Kryptoměny | Bitcoin | Kryptoměnová peněženka

„Horních deset tisíc“ v praxi. Třetinu všech bitcoinů vlastní 10 tisíc jedinců

Ani rostoucí popularita kryptoměn nezměnila jednu z původních vlastností bitcoinu. Podle studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum vlastní 10 000 největších individuálních investorů do bitcoinu přibližně třetinu této kryptoměny v oběhu.

Fanoušci kryptoměn se již dlouho zamýšlejí nad tím, kdo jsou největší vlastníci bitcoinu. Zjistit tento údaj je však velmi obtížné, protože mnohé z největších peněženek často nepředstavují fyzické osoby, ale burzy a další subjekty, jež drží bitcoin jménem svých investorů.

Horních deset tisíc

Pomocí sběru dat metodou, která rozlišuje mezi adresami patřícími zprostředkovatelům a jednotlivcům, odborníci zjistili, že zprostředkovatelé na konci loňského roku kontrolovali přibližně 5,5 milionu bitcoinů, zatímco jednotlivci drželi 8,5 milionu. Ukázalo se také, že tisíc největších individuálních investorů kontrolovalo bitcoiny v hodnotě nejméně 3 milionů.

„Tato měření jsou s největší pravděpodobností podhodnocená, protože nemůžeme vyloučit, že některé z největších peněženek ovládá stejný subjekt,“ napsali výzkumníci Igor Makarov a Antoinette Schoar. Jako příklad lze uvést Satoshiho Nakamota, tvůrce bitcoinu, který držel první bitcoiny na zhruba 20 000 různých peněženkách, takže se svým způsobem zdálo, že patří 20 000 různým osobám.

Ještě zajímavější je pohled na těžbu kryptoměny. Výsledky ukázaly, že desetina největších těžařů kontroluje 90 % globální těžební kapacity bitcoinu. Nerovné rozložení sil pak ilustruje fakt, že pouhých 0,1 % těžařů (tj. asi 50) kontroluje polovinu těžební kapacity.

Elitní těžaři

„Naše výsledky naznačují, že navzdory značné mediální pozornosti, které se bitcoinu v posledních několika letech dostalo, dominují celému ekosystému velcí hráči, ať už jde o velké těžaře, držitele bitcoinů nebo burzy,“ napsali odborníci.

„Tato inherentní koncentrace činí bitcoin náchylným k systémovému riziku a také znamená, že většina zisků z dalšího rozšiřování pravděpodobně připadne neúměrně malé skupině subjektů,“ uzavírá zpráva.

Tento měsíc dosáhl Bitcoin nového rekordu 65 000 dolarů (cca 1,4 milionů korun) krátce poté, co kryptoměna 19. října poprvé vstoupila na newyorskou burzu. Bitcoin letos zaznamenal masivní nárůst popularity mimo jiné díky významné investici ve výši 1,5 miliardy dolarů od výrobce elektromobilů Tesla a podpoře ze strany jeho generálního ředitele Elona Muska.

Diskuze (18) Další článek: Letošní DevFest bude hybridní. Možná je to cesta, jak pořádat konference v éře pandemie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,