoň průměrně dobrý. Hlavně proto, že mi nepřipadá, že by měl pan Hlavenka ke zvolenému tématu dostatek informací. Tady jsou moje nejzávažnější výhrady (nikoliv v pořadí důležitosti):
“Když byla fúze firem Hewlett-Packard a Compaq ohlášena, bylo to natolik velké překvapení, že se komentátoři příliš nezmohli na nic jiného než na citace oficiálních, samozřejmě „povinně pozitivních“ zpráv a stanovisek vedení obou firem. Během času se ale fundovanějších, dobře proargumentovaných analýz objevuje víc – a jsou k fúzi většinou značně kritické.”
To, že se ihned po oznámení fúze neobjevily kritické názory, bohužel není pravda - stačí si najít právě značně kritické názory Ashoka Kumara například v článku “HP to buy Compaq for $25 billion (http://news.cnet.com/news/0-1003-200-7046410.html). Článek byl publikován 3.září, tj. hned ten den, kdy byla fúze oznámena. (Podobně kritických článků bylo publikováno ihned po zveřejnění poměrně dost, ale další z nich nemám chuť teď zpětně hledat - ona to většinou ta média ani moc nepodporují.)  A doba “povinně pozitivních” zpráv je už několik dlouhých měsíců pryč - dnes je naopak v “módě” kritika.
“Možná je dobré krátce pohovořit o obou firmách. Jsou od sebe tak odlišné, že už příliš odlišnější být nemohou...”
Jestliže Compaq je firma spíše obchodní, HP je podle pana Hlavenky prý „tradiční inženýrská firma“. Co to znamená? To je nějaký ustálený obrat s nějakým reálným významem? Ať to nicméně znamená cokoliv, HP už zdaleka není zaměřeno tak, jak bylo na začátku (od roku 1939). Měl-li pan Hlavenka na mysli třeba přístroje, se kterými se v HP začínalo, tak celá ta divize se od HP oddělila a dnes existuje jako samostatná firma (pod jménem Agilent).
Pokud jde o tvrzení, že HP je „firma stará“, pak nevím, jaké má pan Hlavenka informace o převládajících generacích v jednotlivých manažerských vrstvách. Nebudu lacině argumentovat věkem obou CEO (Fiorina 45, Capellas také 45 - velmi pěkný článek o obou je http://www.thestreet.com/tech/hardware/875805.html); spíš bych rád upozornil na to, že představa o HP jako o „staré“ firmě je nepříliš blízká pravdě. Například lidé jako Carly Fiorina, Debra Dunn, Susan Bowick, Vyomesh Joshi, Ann Livermore nebo Duane Zitzner (všichni jsou v nejužším vedení, http://www.hp.com/hpinfo/execteam/index.htm) opravdu nejsou nijak staří.
A pro kontrast ještě uvedu pár vět z článku, který jsem už citoval: „HP's buyout of Compaq will be fraught with difficulty, according to Ashok Kumar, an analyst at U.S. Bancorp Piper Jaffray. The two companies are very much alike: Roughly one-third of HP's revenue comes from PCs, notebooks and servers, while about half of Compaq's earnings come from the same sources . Their Unix server businesses are similar.“
  “Hewlett-Packard (nový název „HP Invent“ se v běžné řeči vůbec neujal…)”
Tady už si pan Hlavenka ze čtenářů dělá vyloženě legraci. Kdyby si to ověřil, tak by zjistil, že HP se stále jmenuje „HEWLETT-PACKARD COMPANY“. To, co pan Hlavenka uvádí, není jakýsi nový název, ale pouze to, co je součástí relativně nového loga.
Nepřesností je ve článku samozřejmě ještě víc a mnohé z nich jsou možná i významnější. Nechci tu ale zaplňovat místo pouze svým komentářem. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-  |  21. 09. 2001 15:51

Připojím ještě jednu perličku z článku:

> A v minulosti řada dalších, jmenovitě: Digital, Control Data, Wang, Burroughs, Univac, Data General… copak mají společného? To, > že už dnes neexistují, nebo jsou zcela nevýznamné.)

Spojením Univacu a Burroughs/Sperry ovšem vznikl Unisys - těžko říci zda dle autora spadá do kategorie neexistujících nebo (vzhledem k pouhým sedmi miliardám USD obratu) zcela bezvýznamných firem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  22. 09. 2001 16:09

Máte pravdu, to, že tyto firmy vyústily v Unisys, jsem si neuvědomil. Unisys se stihl dobře specializovat a pozici si drží, byť market cap ve výši 2.6 mld. (srovnej IBM) zase tak slavný není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  22. 09. 2001 15:40

Nechápejte mě prosím zle, ale většina z vašich připomínek mně připadá trošku hnidopišská. Nepsal jsem, že "všichni komentátoři" byli pozitivní, ale že se "příliš nezmohli" na nic jiného než na citace ofic. stanovisek. Tohle je pravda - vezměte si těch několik desítek článků týkající se fúze a zjistíte, že velká většina nebyla jiná, než jsem psal. Navíc, prosím, Ashkok KUmar není žádný "komentátor", je to analytik pro Piper Jaffray či podobnou firmu! A ještě jednou navíc: vámi citovaný článek je "updated", tedy toto, co je zveřejněno, není podoba okamžitě po oznámení fúze (o tom zde diskutujeme)! Nebo snad máte jeho prapůvodní verzi uloženu?

