@Home koupí Excite za 6,7 miliardy dolarů

Kdo si myslel, že prodej Netscape firmě AOL za 4,2 miliardy dolarů byl dlouhodobý rekord, mýlil se. Firma bez vlastního produktu, vlastnící "pouze" jeden z největších portálů, se prodala dráž.
Kdo si myslel, že prodej Netscape firmě AOL za 4,2 miliardy dolarů byl dlouhodobý rekord, mýlil se. Firma bez vlastního produktu, vlastnící "pouze" jeden z největších portálů, se prodala dráž.

@Home v poslední době rozhodně dostává na titulky zpravodajství čím dál častěji. Nejdříve s osobou bývalého prezidenta SGI v jejím vedení, pak kvůli výraznému růstu cen akcií a nyní s ohledem na největší obchod v dějinách Internetu. @Home je poskytovatel připojení k Internetu po kabelovém rozvodu. Nabízí tedy násobně vyšší rychlosti připojení než klasický modemový přístup, přenosové rychlosti jsou okolo 1,5 až 3,0 Mbit. Podobně jako u America On Line je součástí připojení i vlastní obslužný program pro přístup k informacím, zde je na bázi Internet Exploreru nebo Navigatoru. Cena za paušální připojení je v porovnání s dialupem zhruba dvojnásobná.

Excite je u nás více známý, v minulé době se přerodil jako ostatní vyhledávače v portál a nabízí řadu bohatých služeb. Excite uvádí, že má více než 17 miliónů měsíčních návštěvníků, nicméně musí čelit silné společnosti portálů Yahoo a AOL.

Spojením vznikne silná společnost nabídkou svých služeb výrazně konkurující AOL. Pod křídly jedné firmy bude jak připojení k Síti, tak silný internetový portál, tedy to, čeho před dvěma měsíci dosáhla AOL pořízením portálu Netcenter.

Celá transakce bude uskutečněna v průběhu dalších tří měsíců a Excite se stane divizí @Home, přičemž vedení Excite se připojí do vedení @Home.

Živě komentuje: Naplňují se prognózy pro letošní rok, které předpovídají pohlcování dílčích firem a vytváření několika málo silných společností. Zajímavá je rozhodně také informace, že podíl v Excite má America On Line, ta se tedy rozhodla pro portál Netscapu Netcenter a Excite pustila k vodě.

Pro našince je tato akvizice takřka bezvýznamná, a promítne se u nás ještě méně, než koupě Netscapu firmou America On Line. Jenom se u nás o @Home mluvilo jako o zajímavé alternativě a něčem, co může být úspěšné. Ovšem že to může být úspěšné až tak, že si dovolí koupit Excite za 6,7 miliardy dolarů, to u nás rozhodně nikdo nečekal.

Váš názor Další článek: Už se ví, kolik zaplatíte za Office 2000!

Témata článku: , , , , , ,