Chytrá domácnost

Domácí spotřebiče cizích značek se mezi sebou konečně domluví. Navíc vám ušetří peníze

  • Domácí internet věcí je chaos plný nekompatibilních produktů
  • Největší výrobci se ale domluvili, že teď už potáhnou za jeden provaz
  • Home Connectivity Alliance je velká věc a může zastavit diktát Googlu, Applu a Amazonu

Během nenápadného odpoledne na veletrhu IFA, se v jedné malé místnosti sešla mimořádně silná skupina klíčových hráčů v domácích spotřebičích. Samotní výkonní ředitelé Samsungu, Electroluxu, Vestelu, GE Appliances a dalších značek si sem nepřišli povídat s novináři ani oznamovat nějaká významná partnerství. Zajímala je docela skromná prezentace, která může ovlivnit chytré domácí spotřebiče na mnoho dalších let.

image.png
Zleva v první řadě Jonas Samuelson (CEO Electrolux), JH Han (CEO Samsung), Kevin Nolan (CEO GE Appliances), Turan Erdogan (CEO Vestel), vpravo Yoon Ho Choi (prezident HCA)

Když letos v lednu vznikla Home Connectivity Alliance (HCA), mnoho povyku to upřímně nezpůsobilo. Ostatně i dnes po přečtení jejích stránek plných víceméně prázdných frází nebudete o mnoho chytřejší. Samsung spolu s několika dalšími firmami založil pracovní skupinu s myšlenkou, že by bylo docela fajn, kdyby si spotřebiče různých značek spolu vzájemně rozuměly. A že je pro všechny lepší se domluvit, než si pracně budovat své vlastní ostrůvky. A k této myšlence se postupně přidávaly další značky na současných třináct.

Dnes totiž není problém si koupit chytrou ledničku, pračku, či klimatizaci, ale při procházení parametrů se také musíte zamyslet, v jakém ekosystému se chcete pohybovat. Bude to Samsung a jeho SmartThings nebo LG a platforma ThinQ? Nebo snad úplně něco jiného?

Ač je snem marketérů, abyste měli domácnost vybavenou jen spotřebiči jedné značky, realita je jiná a to i v domovech zaměstnanců těchto značek. Dřívější boj ve snaze nabídnout co nejlepší platformu tak vyústil naopak v roztříštěné systémy, kde pro ovládání domácnosti musíte používat několik aplikací a vzájemně izolované systémy. Zájem zákazníků tak brzdí obavy ze složitého ovládání a nefunčního propojení a skončí klidně u hloupé méně úsporné verze.

V tomto roztříštěném prostředí pak navíc hrozí, že přijde nějaký technogigant jako Google či Apple a nadiktuje výrobcům, jak má jejich technika spolu komunikovat. Pro uživatele se to sice krásně zpřehlední, ale možnosti ovládání budou značně omezené bez možnosti využití všech funkcí. A výrobci přijdou o možnost inovovat nad rámec omezené sady definovaných funkcí.

Na dalším listu se dozvíte, jak propojení funguje v praxi.

Diskuze (51) Další článek: Dvě nově objevené exoplanety jsou větší než Země. Na jedné z nich by se mohl nacházet život

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,