Co se týká toho, jak pohlížíme na HP a na Compaq: neberu vám váš názor a vy mě prosím neberte ten můj. Zkuste mě také prosím nic nestrkat do úst, to zvládnu sám - tedy "jestli jsem měl na mysli Agilent". Neměl; dovolte mně samotnému napsat, co mám na mysli, v tom se zatím ještě dokážu obsloužit sám.

Firmu neomladíte tím, že do jejího čela dáte pár mladých manažerů. Je poměrně snadné vyměnit chairmana/CEO; je téměř nemožné vyměnit tisíce "starých kádrů" (v kladném smyslu tohoto slova), kteří jsou samozřejmě pro veřejnost v podstatě bezejmenní, ale kteří jsou skutečným "masem" firmy.

Co se týká názvu firmy... opět je možné místo nějakých fabulací si přečíst projev paní Fiorina, když HP Invent ohlašovala.

Na závěr: pokud se domníváte, že v článku jsou významnější "nepřesnosti" (?), na které jste se právě celkem s neúspěchem snažil poukázat, sem s nimi... diskusní fórum k Živě to snese.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  23. 09. 2001 08:54

Jasně, moje připomínky jsou jen hnidopišské a váš článek byl jako obvykle naprosto bezchybný.

Nevím, co chcete říci tím, že vám nemám brát váš názor. Jednak jste se ani nepokusil svoji původní argumentaci obhájit (co je to ta "inženýrská firma" a proč se kvůli tomu HP tak výrazně odlišuje od Compaqu?), jednak mojí snahou pochopitelně je váš názor změnit, protože mi připadá chybný a protože se obávám, že podobný názor budete vyslovovat příště znovu. Navíc jste sice schopný napsat, že vám "nemám něco strkat do úst, protože se dovedete obsloužit sám", ale nakonec to nenapíšete. Já vám nic do úst nestrkám, já jsem si jen (bláhově?) myslel, že o vašem článku můžeme polemizovat a snažit se dobrat pravdy.

A jestli si myslíte, že vámi použitý obrat "stará firma" znamená, že má "staré" zaměstnance, pak byste měl doložit, že zaostávání firmy HP nezpůsobil v prvé řadě špatný management, ale že je to dáno hlavně jinými faktory. A jestli mezi ně řadíte stáří zaměstnanců, pak opět musíte dokázat, že věkový průměr firmy HP je podstatně vyšší než věkový průměr třeba Compaqu, ale hlavně to, že starší zaměstnanec je horší než mladší zaměstnanec. Jinak se pohybujete na tenkém ledě spekulací. Dovoluji si připomenout, že velké množství firem s těmi úžasně mladými a úžasně úspěšnými zaměstnanci už mezitím dávno zkrachovalo - rovnice mladý = lepší (pružnější, schopnější apod.) vůbec nemusí platit.

A jestliže moje upozornění na správný název firmy zpochybňujete označením "fabulace", pak se laskavě podívejte do výročních zpráv firmy Hewlett-Packard (to jste měl udělat už na začátku a nejpozději při psaní vaší reakce). Nevím, jaký projev Fioriny by měl být relevantnější než název, pod kterým firma odevzdává zákonem stanovené zprávy americké SEC (Securities and Exchange Commission).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  23. 09. 2001 09:33

Já jsem nikde nepsal, že můj článek byl perfektní - opět tady podsouváte něco, co jsem nikdy neuvedl. To je potom dost těžká diskuse - řekl bych, taková marná.

Opravdu vám neumím dokázat, zda HP je "inženýrská firma", ale domnívám se, že ani vy mně nedokážete dokázat opak. Jak už jsem psal vícekrát - je to můj názor, neberte mně jej, já vám neberu váš. Snad jenom citace z projevu ředitelky firmy: "Hewlett-Packard was started over 60 years ago as a company of inventors"

Rovněž jsem nikde nenapsal, že starý zaměstnanec je horší než zaměstnanec. To opět tvrdíte pouze vy - opět těžká diskuse.

Co se týká názvu firmy - jistě, pro oficiální úřady platí jméno, jaké jste uvedl. V tom vám rád dám za pravdu. Ale také například onen Compaq se správně jmenuje "Compaq Computer Corporation", ale už jste někdy někoho slyšel, aby v běžné řeči tuto firmu takto tituloval? Podíváte-li se na stránky HP.com, tak tam naleznete všude jenom "hp" (malými písmeny) a loga "hp invent".

Jinak o tom, jaká firma je (inženýrská), proč a jak si vymýšlí pro sebe nové označení ("hp invent") naleznete lépe na níže uvedeném odkazu. Nechejme za sebe mluvit představitele firmy

http://www.hp.com/hpinfo/execteam/speeches/fiorina/ceo_comdex_full.htm

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kočička  |  25. 09. 2001 08:50

Pokud vím, tak HP Invent je firemní slogan a logo pro současné období firmy, stejně jako bylo dříve Expanding Possibilities. Takových období mělo HP více, stačí se podívat na ceduli ve vstupu do pražské pobočky.

Ovšem oficiálně stále platí, že firma se jmenuje Hewlett-Packard. Taky jsem se toho kdysi dopustil, že jsem ji přejmenoval na HP Invent.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dudek  |  21. 09. 2001 00:26

Pane Hlavenka, tohle je váš jeden z nejlepších článků co jste kdy napsal. Opravdu, za tento článek smekám. Četl jsem ho jedním dechem. Článek je koncipován velmi objektivně, analyticky a je ve velmi čtivé podobně. BRAVO!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  22. 09. 2001 15:29

Děkuji velmi! Moc mě to pomáhá v další tvorbě, když vím, že se článek líbil a byl oceněn. Ještě jednou díky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor